Dobrý den. Stále narážím na to jak si lidé stěžují na FUP u mobilních připojení. Chci se zeptat proč jsou FUP uplatňované v dnešní době? Dříve byl FUP aplikovaný z technických důvodů. A dnes mi to příjde jako spíše sociální problém.
Jak je to s počítáním připojení za MB? Dříve a snad i dnes to fungovalo tak, že se platilo za rychlost připojení, která udává počet přenesených dat a další třídění nebylo třeba. Dnes se nabízí obrovské rychlosti, ale může se na nich stáhnout jen omezené množství dat. Proč se dělí stahování za MB, když sama jednotka stahování je jednotkou? Myslím si, že v tomto profilu se nedá technicky inovovat, ačkoliv je to všude tak prezentováno. Příjde mi, že počítání na objem má má trochu zcestné ekonomické následky. Velké firmy prodávají konektivitu a menší firmy od nich odkupují a prodávají ji na MB. Na základě této výhody pak nakupují spíše pro sebe ale k jejich klientům se nedostane kvalita ale pouze něco co vypadá honosně, ale je to k ničemu, protože finanční prostředky pohltil odkupující firemní sektor poskytnutím poupravené služby. Pro firmy je to tak výhodné, že se nezdráhají nakoupit konektivitu i od více dodavatelů a mít mezi nimi třeba něco jako loadbalancing.
U rychlosti download/upload nerozumím až tolik, proč je třeba někde 20Mb/0,5Mb, když technicky není problém přenést 20/20. Omezení snad je jen, že u některých technologií to nejde najednou tzn. 20Mbit stahovat a 20Mbit odesílat. Ale technicky jsem an problém nenarazil. Jen je to tak nastaveno. Nedávno jsem řešil věc s UPC, kdy jsem chtěl pro firmu připojení 1Gbit ale nabízeli mi balíček jen 100Mbit. A když jsem chtěl 1Gbit do toho objektu, dostalo se to tak daleko, že mi řekli, že to nejde, ale že mi poskytnou 10balíčků na 100Mbit, než aby mi dali jednou linkou 1Gbit. Jsou možnosti ISP providerů opravdu tak omezené?