Optický internet a ochrana soukromí

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PDsoul 5. 2. 2015 15:42

Z dotazu bude jasné, že v tom tápu, tak prosím o shovívavost.
Aktuálně mám připojení ADSL, klasika po někdejší telefonní lince, doma vlastní modem s WIFI routerem a LAN propojení do PC.
Uvažuji o zřízení optického připojení a zjišťuju si informace. Pochopil jsem, že:
1. buď mi do zdi přivedou přímo optický kabel, k němu budu potřebovat fiber-gateway, ze které opět půjde ethernetový kabel do PC,
2. optika půjde jen do domovního rozvaděče (jde o bytový dům) a odsud ke mně "metalika", tedy kovový kabel s LAN zásuvkou v bytě, takže PC se připojí přímo do zdi (případně přes WIFI-router, pokud ho budu potřebovat pro další zařízení v bytě, notebook, mobil etc..).
Zajímá mě hlavně tohle:
Když mám stávající připojení přes ADSL modem, jsou moje data (moje připojení) nějak lépe chráněna než v případě optiky, kde mezi mým PC a serverem providera žádná taková "krabička" není? Přijde mi, že u té optiky to je vlastně tak, že svůj počítač na dálku po optickém kabelu kompletně zpřístupním komukoliv na serveru providera. Nebo je to jinak? A funguje např. DHCP pod optickým připojením úplně stejně (pokud si tedy nepřiplatím za pevnou IP adresu)?
Může mi k tomu prosím někdo vysvětlit, jak se věci skutečně mají, případně mi poskytnout nějaký relevantní odkaz, kde bych si to nastudoval?
Díky!
PDsoul
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 2. 2015 15:56

ne. optika/metal je jen otazka fyziky a prenosu informace. na topologii site to nema zadny vliv.
kazdy rozumny clovek si na pripojku ktera mu vede domu prdne router aby mel doma sit oddelenou od zbytku.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 5. 2. 2015 16:01

Optika je dost drahá. Opravdu potřebuješ šířku pásma do internetu > 1 Gbps?
PDsoul funguje např. DHCP pod optickým připojením úplně stejně

Nejen DCHP server. Zcela vše. :-)
Koncové uživatele v podstatě vůbec nemusí zajímat, jakou technologií ho připojí ISP, pokud mu vyhovuje přidělená šířka pásma.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PDsoul 5. 2. 2015 16:05

karlos00x píše:kazdy rozumny clovek si na pripojku ktera mu vede domu prdne router aby mel doma sit oddelenou od zbytku.

Jak to mám chápat? Takže připojení optikou bez routeru má nějaká rizika?

-- 5. 2. 2015 16:07 --

Milanr1 píše:Optika je dost drahá. Opravdu potřebuješ šířku pásma do internetu > 1 Gbps?

Máme nabídku 100/100 za stejnou cenu jako stávající ADSL 8/2...
PDsoul
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 5. 2. 2015 16:12

Vše záleží jak to má ISP ošetřené.

Já mám optiku až do bytu tam od ISP gatewai a z ní normální UTP kabel do svého routeru.

Prostě zda gatewai bude u tebe nebo někde společná ve sklepě a pak normální metalický switch s kabely do bytu je jedno.

Pokud budeš mít veřejné IP tak se kdokoliv na tvůj PC dostane, pokud máš neveřejné dostane se na server toho ISP, ale pozor zase se na tebe většinou dostanou uživatelé kterí budou stebou na stejné síti, takže utoky z internetu nebudou, ale zase budou utoky od souseda který bude mít virus v PC.

A jinak k nastavení buď ti ISP řekne že máš nastavit získat IP z DHCP serveru a nebo ti konkrétní IP přímo řekne že si je máš nastavit.

-- 05 úno 2015 16:18 --

PDsoul píše:Jak to mám chápat? Takže připojení optikou bez routeru má nějaká rizika?

Úplně stejná jako jakékoliv jiné řešení (PC může být napadeno jako kdekoliv jinde s větší rychlostí přípojky se může přes dráty protlačit víc útoků :-) )

PDsoul píše:Máme nabídku 100/100 za stejnou cenu jako stávající ADSL 8/2...

Tak to ber kabel bude vždy lepší jak A(V)DSL pokud ISP není nějaký podvodník.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PDsoul 5. 2. 2015 17:09

Útoky od souseda z vedlejšího bytu, kterej bude připojen na stejné optice jako já? To jako fakt?
Jak to s tou bezpečností tedy je? Je lepší si i při optickém připojení zachovat na PC firewall i antivirus nebo Firewall postrádá smysl?
Je lepší mít aspoň domácí router pod heslem jako mezistupeň mezi domácím PC a skupinovým připojením?
PDsoul
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 5. 2. 2015 17:20

Antivirus zachovej v každém případě, už kvůli emailům a staženým souborům.

Pokud máš domácí router (tedy krabičku, která provádí NAT překlad adres), jsi v principu před vnějším světem v bezpečí.

Pokud ovšem providerův kabel strčíš přímo do PC, tak alespoň windowsovský softwarový firewall s nastavením veřejná síť (tedy zakázané sdílení souborů a tiskáren) můžu jenom doporučit, jinak ti při špatném nastavení nějaký soused může škodolibě poslat nějaké nesmysly na tiskárnu nebo se ti hrabat v souborech na disku. (jsem na optice s GW ve sklepě a za ní má můj provider obyčejný switch, tedy zákazníci z daného segmentu sítě na sebe "vidí").
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 2. 2015 17:52

Optiku ti do bytu nikdo tahat nebude. Ta je mozna ve sklepe nebo na pude(nebo treba taky ve sklepe/pude vedlejsiho baraku). Dostanes pridelenou IP adresu stejne jako u ADSL.
Jak to ma ISP s IP isolation apod netusime. Ale v zasade neni rozdil mezi O2 a tim co mas na sidlisti. Je mozny, ze te nikdo v siti neuvidi, ale je mozny ze jsou to amateri a maji tam jen levny switch jak pise vladimir.

Proste neni rozdil mezi optikou a metalikou.
KaBEL od providera patri napichnout do routeru.
Nebo snad nepouzivas zadny smartphone a mas doma presne jeden PC a nikdy nic jinyho nepouzivas?
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gotzinger 5. 2. 2015 18:21

Provider Vám poskytl schéma svého zapojení a seznam firewallových pravidel? Víte, jak má zabezpečenou síť? Ne. Takže si připojte vlastní router/firewall.
gotzinger
Junior

Odeslat příspěvekod soban 5. 2. 2015 18:22

karlos00x píše:Optiku ti do bytu nikdo tahat nebude.

A na tomto jsi byl zase kde - jedna paní povídala.....

V našem baráku je natažená optika do jednotlivých bytů a GW mám přímo v bytě.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 2. 2015 19:08

Tak to si muzes jen gratulovat, uplne bezne to teda rozhodne neni.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 5. 2. 2015 20:37

U nás se to chystá taky, optika až do bytu. Jen se bojím toho trasování, metalice jsou rohy jedno, ale optice ostré oblouky dobře nedělají.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kysa 5. 2. 2015 21:15

Tak metalice taky ostré ohyby vadí.
No a na druhou stranu, optika až tak hrozně háklivá na ohyb taky není. Záleží na kabelu. Skus si třeba najít jak vypadá a jak se používá kotva na drop kabel.
A abych odpověděl na původní dotaz: Je jedno čím jsi připojen. Jestli je to WIFI, xDSL, UTP nebo optika. Vždy záleží na poskytovateli co okolním uživatelům povolí. Takže ochrana soukromí je taková, jakou si sám zabezpečíš.........
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PDsoul 6. 2. 2015 13:34

OK, posouvám se dál, ale pořád nemám jednoznačnou odpověď na toto:

Jsem-li na optické přípojce společně s celým domem, postačí mi k zamezení průniku od sousedů samotný router (funguje automaticky jako hw firewall)?
Nebo je nutný i sw firewall na PC, případně zakázané sdílení souborů a tiskáren?

A ještě: Jak je to se zranitelností, pokud nebudu používat DHCP, protože potřebuju pevnou IP adresu kvůli napojení domovního alarmu na PCO?
PDsoul
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 6. 2. 2015 13:58

firewall na routeru staci, pokud je spravne nastaveny (vetsinou byva "rozumne" uz z vyroby). Firewall na PC staci vestaveny, urcite tam nejaky je. Sdileni souboru a tiskaren muzete vypnout, ale pri spravne nastavenem FW na routeru to ma zanedbatelny vliv.

DHCP nema se zranitelnostmi nic spolecneho, pevna IP adresa nebo DHCP je prakticky jedno.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Další stránka