Z dotazu bude jasné, že v tom tápu, tak prosím o shovívavost.
Aktuálně mám připojení ADSL, klasika po někdejší telefonní lince, doma vlastní modem s WIFI routerem a LAN propojení do PC.
Uvažuji o zřízení optického připojení a zjišťuju si informace. Pochopil jsem, že:
1. buď mi do zdi přivedou přímo optický kabel, k němu budu potřebovat fiber-gateway, ze které opět půjde ethernetový kabel do PC,
2. optika půjde jen do domovního rozvaděče (jde o bytový dům) a odsud ke mně "metalika", tedy kovový kabel s LAN zásuvkou v bytě, takže PC se připojí přímo do zdi (případně přes WIFI-router, pokud ho budu potřebovat pro další zařízení v bytě, notebook, mobil etc..).
Zajímá mě hlavně tohle:
Když mám stávající připojení přes ADSL modem, jsou moje data (moje připojení) nějak lépe chráněna než v případě optiky, kde mezi mým PC a serverem providera žádná taková "krabička" není? Přijde mi, že u té optiky to je vlastně tak, že svůj počítač na dálku po optickém kabelu kompletně zpřístupním komukoliv na serveru providera. Nebo je to jinak? A funguje např. DHCP pod optickým připojením úplně stejně (pokud si tedy nepřiplatím za pevnou IP adresu)?
Může mi k tomu prosím někdo vysvětlit, jak se věci skutečně mají, případně mi poskytnout nějaký relevantní odkaz, kde bych si to nastudoval?
Díky!