Router na 120 mbps

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Flash9 19. 7. 2015 14:09

Mám od UPC zaplacený 120/12 mbps internet přes optiku.

Když připojím pc ethernetovým kabelem přímo na upc "modem", dostane se mi 200/12 rychlosti.

Chtěl bych router, který by zvládnul cca 5 zařízení přes wifi na rychlosti kolem 100 mbps a zároveň alespoň 1 zařízení přes ethernetový kabel s co nejmenší rychlostní ztrátou.

(Alespoň 1 zařízení = 90% času je připojen 1 PC, občas Xbox, set-top box atp.)

Potom bych taky potřeboval internet dostat do pc v druhé místnosti, jaké je nejlepší řešení? Napadá mě Wi-Fi karta, poweline, dva routery - kabel přes dvě místnosti bych měl nerad.

Díky předem za všechny rady!
Flash9
Junior

Odeslat příspěvekod VaclavKlaus 19. 7. 2015 15:11

Kanón na vrabce:
D-Link DIR-890L
extra low cost:
TP-LINK Archer C2 AC750 Dual Band

pak
TP-LINK Archer C5 AC1200 Dual Band

Do dalšího pc když nechceš kabel, tak wifi kartu nebo usb stick

Edimax EW-7822PIC
nebo
TP-LINK Archer T2U AC600 Dual Band

VaclavKlaus
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod Flash9 19. 7. 2015 15:27

VaclavKlaus píše:Kanón na vrabce:
D-Link DIR-890L
extra low cost:
TP-LINK Archer C2 AC750 Dual Band

pak

Do dalšího pc když nechceš kabel, tak wifi kartu nebo usb stick

Edimax EW-7822PIC
nebo
TP-LINK Archer T2U AC600 Dual Band

Díky moc, hned jsem se na to podíval. Nejdůležitější je pro mě dosáhnout co nejlepšího připojení přes jednu z těch wi-fi karet. Překážkou by byla asi 50cm zeď.

Jaké rychlosti bych odhadem dosáhl kombinací routeru TP-LINK Archer C5 AC1200 Dual Band a wi-fi karty TP-LINK Archer T2U AC600 Dual Band za předpokladu, že na router by kromě PC bylo připojeno několik zařízení, která by ale aktivně nic nepřenášela?

EDIT: Četl jsem recenze na tu usb wi-fi kartu a prý má slabý příjem signálu, takže bych koupil raději Edimax EW-7822PIC. Dosáhnu s touto kombinací rychlosti +- 100 mbps?
Flash9
Junior

Odeslat příspěvekod VaclavKlaus 19. 7. 2015 15:54

Těžká rada střílet od boku. Vždycky počítej s tím, že maximálních hodnot dosáhneš jen v minimu případů a současně v ideální konstelaci.
Radši jsem nedoporučoval adaptéry ethernet via 230V síť, ale nemusí to být špatný řešení jen s nima nemám zkušenost.
Pokud tu zeď nemáš ze železobetonu, tak by wifi mohla stačit.
Stavěl jsem síť založenou na SOHO prvcích TP-LINK s AP Unifi, je ve starém činžáku a TP LINKy jak load bancing routery, tak switche se zdají být dost spolehlivý a hlavně maj jednoduchou administraci. Na síti mám 2x120 linku upc > loadbalancing router tp link > switch TP LINK > 10 AP Unifi LR via poe. Bezproblémově to zvládne 40 uživatelů najednou. Když síť downgraduju na 10Mbit, tak se v průměru připojí i 80 uživatelů. Rekord jsem zaznamenal 200 připojených klientů. Jedná se o hotel ve starým činžáku v Dejvicích. Zdi jsou hodně silný a někdy to dělalo neplechu. Nicméně když máš tu zeď jen jednu a né pět jako my, tak bych se toho vůbec nebál. Každopádně u ac wifi to nejrychlejsší bude jen v bezprostřední blízkosti routeru, ale pokud bude jen jeden klient a nebude tomu stát nic v cestě, tak by to mohlo být ok.
Samozřejmě nejlepší a většinou i nejlevnější řešení pro maximální rychlost a spolehlivost je natáhnout kabel, i když to je pracný.
Kabel se dá shovat do lišty nebo po obvodu místnosti pod koberec.

Sobě domů plánuju koupit abych měl gigabit ethernet a jela nějak rozumně wifi:
TP-LINK Archer T4U AC1200 Dual Band
VaclavKlaus
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod Flash9 20. 7. 2015 14:55

Takže jsem koupil TP-LINK Archer C5 AC1200 Dual Band a Edimax EW-7822PIC.

Mezitím internet po kabelu zrychlil na 240 mbps (pořád nevím proč, zaplaceno stále jen 120.)

Po 5GHz Wi-Fi se mi dostává maximálně 110 mbps.

Nainstaloval jsem si program Acrylic Wi-Fi, píše mi sílu signálu -70 dBm, googlil jsem a shledal jsem, že je to asi málo.

Pomohla by lepší anténa? Jakou byste doporučili?
Flash9
Junior

Odeslat příspěvekod VaclavKlaus 20. 7. 2015 15:23

Net ti jede rychle, protože upc má o prázdninách zdarma vyšší rychlosti.

Anténu seženeš tady:
http://www.i4wifi.cz/Bezdraty-5-GHz/

Konkrétní ti neporadím, protože my jsme jen vyměňovali základní antény za silnější pruty s malinko lepším ziskem za pár Kč.

Taky pro jistotu zkontrolovat konfiguraci routeru/síťovky v pc, jestli nejsou v nějakým pomalejším režimu.
VaclavKlaus
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod karlos00x 20. 7. 2015 20:18

powerline tady jeden cas nekdo hodne doporucoval jako vyzkousene kvalitni reseni - pokud je kvalitni elektroinstalace.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 20. 7. 2015 21:00

Ja jsem to uspesne pouzival par let na dvou ruznych mistech k plne spokojenosti, ale je to vzdy sazka do loterie. Taky to nemuselo fungovat vubec, stacilo jine zapojeni zasuvek a jisticu (faze a okruhy).
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nargon 21. 7. 2015 06:59

Powerline asi funguje, ale je potřeba aby člověk věděl jak má doma natažené dráty. Asi to bude fungovat perfektně, když obě zásuvky budou na stejném okruhu jednoho jističe. Trochu horší stav bude, když to budou dva okruhy, ale na stejné fázi. Pak se ten obvod uzavře přes skřín s jističi, což v některých případech velkých domácností, kdy jističe jsou na jedné straně domu a ty dvě zásuvky jsou na druhé straně domu už může vést k problémům. A totální katastrofa je v případě, kdy jsou to dva okruhy a každý natažený z jiné fáze. To se pak okruh uzavírá až přes transformátor, v tomto případě je to téměř jisté, že to nebude fungovat.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod karlos00x 21. 7. 2015 07:42

A presne v techto pripadech proste pouzijeme nakup na internetu dle OZ...
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BigT 21. 7. 2015 08:18

Při těch 5GHz to má malý dosah a tudíž nižší rychlost, protože vlnění o vyšší frekvenci obecně hůře projde hutnými materiály, jako jsou kovy a beton...
ac se používá hlavně pro zařízení v obýváku- televize, Xbox atd.
PC: PC: Intel i5 8400, Asus ROG Strix B360‑G , 16GB Kingston HyperX, SSD Adata SP920+WD Blue 1TB, GIGABYTE GTX 1050 OC 2G, be quiet! Pure Power 10, CM Elite 333, LG IPS235P 1920x1080

NTB: HP 430 G5

Mobil: Samsung A52s 5G
BigT
Junior

Odeslat příspěvekod VaclavKlaus 21. 7. 2015 09:11

ac wifi, alespoň podle testů nejlíp funguje v blízký vzdálenosti k routeru, čím dál, tím slabší

BigT píše:Při těch 5GHz to má malý dosah a tudíž nižší rychlost, protože vlnění o vyšší frekvenci obecně hůře projde hutnými materiály, jako jsou kovy a beton...
ac se používá hlavně pro zařízení v obýváku- televize, Xbox atd.

To s 5GHz bude asi pravda (nemám nastudovanou teorii), ale moje osobní zkušenost je, že pokud chci kvalitní a stabilní připojení, tak jedině 2,4GHz platí to u levných SOHO routrech, který používám.
U těch dražších 5GHz není podle recenzí tak špatný, ale zatím jsem nikdy nebyl ochotný investovat větší částku do domácí sítě.

U sítí, co jsme stavěli v hotelu jsem nakonec všechno ručně nakonfiguroval na 2,4GHz
1. to tam je děsně zarušený (hromada wifi z okolních bytů)
2. šíleně silný zdi 50-70cm starej bývalej činžák i oproti nosnejm stěnám v paneláku dost hukot, tenký příčky v paneláku jsou paráda
3. realita je, že se průměrně připojuje kolem 80 lidí a to už dá síti trochu víc zabrat když to jede na relativně levnym routeru tplink asi za 5k a switchích po 700Kč, ty AP unifi LR, i když je všude chválí zvládnou max těch 8-9 připojení na jedno AP, je možný, že kdyby okolní zdi nebyly takový, šlo by to líp (a pak celková konektivita je 2x120Mbps / 40-80 lidí... takže když je připojený maximum uživatelů jede to každýmu 2-4 Mbps, což zhruba odpovídá a vlastně ta síť ještě docela dobře funguje :)

Ty poweline adaptéry jsem hledal a existují i rychlejší verze než 200 a 500Mbit...

Ještě jeden poznatek, právě v panelácích jsem i přes zarušení sousedníma wifinama (celkem asi 12 SSID) nikdy neměl neměl problém s kvalitou připojení, naproti tomu v činžáku už tloušťka stěn znát je.
VaclavKlaus
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod dj.kure 22. 7. 2015 23:45

Já mám doma 300/300Mbit a k tomu router TP-Link WDR-4300. S firmwarem od výrobce s klidem těch 800Mbit po kabelu uroutuje (na chvíli jsem si nechal pustit rovný gigabit), ale jakmile tam dáte OpenWRT, tak přijdete o podporu HW NATu a jste rázem na nějakých 140Mbitech oběma směry. Více to nedá. Ale potřebuju to kvůli VLANám, protože mám ještě IPTV.

Co se týče WiFi, tak můj Macbook Pro na 5GHz zvládá stahovat cca 180Mbit/s (v rámci lokální sítě) a na 2.4GHz kolem 110Mbit. Víc prostě ne. A to jsem ještě všechny sousedy přesunul na jiné kanály a snížil jim vysílací vykony, abychom se nerušili a mohl jsem požívat na šířku pásma 40MHz.
dj.kure
Junior

Odeslat příspěvekod soban 23. 7. 2015 08:47

Prostě ber to tak že 5GHz hůř proniká stěnami.

Takže skus používat 2,4G pokud jseš za hromadou stěn, samozřejmě pokud je tam rušení tak rychlost nebude nic moc, ale mělo by to šlapat.

A pokud je tam fakt rušení tak to přepni na 20Mhz kanál sice pak je maximalní rychlost menší, ale v reálu je to pak třeba rychlejší než při sice rychlejší max rychlosti, ale při častém opakování paketů pro rušení.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hekrhy 23. 7. 2015 09:46

Flash9 píše:Takže jsem koupil TP-LINK Archer C5 AC1200 Dual Band a Edimax EW-7822PIC.

Mezitím internet po kabelu zrychlil na 240 mbps (pořád nevím proč, zaplaceno stále jen 120.)

Po 5GHz Wi-Fi se mi dostává maximálně 110 mbps.

Nainstaloval jsem si program Acrylic Wi-Fi, píše mi sílu signálu -70 dBm, googlil jsem a shledal jsem, že je to asi málo.

Pomohla by lepší anténa? Jakou byste doporučili?

-70 dBm je opravdu málo. Zkusil bych trochu si pohrát s anténami, zkusit je jinak nasměrovat atd. Taky se stává, že změna umístění třeba o pár cm znamená úplně jinou sílu signálu.
Mám TP-Link Archer C2 (5GHz wifi má 2x pomalejší než tvůj Archer C5) a na vzdálenost okolo 4m + 15cm zeď to jede rychlostí přes 200Mbit (signál okolo -50dBm). Na podobnou rychlost by ses snad měl dostat taky.
hekrhy
Junior