ac wifi, alespoň podle testů nejlíp funguje v blízký vzdálenosti k routeru, čím dál, tím slabší
BigT píše:Při těch 5GHz to má malý dosah a tudíž nižší rychlost, protože vlnění o vyšší frekvenci obecně hůře projde hutnými materiály, jako jsou kovy a beton...
ac se používá hlavně pro zařízení v obýváku- televize, Xbox atd.
To s 5GHz bude asi pravda (nemám nastudovanou teorii), ale moje osobní zkušenost je, že pokud chci kvalitní a stabilní připojení, tak jedině 2,4GHz platí to u levných SOHO routrech, který používám.
U těch dražších 5GHz není podle recenzí tak špatný, ale zatím jsem nikdy nebyl ochotný investovat větší částku do domácí sítě.
U sítí, co jsme stavěli v hotelu jsem nakonec všechno ručně nakonfiguroval na 2,4GHz
1. to tam je děsně zarušený (hromada wifi z okolních bytů)
2. šíleně silný zdi 50-70cm starej bývalej činžák i oproti nosnejm stěnám v paneláku dost hukot, tenký příčky v paneláku jsou paráda
3. realita je, že se průměrně připojuje kolem 80 lidí a to už dá síti trochu víc zabrat když to jede na relativně levnym routeru tplink asi za 5k a switchích po 700Kč, ty AP unifi LR, i když je všude chválí zvládnou max těch 8-9 připojení na jedno AP, je možný, že kdyby okolní zdi nebyly takový, šlo by to líp (a pak celková konektivita je 2x120Mbps / 40-80 lidí... takže když je připojený maximum uživatelů jede to každýmu 2-4 Mbps, což zhruba odpovídá a vlastně ta síť ještě docela dobře funguje
Ty poweline adaptéry jsem hledal a existují i rychlejší verze než 200 a 500Mbit...
Ještě jeden poznatek, právě v panelácích jsem i přes zarušení sousedníma wifinama (celkem asi 12 SSID) nikdy neměl neměl problém s kvalitou připojení, naproti tomu v činžáku už tloušťka stěn znát je.