Netbox - IPV6 - Nastavení routeru

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod gildintor 9. 6. 2016 19:16

Ahoj znalosti z IT oblasti sice mám ale i tak po x hodinách nejsem schopný nastavit router tak aby mi přes něj fungovalo IPV6 připojení.

Potřeboval bych pomoc přímo od někoho kdo má IPV6 připojení od Netboxu. Ideálně stejný router jako já. Mám pronajatý jejich doporučený router D-Link DIR-818LW.
Kdyby tu někdo takový byl a poslal mi screeny toho jak mu poskytovatel ukazuje údaje jak je má nastavit a pak přímo screen nastavení v routeru. Rada co jsem dostal od poskytovatele mi nepomohla.
Díky
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod soban 10. 6. 2016 09:21

Nějak nechápu kde je problém?

Pokud máš od nich připojení i router tak by měl ISP vědět jak ten router nastavit aby to fungovalo.....

Jinak málo údajů na to aby se dalo poradit.

Dostals blok statických IPv6 nebo dostáváš IPv6 z DHCPv6 od ISP nebo IPv6 nějak tuneluješ ?

Pokud od ISP se IPv6 provádí pomocí autokonfigurace nebo DHCPv6 mělo by stačit to nastavit tak jako na stránce 110 originálního EN návodu.

My IPv6 conections nastavit na autoconfiguration(SLAAC/DHCPv6)

Pokud dostáváš od ISP IPv6 nějak jinak musíš to tu napsat.....(Nejlépe to co ti napsal ISP jak si máš IPv6 nastavit...)
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gildintor 10. 6. 2016 15:47

Ahoj děkuji za odpověď. Posílám podrobnější info.
Připojení má fungovat pomocí tunelu IPv6 v IPv4. Budu zde přikládat screenshoty toho jak mi poskytovatel poradil co a jak nastavit a jak jsem to v konfiguraci nastavil.

Tohle je obrázek kde je výpis na webu poskytovatele o údajích týkajících se mé IPv6 přípojky.
Obrázek

Zde je pro upřesnění info v mailu od poskytovatele. Barevně označené adresy jsem nahradil správnýmy adresami platnými pro mé připojení.
Obrázek

Tady je nastavení mého routeru v akci:
Obrázek
Obrázek

Z nějakého důvodu vidím, že NAS Synology dostal adresu fe80::211:32ff:fe53:8c2f/64
Notebook nedostal nic (po kabebelu i wifi) a je u něj povoleno DHCP. Nevím jak nastavit, aby zařízení dostávaly veřejnou IPv6 adresu a hlavně aby ji dostal i notebook.
Ani na iPhone jsem neviděl žádnou IPv6.

Buďte prosím se mnou trpěliví. Rozumím trochu jen IPv4. Díky za každý nápad.
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod soban 11. 6. 2016 15:37

Ten NAS by měl získat víc IPv6 adres adresy začínající fe80: jsou neveřejné fungují pouze v tom segementu, měl by dostat aspoň jednu další IPv6. (Nech si na nasu vypsat všechny IP)

Notebook nevím jaký OS na něm máš s windows může být problém máš tam IPv6 povolené na síťovce tak jako nastavení IPv4 tam musí být nastavení IPv6 windows se taky snaží používat teredo tunel to třeba vypnout atd.....

Další problém může být s firewallem a externími aplikacemi nepředpokládající IPv6 v tom ti neporadím.

No u telefonů nevím zda vůbec podporují IPv6.

Podle obrázku to vypadá že router máš nastaven OK.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gildintor 13. 6. 2016 17:34

Ahoj velmi děkuji za odpovědi. Omlouvím se, že píšu až teď ale o víkendu jsem byl mimo domov.
Nakonec vše dobře dopadlo a rozjel jsem to :)
Na webu poskytovatele jsem ještě našel jednoho průvodce, který mi správně fungoval jen v IE a pomocí něj jsem router nastavil a na NAS i iPhone jsem už dostal funkční ipv6 adresy, které fungují. Na firemním notebooku zatím nic ale to bude spíš otázka na firemní IT oddělení a jeho nastavení. (Jiný nemám ale na ostatních zařízeních to funguje).

Co se týká nastavení tak z toho nejsem vůbec moudrý. Nerozumím proč to je takto ale hlavně, že to funguje :) Dokonce mi router psal v jedné částí, že zadávám neplatný rozsah ale uložit to šlo a z nějakého důvodu to funguje.

Prikládám sem ještě screenshot finálního nastavení kdyby se to někdy někomu třeba hodilo.

Obrázek

Obrázek
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod MMP123456 23. 9. 2019 21:15

Kdyby někdo chtěl zprovoznit tunel od Netboxu na routeru Mikrotik, tak jsem sepsal můj postup na https://radyinternet.webnode.cz/l/tunel ... -mikrotik/. Netbox má na svých stránkách průvodce, ale dost zmateného, nemohl jsem s v něm ze začátku vyznat. A Mikrotik tam není vůbec, asi proto, že to není stroj určený jen pro domácnosti a nastavení není úplně triviální.
MMP123456
Kolemjdoucí