O2 a "nutnost" vymeny modemu

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dj.kure 19. 9. 2023 10:40

Zdravím, zeptám se asi trošku mimo, ale:

Mám doma jako záložní linku tarif od Vodafone 100/20 Mbit přes VDSL. Domů mi vede jenom jeden pár. Aktuálně má modem vyjednanou rychlost kolem 85/25Mbit (linkovou), rychlost je od 50 do 80Mbit/s, upload tak nějak stabilně kolem 23Mbit/s. Modem má (a využívá) profil 17a a 35b (ten je jen povolený, nevyužívaný). Když profil 17a zakážu a nechám jen 35b, modem se s ústřednou nespojí. Psal jsem tedy na cetin, že bych chtěl aktivovat profil 35b, jelikož většinu času dosahuji zhruba poloviční rychlosti služby. Na to mi napsali, že je na mé adrese dostupný bonding s tarifem RUN.

Můj dotaz tedy - je nějak profil 35b přímo spojený s bondingem? Lze aktivovat i bez bondingu? Jde mi o to, abych věděl, jestli mám i nadále na aktivaci trvat, nebo mám prostě smůlu a musím si vystačit se 17a. Modem by měl být v pohodě (Zyxel VMG8623-T50B). Díky

Kód: Vybrat vše
Modulation:      ITU G.993.5(G.Vectoring),G.998.4(G.INP)
Annex Mode:      ANNEX_B
Apple iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple | Apple Watch 6 | O2 Family | Vodafone OneNet
dj.kure
Junior

Odeslat příspěvekod soban 19. 9. 2023 21:15

Pokud tam bonding jde, ber bonding, dostaneš terminátor co je vlastně upravený vdsl modem který pracuje jako brána a za to si dáš jakýkoliv router který umí vlan s PPPoE.

Akorát jsem se díval tarif RUN je pouze 100/10.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dj.kure 19. 9. 2023 22:28

No, bohužel nejde, mám domů vedený jen jeden pár. Terminátor tu mám, z druhé ruky. Ale nepoužívám. Kdyby mi to přepli na profil 35b, pak by to teoreticky po tom páru dalo třeba 150Mbit po lince (teoreticky, třeba ne), v reálu bych tedy dosáhl na skutečné proklamované rychlosti :-)
Apple iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple | Apple Watch 6 | O2 Family | Vodafone OneNet
dj.kure
Junior

Odeslat příspěvekod lemon (novy) 19. 9. 2023 22:50

Pokud máš Terminátor, na stávající lince určitě i na jednom páru pojede líp, než jiné ( jednopárové ) modemy.
Vyzkoušeno na obchodně koupené 100/20 ( upload je už 1/5 downloadu.
ZTE - synchro 68/22
Comtrend - synchro 74/22
Zyxel ( terminator na jenom páru + router co vytočí spojení ) synchrio 91/22

Terminátor je optimalizovaný custom FW pro Cetin DSLAMy a dokáže z linky vyždímat nejvíc díky různým featurám, např. vectoring atd...
Cetin pak umí dálkově udělat upgrade toho terminátoru.
Zkus to, za to nic nedáš. Terminátor se připojí na vedení prvním párem ( uprostřed RJ )
Parametry pro vytočení najdeš na webu...
lemon (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jiri.filip 19. 2. 2024 15:52

Dali jsme O2 sbohem kvůli jejich neférovým praktikám ohledně "nutnosti výměny stávajícího modemu". Tímto modemem je router/modem Asus DSL-AC 51-AC 750.

Nyní řeším, od koho nově vzít pevné připojení k Internetu. Jednou z možných firem je WIA. Mám ale dojem, že mne jejich obchodní zástupce zkouší tak trochu tahat za nohu a vytáhnout víc peněz, než je nezbytně nutné.

Na stránkách CETINu jsem zjistil, že stávající rychlost připojení na pevné lince je "až" 16 Mb/s. Na lince byl posledního cca 3,5 roku použit výše uvedený router/modem Asus DSL-AC 51-AC 750, který jsme si koupili sami poté, co se původní Huawei od O2 odporoučel do křemíkového nebe. Žádní další "krabička" nebyla na lince připojena.

WIA opakovaně tvrdí, že i na jejich produkt "20 Mb/s" je nutno si od nich pronajmout terminátor za 29 Kč (citace "přímo dle ověření od CETINu je na linku požadován terminátor, jelikož linka 20 Mbit která technicky odpovídá rychlosti vámi zmiňované rychlosti je 16 Mbit a je již bondovaná, CETIN poskytuje nejnižší možnou rychlost 8 Mbit na které bonding není potřeba, kterou ale my jako firma neposkytujeme, proto se Vám ukáže viz váš screenshot že při navolení jiné rychlosti není potřeba terminátor, 20 Mbit je tudíž bondovaná služba 8 Mbit.".

Další firma, která připadá v úvahu, na svých stránkách o nutnosti použít "terminátor" nic nepíše.

Vzhledem k tomu, že terminátor je v podstatě dvoulinkový modem, resp. modem/router (jako např. VDSL2 modem ZyXEL VMG4005-B60A), nevidím smysl v tom si pronajímat další modem.
Nebo chápu něco nesprávně?
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod polda 19. 2. 2024 17:01

Za Terminátor je třeba router.
Není lepší net vzduchem než děsných 20 Mb?
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 19. 2. 2024 17:13

Opravdu není možné použít ten stávající ASUS router/modem místo toho terminátoru?

Net vzduchem by asi byla varianta. Jen je to v bytě u starších rodičů, tak jim tam nechci dělat žádné velké změny.

U sebe doma jsem teď pro připojení prostřednictvím T-Mobile 100 GB karty koupil MikroTik Chateau 5G ax a nebyla to úplně levná záležitost.

jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod polda 19. 2. 2024 17:57

.........Jelikož je pro připojení routeru využit standardní Ethernet, můžete teoreticky použít jakýkoli vlastní router. Prakticky musí takový router podporovat:

nastavení VLAN ID na WAN rozhraní (VLAN ID pro Internet je 848, IPTV VLAN ID je 835)
vytočení PPPoE nad VLAN

https://www.asus.com/cz/support/faq/1016292/

Nebo

https://www.asus.com/cz/support/faq/1034366/

jestli to půjde....?
polda
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 19. 2. 2024 18:08

Bavite se o tom samem? On ma VDSL2 modemrouter a chce ho pouzit bez terminatoru a ty mu odpovidas, ze za terminator je potreba zapojit router.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod polda 19. 2. 2024 18:40

Ok ,jsem přehlíd

Proč se ptá podruhý na něco co mu už odpověděli.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 19. 2. 2024 19:39

polda: Ptá se ;-) proto, že na základě vlastní zkušenosti si potvrdil, že skoro všechno, co má něco společného s O2, resp. CETIN je v horším případě rovnou lež, v tom "lepším" jen šalba a klam. :-))

Už jenom selským rozumem vzato dojde člověk k tomu, že na té jejich "argumentaci" něco nesedí.
Roky jsme u O2. Posledního 3,5 roku používáme bez jakýchkoliv problémů ten modem/router ASUS. Mezi ním a telefonní zásuvkou nebyla připojena žádná jiná "krabička".
Infrastruktura CETIN v objektu se nezměnila.

Tak proč by přechodem od O2 k jinému poskytovateli měl být najednou navíc nutný "terminátor", což je stejně jenom dvoulinkový modem, když se jinak HW nic nezměnilo???
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod polda 19. 2. 2024 21:41

Bez bondingu dostane 8Mb s bondingem 16Mb (Terminátor)což už dokáží zpracovat jako 20Mb . Tak jsem to pochopil já.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 20. 2. 2024 06:38

Na lince jsem zatím nikdy neměřil rychlost připojení. Tzn. ani s původním modem/router Huawei pronajatým od O2, ani s vlastním ASUS.

Poslední verze smlouvy s O2 je po nějakém upgrade uzavřena na produkt "20 Mb/s".

Večer na dálku na to PC nainstaluji Speedtest a spustím ho.
Podle výsledku testu se uvidí, jestli je ASUS dvoulinkový modem/router (tzn. umožňuje bonding, pak by rychlost připojení měla být kolem 16 Mb/s), nebo jen jednolinkový (rychlost připojení by tak měla být kolem 8 Mb/s).

Pokud je dvoulinkový, pronájem "terminátoru" od nového poskytovatele by neměl být potřeba.

Jelikož otec sleduje filmy na YouTube, předpokládám, že kdyby byla současná rychlost připojení jen 8 Mb/s, negativně by se to projevilo na kvalitě hlavně ve špičkových časech připojení.
Naposledy upravil jiri.filip dne 20. 2. 2024 12:54, celkově upraveno 1
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod polda 20. 2. 2024 08:18

Druhou linku by musel někdo zapojit a bez terminátoru se data nesečtou.
Rychlost 1Mb na YT a internet zdaleka postačuje.
Je od Cetinu napsáno něco v tom smyslu ......na adrese umožňuje Cetin připojení technologií bonding až 16Mb.....?
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 20. 2. 2024 13:07

Doposud vše bez problémů fungovalo na stávajícím modem/routeru.
Kabeláž CETINu se také nezměnila.
Bez ohledu na to, jestli stávající rychlost připojení byla jen 8 Mb/s či nikoliv, to, co bylo, rodičům úplně stačilo.
Nevidím tedy jediný důvod, aby jen v důsledku přechodu od O2 k jinému poskytovateli pevného připojení bylo najednou navíc potřeba mít mezi telefonní zásuvkou a našim modem/routerem ještě "terminátor".

Na stránkách CETINu se po zadání adresy místa připojení objeví obvyklá hláška "až" ("Na této adrese umožňuje pevná síť CETIN připojení rychlostí až 16 Mb/s.").
Tzn. o bondingu ani slovo. To na druhé straně ale nemusí vůbec nic znamenat vzhledem k chaosu v CETINu a zkušenostem jiných uživatelů, kteří naopak aktivně chtěli na stávající linku zavést bonding.

jiri.filip
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka