O2 a "nutnost" vymeny modemu

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod polda 20. 2. 2024 12:13

Tak použít jiného než Wia
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 20. 2. 2024 13:08

Podle dnešního údajného vyjádření CETINu, které mi WIA přeposlala, "dle rozhodnutí Cetinu je instalace terminátoru nutná, bez něj nezaručí korektní fungování služby. Vaše zařízení je za terminátor připojit možné.", to k této variantě směřuje milovými kroky. :-)

Fakt poslední, po čem rodiče touží, je, aby jim v chodbě u poličky se stávajícím modem/routerem a telefonem na zdi nad ním přibyla ještě jedna krabice. Je to bohužel na frekventovaném místě, kde jsou patery dveře, a na další, navíc zbytečnou krabici tam není místo.

Mám ještě jednu firmu, kterou jsem oslovil ohledně pevného připojení. Na jejich stránkách se o terminátoru nic nepíše, ani o povinném pronájmu routeru. Včera před polednem jsem jim poslal poptávku, ale zatím se ještě neozvali. Tak uvidíme.

Pokud by trvali na terminátoru i tam, začnu uvažovat o koupi 5G modem/routeru a do něj zatím dát momentálně volnou O2 Datamanii 100 GB, než bych sehnal totéž levnější od T-Mobile. Sice by to představovalo úpravu síťového vedení, ale bylo by to nakonec jednodušší, než to nějak krkolomně řešit v chodbě.
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod polda 20. 2. 2024 13:45

Terminátor je o něco větší než krabička cigaret a je jedno kam se přidá,jen musí být poblíž el.zásuvka na napájení.
Zřejmě je tragický rozvod Cetin ústředna - zásuvka.
Bych už dávno řešil 5G/LTE pokud je tam signál.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 20. 2. 2024 14:00

To je právě problém. Elektrická zásuvka je bohužel na protější zdi chodby a tedy pro tento účel nedostupná.

Otec kdysi vyvrtal malý otvor do ložnice, kterým je do chodby protažen kabel od nabíjecího zdroje ke stávajícímu modem/routeru, ale ani to není ideální. Otvor by se dal zvětšit, ale aby tam vedl ještě druhý napájecí kabel, to už by bylo esteticky za hranou. Proto se snažím vyhnout další krabici.

Signál na LTE/5G tam asi bude. Jen otec už je na stávající modem/router zvyklý, ví, co má v případě problémů zkontrolovat.V krajním případě ale nezbyde asi nic jiného.

Mohl bych jim na přechodnou dobu půjčit svůj MikroTik Chateau 5G ax, ale to by už byl vyložený overkill.
Snad by se dalo najít i něco levnějšího, ale pokud si vzpomínám, když jsem vybíral a nakonec koupil ten MikroTik, nebyla nabídka vyloženě na 5G nic moc. O cenách ani nemluvě.
Jen do LTE ale nechci jít.

jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 20. 2. 2024 21:15

Tak jsem dnes krátce po 20 hod. na dálku provedl měření rychlosti pomocí aplikace Speedtest by Ookla s těmito výsledky: ping 36; download 10,32 Mb/s; upload 0,49 Mb/s.
Výsledky nic moc, ale zkusím to pro představu znovu ještě kolem 22 hod..
Zatím ale mám pocit, že na 5G/LTE by ty výsledky s velkou pravděpodobností nebyly horší.

Z WIA mi navíc včera napsali: "... přímo dle ověření od CETINu je na linku požadován terminátor, jelikož linka 20 Mbit která technicky odpovídá rychlosti vámi zmiňované rychlosti je 16 Mbit a je již bondovaná, CETIN poskytuje nejnižší možnou rychlost 8 Mbit na které bonding není potřeba, kterou ale my jako firma neposkytujeme, ... , 20 Mbit je tudíž bondovaná služba 8 Mbit."

Dnes se mi na základě mého dotazu ozvali z ASUSu a sdělili mi, že jejich modem/router DSL-AC51 NEUMÍ bonding.
Pak se ale nabízí otázka, jak je možné, že s tímto modem/routerem, který neumí bonding, je na DL rychlost 10,32 Mb/s, když se má přitom údajně jednat o bondovanou službu 8 Mb/s (viz. vyjádření výše)???

Zatím bych řekl, že si buď vymýšlí WIA, aby získala ještě příjmy z pronájmu terminátoru, nebo v tom má chaos CETIN.

Včera večer jsem někde na Internetu našel článek, ve kterém psali, že CETIN údajně poskytuje terminátor poskytovatelům zdarma. Bohužel jsem to četl na mobilu a neuložil si odkaz.
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod polda 21. 2. 2024 07:35

Mít bonding znamená všechny 4 dráty v zásuvce mít aktivní. To někdo musí na ústředně zapojit hlavně druhé dva a aktivovat. To Cetin sám od sebe neudělá aby to běželo bez vědomí zakaznika.A na konci musí být přístroj který dokáže rychlosti sečíst. Běžný modem/router to neumí.
Mít 10 místo 8 bude normální. Číslo uploadu 0,5 důležité. Většinou je poměr 90:10. By bylo v tom případě okolo 2Mb,kdybychom se měli pohybovat 16-20Mb
Vztahy Cetin x WIA nevyřešíme.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 21. 2. 2024 10:23

polda: Díky za vysvětlení, hlavně pokud jde o poměr DL/UL.

Vzhledem k tomu, že další poskytovatel na své stránce uvádí "Pokud již vlastníte VDSL nebo ADSL modem, je možné Váš stávající modem využít a nemusíte si pořizovat nový", ponechám WIA svému osudu a připojení objednám u tohoto jiného poskytovatele.

jiri.filip
Junior

Předchozí stránka