Tak u mě včera také proběhlo navýšení rychlosti u O2 díky bondingu. Původní tarif Internet HD Stříbrný 50/5 Mbit/s (399,- Kč/měs., včetně trvalé slevy 100,- Kč) byl navýšený na Internet HD Zlatý 100/10 Mbit/s (499,- Kč/měs., včetně trvalé slevy 100,- Kč).
Linka s max. kapacitou, která v poslední době oscilovala na jednom páru vedení přesně kolem hodnoty 50 Mbit/s (i když dříve byla i na kapacitě 62 Mbit/s) byla zbondována na dva páry vedení pomocí Terminátora na celkovou kapacitu 108 Mbit/s (2x 54 Mbit/s). Dle technika Cetinu (tedy firmy, kterou si na to Cetin najímá) je tato rychlost nastavená i na DSLAMu.
Potvrzuji bezproblémovou funkčnost bondovaného připojení od O2 pomocí routeru TP-Link Archer C80, zapojeného za Terminátor.
Nastavení routeru TP-Link Archer C80 je velice jednoduché pomocí Quick Setup na několik málo kliknutí, včetně nastavení domácí WiFi.
Návod zde:
https://www.tp-link.com/cz/support/faq/1585/Možnost vyzkoušet nastavení na emulátoru zde:
https://emulator.tp-link.com/c80-router ... networkMap . . . Advanced -> Quick Setup
Ještě bych chtěl upozornit (a zároveň potenciální zájemce o bonding od O2 varovat) na neseriózní a klamavé informace, které podávají tzv. O2 Guru na online chatu podpory O2.
Při dotazu na doporučení, jaký router použít za Terminátor od Cetinu, aby bylo bondované internetové připojení od O2 funkční, opakovaně a lživě tvrdí, že funkční bude pouze a jedině s jejich předraženými modemy O2 Smart Box (4.752,- Kč) nebo ZTE H267A (3.312,- Kč), které vám laskavě prodají i na splátky bez navýšení.
Nenechte se proto napálit a těmto nesmyslným a lživým informacím od rádoby znalců O2 Guru nevěřte. Stejnou, a troufám si tvrdit, že i lepší službu, vám poskytne váš vlastní kvalitní router za mnohem nižší cenu. Pouze je třeba se ujistit, jak je již psáno ve starších příspěvcích v tomto vlákně, že má možnost nastavení připojení PPPoE a VLAN ID.
Úplně stejně mi v O2 lhali před lety, když mi tvrdili, že nemůžu pro připojení VDSL použít svůj vlastní modem, ale musím použít pouze jeden z těch, které v té době prodávali (Huawei, Comtrend). A já jsem pak bez problému několik let používal k VDSL připojení od O2 svůj vlastní modem FRIT!Box WLAN 3370 (mimochodem ho nyní prodávám, kdyby měl někdo zájem).
Jinak já jsem svůj router TP-Link Archer C80 pořídil na eberry.cz v rámci Black Friday za slušnou cenu 1.219.- Kč.
Nakonec jako přílohy přidávám screenshoty z reálného měření rychlosti při downloadu (stahování 2,6 GB distribuce linuxu z ubuntu.cz) a uploadu (nahrávání 2,6 Gb distribuce linuxu na uschovna.cz).
Limitem rychlosti je u mě 10-ti leté PC se 100 Mbit síťovou kartou. Domácí WiFi na 5 GHz dosahuje stejných hodnot.
Redysh