Ahoj, nevím, jestli toto téma zařadit v Odrážce Sítě a internet do Připojení / Služby nebo server/housing, ale dotýká se to tak všech....
Konkrétně. Já doma nemám veřejnou IP a chtěl bych ji (ne v plném rozsahu, stačí třeba pár portů), jenže přes providera to nejde.
Znám místo , kde když jsem připojený, mám veřejnou IP a ověřil jsem, že pokus o připojení zvenčí projde až na to zařízení (to, kterým jsem připojen na toto místo). Toto místo je ale daleko, takže také ho není možné fyzicky propojit domu (kromě toho je to asi 3km daleko a mimo přímo viditelnost přes potok, les, silnice). Nezkoušel jsem všechny porty, natož protokoly jiné než UDP/TCP, ale pouze TCP/port 80, ale pokládám to za důkaz, že zařízení má veřejnou IP a ne jen nějakou náhodu, že port 80 by byl automaticky forwardovaný na random novou adresu. (Mohl jsem rovnou vyzkoušet ICMP ping.). Takže prosím v rámci dotazu pokládajte, že tam veřejné IP adresa je, za fakt.
Samozřejmě tam nemám přístup k routeru, mohu se tam jen připojit se svým zařízením.
No a já potřebuji to propojit domu, nemusí to být routované, bohatě stačí, když to bude tunelované přes SSH (které iniciuji doma).
A chtěl bych poradit, jako to celé udělat od fyzické instalace(nebo spíše zvolení řešení a jak to napájet) zařízení (přeci jen musím tam mít nějaké zařízení připojené) a pak poradit nějaké nejlepší řešení po "transportní stránce".
Napadá mě k tomu, že by šla z hlediska topologie jen tahle možnost. Že to místo bude muset být dvojité hrdlo (provoz tudy bude přicházet i odcházet přes tentýž router), takže když třeba půjde provoz mezi mým NASem doma a nějakým surfařem v Kadani, takže to bude muset jít z Kadaně do jednou toho místa, kde mám píchlé to zařízení, podruhé z toho zařízení domu (zabalené v ssh), čili od nadřazeného routeru potečou dva toky (nezáleží, zda NAS bude stahovat nebo uploadovat; ale vždy ty toky budou v části té trasy od krabičky přes první router až po několik dalších routerů v opačných směrech)....
Snad je to pochopitelné co, chci, díky za náměty