Platím za internet od O2 majiteli bytu do kapsy?

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod milanmasin93 9. 9. 2021 03:41

Zdravím, v pronajatém bytě nám majitel "zařídil" internet tímto způsob:

"Můžu vám zařídit internetovou přípojku 50/5MB. Pokud mi to O2 schváli ceny by byla 350,- Kč za připojení 50/5MB."

Po 9 měsících jsem zjistil, že internet je vedený ze sousedního bytu, který patří majiteli a to tím způsobem, že nám přestal fungovat internet, takže jsem tam byl osobně restartovat router - jeho starší maminka to neumí).

To podezření jsem měl už dřív, protože internet byl pomalý, často vypadával a když jsme se na něj současně připojili všichni 3 nájemníci z bytu, tak téměř nefungoval. Ani ten blbej instagram se načítal s hodně velkými potížemi.

Moje otázka zní: jde o oficiální službu od O2, nebo jsem celou dobu platil majiteli do kapsy?
milanmasin93
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jirkau 9. 9. 2021 07:33

Ceníková cena pro přípojku 50/5 je 499, takže cena je z tohoto pohledu v pohodě. Agregace je tam standardně 1:50, to může mít vliv na zpomalení v časech internetové špičky.

Pokud je ta přípojka jen pro vás tak je to fér cena. Pokud je na ní napojen ještě někdo další, ....

Nejlepší je vyzkoušet si přes nějaký speed tester (třeba https://www.speedtest.net) jak rychle to jede. Mělo by se to blížit těm 50/5.
jirkau
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 9. 9. 2021 07:38

Jinak bys musel mít natažený samostatný kabel do bytu.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod polda 9. 9. 2021 07:42

A jak jste připojeni? Kabel -wifi ?
polda
Junior

Odeslat příspěvekod soban 9. 9. 2021 07:58

Nějak nechápu co řešíš?
Máš smlouvu s O2? NE Tak to platíš majitely a musíš to řešit s ním jak to funguje nebo ne.
Pokud máš smlouvu s O2 tak to řeš s O2 jak to funguje.

Petr
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jAY 11. 9. 2021 05:09

jirkau píše:Agregace je tam standardně 1:50, to může mít vliv na zpomalení v časech internetové špičky.

Nevím, ale agregace už by snad neměla mít nějaký velký vliv. odkaz
Každá vyspělejší technologie je k nerozeznání od magie.
jAY
Junior

Odeslat příspěvekod cc zxg ftnj 12. 1. 2022 03:21

A co se kouknout, jaka zarizeni na te v kterou siti jsou? Pokud umis, tak netstat nebo tcpdump (nebo milion dalsich), jestli ne, tak na androidimg telefonu mam na prasaka appku Fing, ktera to umi taky.

...mne by teda vadilo nemit k tomu routeru pristup. Zadnej extra guru nejsem (rad mam prehled a sem tam potrebuju zarezervovat IP nebo presmerovat port), ale napsat skriptik, kterej by treba netstat spoustel kazdou chvili a output mi zapisoval do csv, bych zvladnul.
cc zxg ftnj
Kolemjdoucí