VDSL - Rychlost

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kaufly 12. 11. 2021 03:04

Chtěl bych se zeptat na rychlost internetu. Mám tarif od O2 VDSL100 / 20Mb/s Jde mi reálná rychlost https://www.speedtest.net/result/12315613295 .
Dotaz se týká toho, proč mi nejde vyšší Download. Vždycky mi šel internet nad rámec tarifu, což beru jako plus. Od té doby co jsem zrychlil na 100 Mbit/s , tak Download je max 94 Mbit/s Předtím, Když jsem měl 20Mbit/s , tak mi reálně šlo 25Mbit/s .. Když jsem měl 50Mbit/s , tak mi reálně šlo 60Mbit/s ... Tak jsem zrychlil na 100Mbit/s a čekal jsem taky že půjde víc a jde mi max 94Mbit/s. Aktuálně jsem kvůli tomu kupoval nový VDSL modem Archer VR2100 s podporou režimu 35b (který údajně podporuje rychlost 100Mbit/s a více) , protože původní měl maximálně režim 30a a nic se nezměnilo na rychlosti. Jde tady o nějaký speciální nastavení, nebo v čem může být chyba? DSL status z modemu viz příloha. Co se týče přípojky, tak ústřednu mám ani né 100m od baráku.

vdsl.jpg
Naposledy upravil kaufly dne 12. 11. 2021 10:18, celkově upraveno 1
kaufly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 12. 11. 2021 03:24

To je spíš otázka na provozovatele tvého připojení, ale dle mého názoru nejde o chybu, ale o vlastnost.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod hunter21 12. 11. 2021 07:54

To sa akože sťažuješ, že platíš za 100 a nejde ti to viac ako 100?
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 12. 11. 2021 09:56

Jinak pro rychlost 100M se používá profil 17a.
Jinak k rychlosti.
Platíš 100M jede ti to 100M tak nikde nevidím chybu.
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kaufly 12. 11. 2021 10:24

Jen mě zajímalo, jestli je reálný z toho vymáčknout víc. Jestli už to není chyba někde v drátech, nebo už to je prostě max výkon linky. Kdybych si na adrese náhodou ve finále chtěl zakoupit slibovaných 250mbps, abych pořád nejel reálně na 94..
C45 -> K700i -> N70-> n97 mini
kaufly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 12. 11. 2021 11:51

Máš tam na tom obrázku max rychlost 127M takže větší jedině bonding.
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zajDee 17. 11. 2021 15:17

94, to zní jako maximální rychlost stomegabitového Ethernetu.
Jak to měříte? Po wifi nebo po kabelu?
Pokud po kabelu, má kabel všech osm žil v pořádku? Zkuste vyměnit za jiný.
Synchronizační rychlost je dle modemu 108 Mbit/s, takže měřitelná rychlost by měla být těch ~100 Mbit/s.
-= Nic není tím, čím se zdá být =-

Jsem mobilní maniak :-)
zajDee
Junior

Odeslat příspěvekod soban 17. 11. 2021 16:30

Archer VR2100 co má má 1G porty takže jedině špatný kabel či druhá strana (PC).

Ovšem naměřil 94Mbps což je podle mě OK když platí 100Mbps.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kaufly 12. 12. 2021 22:50

Mě to jen zajímalo, jestli z toho jde vyždímat víc, když dle foto z modemu je vyšší rychlost linky. Vždycky šlo víc, než byl tarif, myslel jsem si, že to bylo modeme.. Tak co se dá dělat..
Kabel jsem zkoušel měnit, to mě napadlo jako první.. :))
C45 -> K700i -> N70-> n97 mini
kaufly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nagant 17. 3. 2025 19:53

Dnes, při pokusu získat přes O2 chat nějaký obecný seznam VDSL modemů s profilem 35b, kompatibilních s živým vysíláním Oneplay, mi pracovnice podpory tvrdila, že v síti O2 modemy 35b nefungují, jen 17a. Předpokládám, že měla na mysli, že můžou jet jen na 17a.
Ale stejnak, je to možné?! Proč by potom O2 ty drahé modemy prodávalo? Že nemusí jet všude Internet nad 100Mbit/s, s ohledem na parametry té které linky, je věc jiná.
Nagant
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 21. 3. 2025 19:15

Dnes řešit modem je hovadina!

Požaduj linku a terminátorem a pak ti je jedno na jakém profilu to šlape, za terminátor si dáš vlastní modem a sračky od O2 nepoužiješ.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petra2800 22. 3. 2025 04:27

Doma mám 50Mbit/s od T-MOBILE, ale reálně naměřím kolem 60Mbit/s. Stejně to nevyužiji. Pokud nejste spokojený s rychlostí vždy se dá na lince operátora dohodnout něco lepšího. (Zpravidla za pár stovek více)

Úplně nejlepší je zajít na pobočku Vašeho poskytovatele a tam se dohodnout. Vyjdou velmi vstříc.

-- 22. 3. 2025 03:31 --

kaufly píše:Jen mě zajímalo, jestli je reálný z toho vymáčknout víc. Jestli už to není chyba někde v drátech, nebo už to je prostě max výkon linky. Kdybych si na adrese náhodou ve finále chtěl zakoupit slibovaných 250mbps, abych pořád nejel reálně na 94..

Na zkoušku jsem měla 100mbps a skutečně to stahovalo takovou rychlostí. Tohle si ale musíte domluvit s poskytovatelem. Podle mně by měli mít nějaké technické údaje zda to ta linka umí. Ale na sítě jsem lama. Píšu jen na základě zkušeností. Za zeptání u svého poskytovatele nic nedáte.
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod soban 22. 3. 2025 12:36

U DSL je problém že čím delší kabel tím menší rychlost a uváděná teoretická nemusí souhlasit se skutečností a to zjistíš pouze až se to zapojí......
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý