Mám VDSL 250mb/s - reálná naměřená rychlost jen 50mb/s

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod bravy 17. 11. 2021 10:22

Zdravím , po přestěhování do baráku mám DSL připojení Vodafone s tím že jsem měnil 100 za 250 mb/s , koupil jsem si nový modem Tenda 12, který by měl podporovat tuhle rychlost. už předtím jsem na měření rychlosti nevytáhl víc než 50 mb/s ale myslel jsem že je to modemem , ať už přes ethernet nebo přes wifi, kde download souboru byl absolutně tragický a jelo to max tak 5mb/s , teď po zapojení se ale absolutně nic nezměnilo , ani po zvýšení ani po koupi nového modemu. Jediný co mě prostě napadá je zastaralá kabeláž do baráku. A nemůžu přijít na to co to je vůbec za kabel. Kde do DSL linky je napojený do RJ11 bílý modrý a vede to z kabelu kde je celkově 6 párů , ty vedly do svorkovnice půl po vypojených. Bývalý majitelé tady udělali v tom bordel.
viz . https://ibb.co/m94WHKx
Vzdálenost od ústředny by měla být v pohodě.
Detail měření přes cabel
Download 47.884 Mb/s
Upload 3.616 Mb/s
Ping 22.24 ms

Nějaká rada co s těmi kabely , můžu dělat, zda to jinak zapojit , či se musí nechat natáhnout nový kabel ? Fakt nevím

Za každou radu budu vděčný
bravy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 17. 11. 2021 12:50

Nějak nechápu proč měníš rychlost pokud to dráty neumožňují.....

Takže jako první mrknou na jaké rychlosti se to připojilo a jaká je maximální.

To by jsi v modemu měl někde najít.

Taky skontrolovat jaký profil na tom připojení je použit, pokud dráty umožňují 250Mbps tak zda je aktivní profil 35b u většiny modemů které nedodá ISP se to musí přepnout ručně na ústředně.

Takže kouknout do modemu někam jaký profil je použit a pokud 17a ten se používá do 100Mbps tak skontrolovat na jaké rychlosti se ta DSL linka synchronizovala pokud kolem 100M můžeš skusit aby to na ústředně skusily přepnout natvrdo na 250Mbps - profil 35b.

Jinak Kabel je OK a ten metr kde je ten pár nezakroucen na rychlost nemá zásadní vliv.... Bude tam normální telefonní kabel CAT3 mělo by to na něm být napsané.

Jinak co říkal technik když to zapojoval?
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bravy 17. 11. 2021 14:17

Dík za odpověď , no jelikož jsem nestudoval ty dráty prvně( byli schovaný a jen kabel byl a fungoval) . Podle cetinu jsem koukal zda umožňuje na mojí adrese VDSL 250, což před půl rokem nešlo. Měsíc zpět cca to už aktualizovali a šlo to změnit u operátora , tak jsem to zkusil , nebo mě to vytáčelo ten malej download plus když oba pracujeme z domu a s daty tak to jelo občas na zastřelení. Jelikož si myslím že tady dřív byl asi nastavený ten 50 mb/su O2 a nebydlel tu nikdo cca 2 roky, jinak nemám hlášenej modem (jen tarif jsem bral) zůstal tady původní ZyXEL VMG1312-B30B. Tak jsem chtěl udělat upgrade tak i tak s tím že je "starší".

Technik co sem přišel po pravdě nic neřekl nebo si to moc nevybavuji , jen že to bude fungovat
S tím Vodafonem jsem se ale od té doby tolik nebavil až do včerejška , kde jsem to nahlašoval co to může způsobovat, tak budu mít hovor zítra, kde se jich zeptám na to s tou ústřednou. To by mohlo být ono . Nebo jak tenhle modem tak i ten druhý měl stejný Downstream i up.
Nový modem jede tohle :
DSL
Operational Status VDSL2-17A Annex B,SHOWTIME.
Upstream Speed 4092 kbps
Downstream Speed 56127 kbps

Normálně bych jel všude na Ethernetu , jen to tady mi přijde minulý majitelé celý dojebali a v obou patrech jsou sice zásuvky datový ale všechno to bylo prostříhaný a ten modem je na chodbě , takže tohle byla ještě poslední volba co by s tím mohlo být než bych řešil někoho aby se podíval na tu kabeláž tady , vypadalo to jak drátový chumel prostříhanej když jsem to otevřel tu skříňku hnus ..
bravy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 17. 11. 2021 14:43

bravy píše:Nový modem jede tohle :
DSL
Upstream Speed 4092 kbps

Tak to vypadá že jseš daleko od ústředny.....

Máš ještě profil 17a a na tom to může jet do 100Mbps ovšem synchronizovalo se to na 56Mbps a up máš taky malý 4M takže to vidím že tam podle mě zůstal aktivovaný starý profil s rychlostí 50/5M.

Protože dnes se u 50M linky dává upload 10M.

Takže jsou dvě možnosti buďto to nedává kabel že neumožní větší rychlost a nebo je to zaříznuté na ústředně.

V obou případech reklamovat.

A pokud tě řeknou že kabel nedostačuje tak pak požadovat bonding s terminátorem pokud je k tobě volná další telefonní linka tím se můžeš dostat na dvounásobnou rychlost (v reálu je to o něco míň jak 2x).
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bravy 17. 11. 2021 15:04

Právě to mě pak zarazilo že to vypadalo jak kdyby byl danej hardcap na downstream a prostě nejedeš víc ,

Podle Cetinu na mapě je ten DSLAM skoro za barákem , dejme tomu 100m . Jestli nekecaj

[img]kk.jpg[/img]

Zkusím zítra vyzjistit jak zavolají Vodafone servisáci , co tou ústřednou a při nejhorším ať pošlou technika .Doufám že zase nezavolá nějaký matlal co půjde učebnicově a bude vědět tužku .

Každopádně moc dík za odpovědi
Přílohy
kk.jpg
bravy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zajDee 17. 11. 2021 15:08

Upstream Speed 4092 kbps

Tohle je profil, který CETIN používá při migraci na službu "až 250 Mbit/s".
V případě modemů, které CETIN zná, se po připojení kompatibilního modemu (s podporou profilu 35b) automaticky služba přepne z profilu 17a na 35b.
V případě modemů, které CETIN nezná (a to bude i tahle Tenda), je potřeba, aby operátor (zde Vodafone) explicitně u CETINu požádal o přepnutí na profil 35b.

Zavolejte na Vodafone a řekněte jim, že máte kompatibilní zařízení, ať u CETINu poptají manuální přepnutí na profil 35b.
-= Nic není tím, čím se zdá být =-

Jsem mobilní maniak :-)
zajDee
Junior

Odeslat příspěvekod bravy 18. 11. 2021 15:40

Tak rozuzlení problému:

Volá mi paní z Vodafonu a hádá se se mnou že to je problém na mojí straně , že nemám modem na to, říkám jí že to teda mám , ať si to sama zkontroluje (zná je modem VODAFONE samozdřejmě), tak se se mnou ještě dál zkoušela dohadovat, že je problém u mě, že mi tam data tečou rychlostí správnou ale modem to nedává.
Natož když už neměla argumenty , že prostě u mě problém není ať si to zkontrolují znova, tak mi v modemu po 2 hodinách bliklo a boom...
Operational Status VDSL2-35B Annex B,SHOWTIME.
Upstream Speed 27263 kbps
Downstream Speed 189612 kbps

A pak že to nejde...

Každopádně dík za rady , hodily se pro můj klid ohledně strachu z výměny kabelů.
bravy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 11. 2021 17:52

Speedtest.net výsledek reálně? Edera Pardubice a Praha T-Mobile server. Díky.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod bravy 18. 11. 2021 21:32

Praha i Pardubice na stejno to vyšlo

DOWNLOAD Mbps
172.05
UPLOAD Mbps
25.52

V porovnání s předtím je tohle zlatý
bravy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 11. 2021 21:54

Gratulace ;)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN