Instalace Mesh wifi v domě

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod al.ish 11. 1. 2022 20:20

Zdravím,
žiju v patrovém domě až do teď jsem řešil připojení na internet umístěním wifi routeru v každém patře zvlášť. Dnes mi ale firma, která mi dnes instalovala internet (měl jsem Vodafone LTE, ale vyměnil jsem je) poradila ať si místo dvou routeru pořídím mesh wifi, že nebudu muset furt přepínat mezi sítěma a připojení bude i rychlejší a bude pokrytý prakticky každý kout v domě.
Myšlenka mě zaujala, jenže se v mesh zařízeních vůbec nevyznám a tak se obracím na vás s radou co koupit - jakou značku hledat, jaké parametry, má to mít dvě jednotky nebo tři?
Má představa je, že by stačil 2 pack, s tím, že jeden bych měl v přízemí a druhý v patře a tím bych měl pokrýt celý dům - přemýšlím oTP-LINK Deco M5. Pokud jde o instalaci, tak předpokládám, že zařízení bych normálně připojil kabelem do UTP zásuvky a spároval mobilní aplikaci a bylo by. Je to tak?
al.ish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 11. 1. 2022 20:35

Záleží jak velké prostory potřebuješ pokrýt.....

Pokud teď s jedním routerem pokryješ celé patro bude stačit na patro jedno deco pokud ne budeš na patro potřebovat více.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 1. 2022 20:37

Chces neco, co ma idealne WiFi 6E ... a minimalne 6. WiFi 6 se "postaru" pismenkove reklo "ax".

Takze treba tohle: https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051450060000004XEG
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod al.ish 11. 1. 2022 20:42

soban píše:Záleží jak velké prostory potřebuješ pokrýt.....

Pokud teď s jedním routerem pokryješ celé patro bude stačit na patro jedno deco pokud ne budeš na patro potřebovat více.....

Tak pokryji to určitě, ale není pokrytí jako pokrytí, že ;-) Třeba v přízemí mám router uprostřed patra v obýváku, takže tam je pokrytí OK, ale v patře je to v krajní místnosti, takže na opačném konci patra už je to s pokrytím bída (na WC už mám jenom dvě čárky :D ). Jinak obě patra mají cca 80m2.

-- 11. 1. 2022 20:42 --

KineCZek píše:Chces neco, co ma idealne WiFi 6E ... a minimalne 6. WiFi 6 se "postaru" pismenkove reklo "ax".

Takze treba tohle: https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051450060000004XEG

A proč to musí být minimálně Wifi 6?
al.ish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 1. 2022 20:45

AX92u mam mnohokrat vyzkousene - nikdo si nikdy nestezoval, a to ani v sitich se sto a vice wireless klienty. Vykon, tim chci rict rychlosti i dosah, jsou na skvele urovni a roaming naprosto bezproblemovy. A taky se routery nikdy u nikoho nesekly. (Na tom dozajista maji podil i UPSky, na nez je davam.) Ano, jasne. Prekazka muze byt v tom, ze narozdil od tech "dek" tuhle precijen uz poradnejsi vec bohuzel nekoupis za cenu dvou lepsich obedu. Ale rceni "neco za neco" je stale v platnosti.

Proc? Zeptam se jinak. Chces vec, kterou budes za dva roky znovu menit, nebo radeji vec, ktera sice nebude lacina, ale zase ji jenom zapojis, jednou, jednoduse a do 5minut nastavis ... a ona pak proste uz jen pojede? Protoze i na tom dost zalezi.

Konec koncu, jedno polovicate reseni uz doma mas, tak jsem jen nevidel duvod "k nemu" pridavat dalsi. Leda bys mel zbytecne velkou pudu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod al.ish 11. 1. 2022 20:55

Chápu kam tím míříš a má to i svou logiku. Nicméně trochu bych si v tomto případě připadal, že jdu s kanonem na komára. Ta wifi síť má primárně sloužit k připojení mobilů a občas notebooku, když ho budu mít v obyváku na klíně (opravdu výjimečně), jinak máme notebooky napíchlé na síť kabelem, takže připojení je rychlé a stabilní. Jde mi primárně o to, abych nemusel při přechodu s patra do patra přepínat mezi sítěmi a taky trochu zesílení signálu v hluchých místech. Ale abych kvůli tomu kupoval zařízení za 10k... :hm
al.ish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 1. 2022 21:30

O nejlevnejsim reseni mame jasno - zustat u toho prepinani. A dal je to jen o tom, kolik penez a casu chces venovat do reseni problemu. Idea, ze cas je zadarmo, je bohuzel licha.

Konec koncu ... ja s tim v tom prostoru zit nebudu.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod -tomtom- 14. 1. 2022 17:11

Pokud to má být levné, do každého patra bych plácnul doprostřed toto https://www.i4wifi.cz/cs/211098-mikrotik-cap-ac Se stejným SSID - tak jaképak přepínání. Vím že W-Fi od Mikrotiku není moc populární ale dal jsem tuhle placičku do činžáku a pokryje 2 patra. A co se týká Wi-Fi 6, v tom zatím plavu. Doma mám router s Wi-Fi 6, a na něj se notebook s Wi-Fi 6 připojí rychlostí asi 70 mbit. Starý mobil s W-Fi 5 zvládá plnou rychlost přípojky 250/250.
-tomtom-
Kolemjdoucí