Nefunkční internet přes switch se 2 VLAN

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod swenak 24. 2. 2022 06:04

Zdravím.

K routeru (Asus RT-AC86U) mám modem připojen přes switch (Netgear GS108PEv3) tak, že z WAN na routeru (pevná IP) jde kabel do switche a ze switche jde další kabel do modemu (mám to takto proto, abych modem i router napájel přes POE ze switche), modem má pevnou IP. Tyto 2 zařízení jsou ve vlastním IP/subnet rozsahu a přes switch mají porty vlastní VLAN ID (2). Na routeru běží DHCP v jiném rozsahu. Vše mi takto funguje, přes WiFi i kabel na routeru se dostanu na net, na router, na modem, všechna lokální zařízení fungují, vše OK.

Když ovšem připojím k tomu switchi, kde je zbylých 6 portů v samostatné VLAN ID (1) kabel z LAN na routeru, tak žádné zařízení, které je připojeno ke switchi nemá připojení na internet. Lokální sít funguje jak má, DHCP dává IP, DNS, ale na net se nedostanu.

Pokud připojím k routeru další obyčejný switch, který slouží jenom pro LAN a není přes něj propojena i WAN, tak vše taky funguje. Vypadá to tedy, že je problém v tom, že jeden switch obsluhuje 2 sítě (LAN a WAN). Takto se mi to chovalo i při použití byčejného switche a myslel jsem, že to vyřeším právě oddělením přes VLAN, ale nepomohlo to. Zkoušel jsem i různé porty, případně nastavení portu na switchi, který jde připojen do LAN routeru na VLAN ID (all), ale nepmohlo. Zkoušle jsem i různé dorpoučené uměny na routeru, ale taky nic.

Nenapadá někoho, kde by mohl být problém?

Dík.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 24. 2. 2022 07:29

Dostávají počítače ip, DNS a bránu opravdu od správného DHCP serveru na routeru a ne třeba z toho switche? Třeba je na switchi špatně nakonfigurovaná výchozí brána na adresu switche a ne na LAN adresu routeru nebo není nastavená vůbec. Porovnej výpisy ipconfig /all z počítače připojeného přes wifi (internet funguje) a z počítače připojeného přes ten switch (internet nefunguje). Je výchozí brána v obou případech nastavená a stejná a adresy jsou ze stejného rozsahu?
Nebo nedostávají počítač nastavení z DHCP z modemu? To bys pak měl chybnou konfiguraci vlan.

Přemýšlím, že ten tvůj Asus taky podporuje Vlan. Nezkoušel jsi experimentovat s Vlan na jeho LAN portech a nezůstalo ti tam nastavení nějaké Vlan sítě? Když máš na switchi port-based Vlan, tak na routeru už myslím nesmí být nastaveno nic, jinak se ti ty Vlany můžou prát.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod swenak 24. 2. 2022 07:43

Mám pouze jedno DHCP, jak jsem psal, na modemu je pevná IP. Všechna zařízení dostávají správné údaje, tedy, je jedno, jestli připojím kabelem něco k tomu hlavními switchi, kde jsou 2 VLAN, nebo k tomu, co má pouze LAN, údaje stejné. Router jsem napsal, je to Asus RT-AC86U a ten VLAN neumí.

Zkusím ale ještě použít standard 802.1Q namíst port-based.

Jinak, DNS si nastavuju na Routeru.

-- 24. 2. 2022 07:55 --

Tak to byla rychlovka, včera jsem to ladil hodiny a nic. Teď jsem přepnul na 802.1Q a vše najednou jede, jak má.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod misoft 24. 2. 2022 20:26

Nič ma do toho nie je, ale pokiaľ máš MODEM - ten je VŽDY prvý! - z neho zapojíš do routeru (WAN)a z neho switch - DHCP nastavíš na routeri. Na modeme nastavíš IP od ISP, DHCP deaktivuješ.
Obrázek
Obrázek
misoft
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swenak 24. 2. 2022 20:47

O to se nepřu a tak to "mám", ale potřeboval jsem POE k napájení modemu (venkovní ODU LTE) a napájet i router. Proto mám switch s POE porty a potřeboval jsem 2 z nich oddělit, aby byly jenom pro WAN (takže ty 2 porty jsou "spojka" 2 kabelů). Nevím sice proč nešlo port-based oddělení portů, ale přes 802.1Q (úprava hlaviček packetů) to už fugnuje správně a tedy problém vyřešen.
swenak
Junior