za cca měsíc se budu stěhovat do nového bytu a začínám pomalu přemýšlet nad tím, jak zařídit pokrytí celého bytu internetem. Bohužel se v sítích a čímkoliv s nimi spojeného nevyznám a potřeboval bych radu zkušenějších

Jedná se o byt na Praze 7, kde by měla být zavedena optika, tedy otázka číslo 1 - jakého providera vybrat? Co jsem procházel historické příspěvky, nikdo z velké trojky (Vodafone, T-Mobile a O2) není zcela ideální volba a nevím, podle čeho jinak vybírat (nyní mám 500 Mb/s od Vodafone) a jestli vůbec na výběr mít budu, protože ve všech dokumentech je uvedený pouze Planet A a UPC, existuje přinejhorším mezi velkou trojkou nějaké "menší zlo" alespoň z technického hlediska?
Otázka č.2, jaký HW bude potřeba? Kabel potřebuji prakticky jen u PC v pracovně (i když samozřejmě vím, že je ve 100% případů lepší než Wi-Fi) a na zbytek věcí (notebook, konzole, apod.) mi bude bohatě stačit Wi-Fi. Zároveň i když do sítí nefušuji, tak pokud se bude dát udělat nějaký future-proofing například ve formě Wi-Fi 6E, nebráním se tomu.
Níže ještě přikládám ilustraci pro představu - rozvodnice internetu by dle informací developera měla být v kumbálu + každá místnost by měla mít vlastní zásuvku na data
https://imgur.com/a/rZSKr9H
Pardon za rozsáhlý příspěvek a děkuju moc všem, co mi pomohou