Rychlost Wi-Fi po změně tarifu O2

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod pokusnicek 16. 2. 2023 08:42

Zdravím všechny, rád bych se zeptal na možnosti modemu WD9960, pokud s ním máte zkušenosti. O2 mi navýšilo tarif z 50/5 Mb/s, na 100/20Mb/s. Původní tarif mi v reálu jel 45/10, teď po té změně mám naměřenou rychlost max. 55/25, spíš ale kolem 50. Upload tedy šel nahoru, download ale zůstal s odchylkami na téměř stejných hodnotách. Je někde chyba, nebo jsem na maximech možností toho modemu? Používám to v malém bytě, wi-fi mi tedy vždycky bohatě stačila, neměl jsem tedy zatím možnost změřit rychlost na kabelu, protože ho nepoužívám. S nastavením modemu jsem zkusil už asi vše možné i nemožné, včetně resetu, upgradu i downgradu FW... Jinak tady ještě přikládám, co udává přímo modem za rychlosti. Díky!
Přílohy
Snímek obrazovky 2023-02-16 v 8.43.24.png
pokusnicek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 16. 2. 2023 08:54

Aha, takze jsi zkusil ty komplikovanejsi veci jako je gymnastika s verzemi firmware, ale na tu nejjednodussi a nejdulezitejsi, pripojeni kabelem, nedoslo?

Nema smysl merit rychlost na WiFi, zvlaste v oblastech kde je WiFI siti v okoli hodne. Nejprve to zmer na kabelu a az pokud to nebude v poradku, prijd pro radu.

Ostatne i ten modem hlasi "downstream: 82Mbps" (zaokrouhlene), takze ten test pres kabel by byl vic nez vhodny.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 5uch 16. 2. 2023 16:11

VDSL modem a router...
xDSL linky O2 mohou dávat výrazně méně, než kolik by měly dávat podle tarifu. V našem případě jsme měli mít 20/2 (Bronz). Ve skutečnosti to chodilo 0.25/1 (a někdy to nešlo vůbec). Měli jsme smůlu, že DSLAM byl daleko od nás. Netuším, zda obchodníci O2 nějak prověřují podmínky v místě, než vám dají vyšší tarif. Jejich cílem je prodávat, takže tipuji, že by občas nějaký namotivovaný prodejce klidně prodal navýšení rychlosti i v případě, že jste neměli šanci se dostat ani na tu rychlost před navýšením.

Ale především to změřte kabelem na routeru. Wifi je magie a přenosové rychlosti na WiFi nic neříkají o rychlosti od poskytovatele a na routeru.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Junior

Odeslat příspěvekod pokusnicek 16. 2. 2023 17:46

Ano, radši jsem dělal nejdřív gymnastiku, protože jsem zatím pracoval s tím, co u sebe mám a používám. :) Na ntb ani nemám konektor na LAN. Sehnal jsem si rozbočovač a kabel, abych to otestoval, právě teď jsem provedl měření - Wi-Fi mi teď dala 49/25, na kabelu 78/25.
pokusnicek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod venousekh 16. 2. 2023 20:20

Tak těch 78 Mb u deklarovaného 100 Mb tarifu O2 Internetu sedí. Víc to nepojede. Já mám deklarovaných 250 Mb a reálně na kabelu to jede max. 196 Mb. To je prostě realita.
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod pokusnicek 16. 2. 2023 20:41

To beru, s těmi 78 Mb/s bych asi problém neměl. Leží spíše v tom, že používám pouze Wi-Fi a na té jsem u downloadu po navýšení tarifu téměř na stejné hodnotě jako předtím.
pokusnicek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 2. 2023 22:11

Jine pasmo - pokud mas treba telefon s androidem, muzes analyzovat. A nebo modem do bridge modu a jiny (poradny) router. Ja treba mam pres wifi bezne 940Mbit. Podotykam, ze nejenom na notebooku, ale klidne i na telefonu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 2. 2023 23:27

Prověř okolní sítě:
mobil/tablet - WiFi Analyzer
notebook s Windows - bezplatná verze inSSIDeru

Pokud máš zarušeno, tak s tím nic moc se stávajícím routerem nenaděláš. Budeš muset pořídit něco lepšího s 5GHz Wi-Fi (ovšem musí ji podporovat i tvá koncová zařízení, jinak by to bylo k ničemu).
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý