Cca 10 let starý rodinný domek postavený s tím, že "Chcete k domu natáhnout datové sítě?" "Ne, kabely jsou dead, bezdrát je budoucnost!". Takže nějaký DSL kabel končí o dva domy dříve (a i podle dostupných poskytovaných nabídek by nabídl jen max 20Mb max.)
Z jedné strany domu je příjezdová cesta, která není naše.
Z druhé strany domu travnatý zastromovaný pás a pak silnice ve vlastnictví města.
V blízké budoucnosti se má silnice rozkopávat a bude se tam dělat tramvajová trať (a tedy předpokládám pokládat také nějaká kabeláž), ve vzdálenější budoucnosti se plánuje na druhé straně silnice výstavba nových domů (a tedy také pravděpodobně nějaká kabeláž).
Doposud totiž ze strany trávníku a silnice žádné DSL a optiky nevedou.
Na koho pak se teoreticky obrátit ohledně výhledové možnosti natažení nějakého smysluplného kabelového internetu k domu (přičemž elektrika a plyn mají přípojky ze strany té cizí příjezdové cesty, ne ze strany silnice/trávníku)?
Taková naivní kontrola a poptávka via CETIN (zrychlujemecesko.cz) vyústila v zanechání kontaktu pro případ, že se bude v budoucnu něco v okolí vymýšlet.
Jaké jsou další možnosti? Kontaktovat město? Kontaktovat správce komunikace, aby až se tam bude rubat, tak jestli by se neukopli a nepoložili mi něco k domu?

Jako ano, WiFI tu dostupná je, ale aktuálně bohužel jen přes jednoho poskytovatele, u kterého jsem limitovaný tím, že kvalitnější připojení mi hatí vysoký strom (na pozemku města), který mi blokuje výhled na jediný dostupný vysílač poskytovatele, který by mi mohl rychlejší připojení poskytnout (a jinou možnost mi už prý nabídnout poskytovatel nemůže). A vysílače ostatních poskytovatelů míří na druhou stranu A střechy, než mám držák na anténu (a že bych zrovna prahnul si nechat přidělávat další držák na druhou stranu střechy... i když by to asi bylo levnější než si nechat natáhnout kabely jek kvůli mému domu...).
Řešili jste někdo někdo něco podobného?