A co když chci optiku k domu? :)

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MzZcz1 9. 9. 2023 23:33

Ahoj všem.

Cca 10 let starý rodinný domek postavený s tím, že "Chcete k domu natáhnout datové sítě?" "Ne, kabely jsou dead, bezdrát je budoucnost!". Takže nějaký DSL kabel končí o dva domy dříve (a i podle dostupných poskytovaných nabídek by nabídl jen max 20Mb max.)

Z jedné strany domu je příjezdová cesta, která není naše.
Z druhé strany domu travnatý zastromovaný pás a pak silnice ve vlastnictví města.
V blízké budoucnosti se má silnice rozkopávat a bude se tam dělat tramvajová trať (a tedy předpokládám pokládat také nějaká kabeláž), ve vzdálenější budoucnosti se plánuje na druhé straně silnice výstavba nových domů (a tedy také pravděpodobně nějaká kabeláž).
Doposud totiž ze strany trávníku a silnice žádné DSL a optiky nevedou.

Na koho pak se teoreticky obrátit ohledně výhledové možnosti natažení nějakého smysluplného kabelového internetu k domu (přičemž elektrika a plyn mají přípojky ze strany té cizí příjezdové cesty, ne ze strany silnice/trávníku)?

Taková naivní kontrola a poptávka via CETIN (zrychlujemecesko.cz) vyústila v zanechání kontaktu pro případ, že se bude v budoucnu něco v okolí vymýšlet.

Jaké jsou další možnosti? Kontaktovat město? Kontaktovat správce komunikace, aby až se tam bude rubat, tak jestli by se neukopli a nepoložili mi něco k domu? :D Nebo rovnou na poskytovatele internetu, za kolik prodaných ledvin mi to natáhnou k domu?

Jako ano, WiFI tu dostupná je, ale aktuálně bohužel jen přes jednoho poskytovatele, u kterého jsem limitovaný tím, že kvalitnější připojení mi hatí vysoký strom (na pozemku města), který mi blokuje výhled na jediný dostupný vysílač poskytovatele, který by mi mohl rychlejší připojení poskytnout (a jinou možnost mi už prý nabídnout poskytovatel nemůže). A vysílače ostatních poskytovatelů míří na druhou stranu A střechy, než mám držák na anténu (a že bych zrovna prahnul si nechat přidělávat další držák na druhou stranu střechy... i když by to asi bylo levnější než si nechat natáhnout kabely jek kvůli mému domu...).

Řešili jste někdo někdo něco podobného?
MzZcz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 9. 2023 08:07

Pokud bys chtel cokoliv (lhostejno zda optiku ci metaliku) stavet na vlastni pest, sice nebudes muset shanet stavebni povoleni, co uz vsak potrebovat budes, jsou souhlasy vlastniku vsech (!) pozemku, pres nez by se kopalo. A taky dodrzet vzdalenosti a hloubky krizeni se stavajicimi sitemi kanalizace, vody, elektriny, plynu (!!) a pripadne jinych telco siti. Nakladove se priprav na castku zacinajici u vysokych desitkach tisic v pripade "pres ulici za roh", ovsem podle vzdalenosti nejblizsiho uzlu to klidne muze prerust az do desitek milionu. Pripadne rozkopani ulic uz musis resit s obci, vse na sve naklady musis uvest do puvodniho stavu ...

TL;DR: Nejaky drzak je Tvuj nejmensi problem. A pokud nepomuze ani ten, zkus 5G, nebo alespon LTE, treba od TMobile. Pokud neni moznost, co pujde 1oo% je StarLink. A kdyby ani ten neuspokojil Tve potreby a musela to nutne byt optika, levneji Te vyjde se prestehovat nekam, kde ta konektivita uz je.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod MzZcz1 10. 9. 2023 13:11

Díky. To jsem tak nějak čekal a doufal v nějakou zapomenutou možnost "A co kdybys prostě... " :) Beru v potaz.
MzZcz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zajDee 10. 9. 2023 19:03

CETIN umi i individualni vystavbu, ale nejtezsi je dostat se k nekomu, kdo by dokazal alespon orientacne odhadnout cenu.
Pokud jsou v okoli dostupne nevyuzivane chranicky, je situace celkem prizniva - daji se do nich zafouknout mikrotrubicky a do nich kabel. Cenove to muze vyjit komplet mezi 200 a 2000 Kc/metr (v pripade slozitych instalaci i vic).

Obecny postup (protoze nezname konkretni lokalitu) je: zjistete, kteri ISP v okoli delaji zemni vystavbu nebo maji site, oslovte je a nechte si zpracovat nabidku na pripojeni (a nenechte se hned odradit).
Pripravte si ale spis statisice (protoze podle toho, co pisete, u vas v nejblizsim okoli nic neni).

Alternativne je tu ta moznost prestehovat se. :)

PS: pokud byste chtel business pripojku (cenove treba 10k/mes.), budou rozhodne ochotnejsi vam nejakou tu optiku dokopat - je-li odkud.
zajDee
Junior

Odeslat příspěvekod MzZcz1 11. 9. 2023 00:25

Rozumím, díky.

Nákladově to vychází mimo realitu a bezdrát tak stále holt vede. Maximálně si zjistit ty ISP "s kabelem" a poptat se jich na případný budoucí rozvoj s tím, že "kdyby to šlo kolem, tak jak by to vypadalo, kdybych se chtěl přifařit".
MzZcz1
Kolemjdoucí