nadstavenie ˝priepustnosti˝ routra

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kuki19 13. 1. 2024 20:12

zdravím. mám tp-link ARCHER AX23 a chcel by som zistit, či sa dá nadstavit, aby niektorý LAN výstup dostával napríklad minimálne 5Mb/s (alebo obmedziť priepustnosť niektorého LAN na 30Mb/s). ide mi o to, že máme na sieti 3 PC + nejaké tie prívesky, ako mobil a tak.... a ked začnú decká ˝blbnúť˝ na nete, tak mi začne sekat aj TV a to jej stačí 3Mb/s. máme 60Mb wifinu a rýchlejší net sa tu nedá... :-(

dík.
kuki19
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 13. 1. 2024 21:45

Nevim, jestli tam jde nastavit primo hodnota, ale u tp-linku jde nastavit priorita zarizeni, kdyz das TV mezi ty tri hlavni, tak by mela vzdycky dostat dostatek prenosove kapacity (stoprocentne to ozkousene nemam, pokud bys chtel vylozene mit moznost nastavovat to na jednotliva zarizeni, budes asi muset poridit router od mikrotiku).
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 14. 1. 2024 00:47

V nastavení routeru na to máte přímo funkci - najděte QoS (Quality of Service), zapněte, nastavte limity Down/Up, použijte a na stránce uvidíte jednotlivá připojená zařízení. Ta, kterým nezakliknete "Prioritu", pojedou dle limitů.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod polda 14. 1. 2024 10:23

Také se dá podobně nastavit na TP linku celková rychlost a router ohlídá dostatečné připojení pro jednotliva zařízení.Návody na google a YT
polda
Junior

Odeslat příspěvekod kuki19 14. 1. 2024 12:29

je tam nadstavené 1000Mbps. ked tam dám napríklad 10, tak minimálne tých 10 budem mať na 100% a poprípade ak bude volná linka tak aj viac? alebo nechat tých 1000?
kuki19
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 14. 1. 2024 20:13

napadá mě sudo wondershaper lan3 3000 3000. Ale zaprve jede tam linux, za druhé instalovaný wondershaper, za třetí lan3 je síťové rozhraní, a ne jen jeden port rozhraní lan - to záleží na architetuře a HW routeru a os, jak to má.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 1. 2024 17:49

kuki19 píše:je tam nadstavené 1000Mbps...

Limit se vztahuje na všechna spojení, která nemají zapnutou prioritu. Tedy i kdyby linka byla úplně volná, omezení bude platit vždy.
Dětem na PC/mbilu nastavte nějaký výchovný limit, TV a vlastní zařízení udělejte prioritní.

Da Gony píše:napadá mě sudo wondershaper lan3 3000 3000...

Z charakteru dotazu byste měl rozpoznat, že tudy cesta nevede.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod kuki19 18. 1. 2024 23:20

...to už som zistil, ked sa všetci stažovali :-D deti majú už svoje deti a tie ešte s mobilom moc neblbnú. problém nastáva, ked začnú stahovat upgrady do hier. im výchovný limit dat nemôžem, platia tretiny netu :-D každopádne som zistil, že je v čudu router. minimálne jeden port je v čudu. myslíš, že sa oplatí kúpiť taký istý, alebo je niečo lepšie od TP linku?
kuki19
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 1. 2024 12:56

AX23 je naprosto OK router. Pokud je problém v jednom portu (mechanické poškození, nebo studený spoj) a je potřeba zapojit více kabelů, pak bych to řešil nějakým levnějším 1 GB switchem, například TP-Link LS1005G v ceně do 300 Kč.
Respektive, jaký problém jste vlastně na routeru zjistil?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 20. 1. 2024 19:17

kuki19 píše:...to už som zistil, ked sa všetci stažovali :-D deti majú už svoje deti a tie ešte s mobilom moc neblbnú. problém nastáva, ked začnú stahovat upgrady do hier. im výchovný limit dat nemôžem, platia tretiny netu :-D každopádne som zistil, že je v čudu router. minimálne jeden port je v čudu. myslíš, že sa oplatí kúpiť taký istý, alebo je niečo lepšie od TP linku?

Jak nemůžeš, platí třetinu, tak mají třetinu kapacity, nazdar 8-) 8-D
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod kuki19 20. 1. 2024 19:51

Emil Pastelka píše:...pak bych to řešil nějakým levnějším 1 GB switchem, například TP-Link LS1005G v ceně do 300 Kč.
Respektive, jaký problém jste vlastně na routeru zjistil?

mám aj switch. problém je ten, že mám 65Mbps internet a stáva sa mi, že 2 PS mi ukazujú 800-900kbps ˝spotrebu˝ moje PC alebo noťas + TV skoro žiadnu a zrazu TV začne sekat, aj ked má nadstavenú prioritu. dám speed test a ukáže max 10-15 Mb... resetnem a ide nejakú dobu normálne. skusil som teraz 2 dni, že som anténu zapojil rovno do sviču a 2 dni nebol žiadny problém. môj PC bol zapojený zo sviču cez router a kedže nemám vo zvyku moc sťahovať, ani pozerat videá na nete, šlapalo to pomerne dobre. tak že ked si odmyslím ten jeden nefunkčný port, tak bude problém bud v tom, že nezvláda väčší nápor, alebo je v čudu ešte jeden port a ten to celé ˝rozhasí˝. ešte je možné, že mi router ukazuje zlé hodnoty sťahovania a decká vyťažia celú linku, ale to by bola chyba softvéru a to by sa určite prejavilo aj u iných routeroch.
rozmýšlal som ho vymenit za ten istý, ale bojím sa že to bude blbnúť tiež. pozeraj som nejaké zrovnávačky a asi kúpim AX53
kuki19
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 1. 2024 21:48

Firmware aktualizujete?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod kuki19 21. 1. 2024 22:51

nie. ale píše, že je aktualizovaný a nenájde novšiu verziu...
kuki19
Junior

Odeslat příspěvekod soban 24. 1. 2024 11:29

A co mikrotik? https://mikrotik.com/product/hap_ax2

https://www.i4wifi.cz/cs/277473-mikrotik-hap-ax2

Případně https://www.i4wifi.cz/cs/279481-mikroti ... psu-indoor

Tady u toho určitě stihne i rozdělovat pásmo OK.

Jinak pokud trochu rozumíš sítím není problém si to nastavit, pro prvotní nastavení je tam taky rychlé menu kde v základu je to nastavené za 2 minuty, a pokud nebudeš přenastavovat něco čemu nerozumíš tak to bude chodit na první zapojení.....

A časem se v tom vyznáš....

Akorát první zapojení je šok kolik voleb to umožňuje nastavit :-)
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kuki19 24. 1. 2024 17:29

dík za tip, ale som zvyknutý na TP link. mimochodom, momentálne mám doma 2 :-D tamten som vyreklamoval a chcel vrátit prachy. medzitým som objednal AX53. dnes mi prišiel jeden a o hodinu miesto penazí aj druhý...
každopádne dík emilovi, teraz už budem vedieť ako ho od novoti nadstaviť :-)
kuki19
Junior

Další stránka