(mikro)Výpadky VDSL připojení od O2 ...

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 29. 1. 2024 20:34

Ahoj, přibližně od léta 2023 máme problémy s (mikro)výpadky připojení VDSL pevného připojení od O2 (Internet HD Stříbrný 50/5 Mbps), výpadky nejsou jen na zařízeních připojených k WiFi, ale i na PC připojeném přes LAN kabel. Při nedávné komunikaci s operátorem jsem to mimoděk zmínil a poslali k nám technika. Technik vše zkontroloval - u nás problém nenašel a přepojil kabely na ústředně (DSLAMu?).

Od léta 2022 máme celkem moderní WiFi modem TP-Link Archer VR2100, který podporuje následující VDSL2 standardy: ITU G.993.2 včetně profilu 35b (POTS) / ITU-T G.993.5 (G.vector) / ITU-T G.998.4 (G.INP) <= ... tedy i RTX (retransmise), kterou těchnik několikrát zmiňoval, nicméně na to jsem přišel až poté, co už byl pryč. Technik také zmínil, že v létě minulého roku O2 spustilo nějakou "promo akci", kdy pouští internet o tarif vyšší než klient má a říkal, že není neobvyklé, že právě toto způsobuje podobné problémy, takže podal požadavek na O2 / CETIN, aby nám nastavili 50/5 Mbps namísto 100/20 Mbps (rychlost se mi naměří 56/22 Mbps). Časově by ta promo akce a naše (mikro)výpadky seděly ...

Zajímalo by mě, zda / jak je možné, že by si WiFi modem "neuměl poradit" s rychlejším připojením, když je dimenzovaný až na 350 Mbps, až do té míry že by to mohlo způsobovat (mikro)výpadky ... ? Je to vůbec možné?

Netuším co od toho "zásahu" čekat ... Mým zaměrem původně nebylo volat technika, protože jsem předpokládal, že se nepodaří výpadky v jeho přítomnosti replikovat a z jejich strany bude "vše v pořádku" a tím pádem to bude pro obě strany ztráta času. Jeho přístup ve mě vzbudil naději, že by se to přecijen dalo nějak vyřešit ...

PS: Kvůli pojmu retransmise jsem si pročetl si vlákna Co znamená RTX (retransmise) u VDSL? a O2 a "nutnost" vymeny modemu.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Junior

Odeslat příspěvekod polda 30. 1. 2024 09:21

Tento modem měl hned od svého uvedení problém s některými ústřednami Cetinu. Během roku byla TP linkem vydána aktualizace, která tomu měla pomoci. Ikdyž je to poměrně nový výrobek z 2020, v některých obchodech jej radši ani neprodávají. Zkusil bych si půjčit nebo s možností 14 denního vrácení vyzkoušet jiný modem.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod peliculiar 30. 1. 2024 10:36

To už není možné, když byl WiFi modem pořízen v červnu 2022. Pak rok běželo vše správně a následně se začaly objevovat ty výpadky. Jinak včera jsem potkal sousedku, co bydlí pod námi, zmínil jsem se o našem problému a taky říkala, že mají výpadky, akorát to pozorují až letos.

polda píše:Zkusil bych ... vyzkoušet jiný modem.

V nastavení modemu to být nemůže? Problém je, že nevím na co bych se měl zaměřit ...

polda píše:Zkusil bych si půjčit ... s možností 14 denního vrácení ...

To by snad šlo. V soukromé zprávě mi Solemon poradil, ať požádám o zapůjčení terminátora na O2 pobočce proti záloze, nicméně dnes mi telefonicky jiný technik tvrdil, že by to nemělo (vy)řešit nic ... Mě to přijde jako blbost (za pokus to stojí, ne?), ale já jsem laik.

PS: Proč terminátor, když nemám / nepotřebuju bonding? Protože stojí polovic co O2 Smart Box, je podporovaný operátorem i CETINem a můj WiFi modem bych mohl použít jako router.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Junior

Odeslat příspěvekod peliculiar 2. 2. 2024 20:23

Tak update ... Včera jsem si pořídil terminátor (VDSL2 modem ZyXEL VMG4005-B60A) a při kontinuálním testu třiceti měření přes kabel z WiFi routeru jsem měl jedno měření, kde jsem měl chybu a nenaměřený žádný download, upload ani odezvu. To vše jsem reportoval přes O2 guru s tím, že jsem si stěžoval, že k nám podle domluvy nespustili tarifní rychlost 50/5 Mbps - abych vyzkoušel zda stávající WiFi modem nezačně fungovat jak má. O2 guru, asi celkem pochopitelně, svaloval tu chybu na náš WiFi router, který není od nich a tedy jimi podporovaný.

Doporučíte mi nějaký moderní WiFi router, který je oficiálně podporovaný O2, aby se k tomu postavili čelem a přestali mi cpát, že chyba je na mé straně?

Mám možnost pořídit Comtrend VR-3047eu z druhé ruky, ale netuším nakolik to je "moderní" zařízení a nebo zda jít po ZyXEL O2 GateWay (což by měl být rebrandovaný ZyXEL VMG8823) ... ?

PS: Vím, že jde zařízení, která jsou zároveň i modemy, nicméně na mou rychlost 50/5 Mbps nepotřebuji terminátor a následně bych ho mohl střelit. O2 v nabídce nemá žádný WiFi router, který není zároveň i modem.
peliculiar
Junior

Odeslat příspěvekod Solemon 2. 2. 2024 22:06

Terminátor je záruka hlavně do budoucnosti, že nebudou problémy při upgradech sítě.
Některým modemům může skončit podpora ( to otravné SMSkování od O2, že máte zastaralé zařízení a je třeba upgrade není až tak o jejich kšeftu ) .
Terminátor je "ETALON" i na jednolinkových DSL připojeních. Operátor ( Cetin ) může dělat upgrady via linku atd... Pokud to alespoň trochu jde, důrazně doporučuji Terminátor a za něj nějaký lepší router. Jinak to moc lidí neví, ale při testování rychlosti na LAN straně pokud vytížíme nadoraz upload, přestane jít i download. Je dobré si na routeru nastavit omezení pro upload na cca 80 procent naměřené maximální hodnoty.
Terminátor + nějaký Mikrotik ( https://www.appleking.cz/blog/jak-nasta ... r-od-cetin ) , nebo nějaký jiný kvalitnější router ( UBNT router X , atd.. https://forum.root.cz/index.php?topic=23361.0 ) v nouzi i nějaký TPlink ( https://www.youtube.com/watch?v=vXnW9MAgYaw )

Tohle řešení ( Terminátor + router ) bude vždycky kvalitnější a mnohdy levnější než různé ALL IN ONE modemy, ty levnější nezvládají někdy uroutovat provoz atd...
Solemon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 2. 2. 2024 23:55

TP-Link EC225-G5
TP-Link Archer AX55 Pro
polda
Junior

Odeslat příspěvekod peliculiar 3. 2. 2024 00:40

TP-Link už mám, byť je to zároveň i modem. O2 nepodporuje nic mimo jimi dodávaných zařízení. Proč by jiný TP-Link mohl ten problém řešit, když nám WiFi modem rok šlapal bez výpadků a začlo to shodou okolností v době, kdy O2 spoustilo nějakou promo akci?

Já si uvědomuju, že můj kus může být porouchaný, nicméně tomu moc nevěřím a snažím se najít nějaké co nejschůdnější a nejlevnější řešení. Nejschůdnější = zařízení podporované O2, aby se z toho nemohli tak snadno vykroutit a nejlevnější - aby jen WiFi router nestál třeba 3 a víc tisíc. Když si vzpomenu, že nám roky šlapal internet přes modem s WiFi Comtrend VR-3026e v2 (takovou herku), musím se tomu jen smát.
peliculiar
Junior

Odeslat příspěvekod soban 3. 2. 2024 15:01

Chceš podporované zařízení? Však ho máš TERMINÁTOR!!!!

Terminátor je oficiálně podporované zařízení a je to rozhraní mezi DSL linkou a tvoji sítí, co si dáš za terminátor je už tvoje věc.

Jediný problém je že do terminátoru nemáš přístup takže si nezjistíš kvalitu linky a podobně, ale to tě nemusí celkem zajímat to řešíš se svým ISP pokud terminátor nefunguje OK.

Za terminátorem máš svůj router a hotovo......

Pokud O2 prudí bež jinam dnes hromada ISP nabízí to stejné......

Já jsem od O2 odešel protože nechtěly řešit poruchu na vedení - dle nich vše v pořádku a modem pořád neměl signál tak nevím odkud k tomu přišly.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 3. 2. 2024 15:20

@ soban: Terminátor mi nerozvede internet po bytě, což jistě dobře víš. Oni tvrdí, že problém je u mě v routeru, o čemž pochybuju, protože jsem zapojil terminátor a spustil jeden test. Jakmile doběhl s chybou (chybami) hned jsem jim psal, takže nějakej O2 guru na chatu to podle mě nemůže stačit ověřit a hlavně to s určitostí tvrdit.

U O2 jsme protože nám dodává balíček služeb za cenu, kterou jinde nedostaneme (VDSL internet 50/5 Mbps, neomezený tarif s 4GB dat a "zdarma" základní IPTV dohromady po všech slevách za 549 Kč.

Údajně jde připojení vyzkoušet z terminátoru rovnou do PC bez routeru, jen nevím jak na to ...
Solemon píše:Terminátor (Cetin) opravdu nejde přepnout do režimu router, ale jde ho propojit s PC napřímo a spojení z PC vytočit rovnou z PC, Dá se pak vyloučit problém s routerem.

Používám Linux Mint a tam bude to nastavení jiné než u W10. Který z odkazů mi pomůže? Nevím zda jde jen o konfiguraci PPPoE v mém OS, nebo v čem tkví to propojení terminátora do PC rovnou bez routeru.

Pomůže toto (níže) ... ? Problém je, že s prázdnými poli mi to nedovolí uložit a v tom článku není napsáno co tam vyplnit.

Obrázek

Já tam volbu automatického připojení nemám - takhle vypadá mé síťové nastavení (níže) ...
To ppp0 se tam vyplnilo po odklinutí "nárokovat si rozhraní" a vím kulový co to celé znamená ...

Rodičovské rozhraní (jsou tam 4 přednastavené volby:) lo / enp3s0 / wlp7s0 / p2p-dev-wlp7s0, bez vyplnění se to uložit nedá.

Obrázek

Mají se tam vyplnit informace o připojení jako mám nyní v routeru ... ? Pokud ano, tak ty položky s nastavením v routeru nekorespondují, takže stejně nevím co a jak udělat.
Obrázek
peliculiar
Junior

Odeslat příspěvekod soban 4. 2. 2024 09:08

Postupuje se stejně, prostě na tom ethernet portu si nastavíš vlan na 848 a nad tím vytočíš pppoe spojení.

Takže vytvořit vlan 848 na tom ethernet portu který je připojen k terminátoru a to pak vybereš v tom rodičovském rozhraní.....

Jinak ty výpadky může mít taky na svědomí špatná velikost MTU pokud se dá na routeru nastavit nastav ji na tom DSL rozhraní na 1492 či menší.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý