Ahoj, přibližně od léta 2023 máme problémy s (mikro)výpadky připojení VDSL pevného připojení od O2 (Internet HD Stříbrný 50/5 Mbps), výpadky nejsou jen na zařízeních připojených k WiFi, ale i na PC připojeném přes LAN kabel. Při nedávné komunikaci s operátorem jsem to mimoděk zmínil a poslali k nám technika. Technik vše zkontroloval - u nás problém nenašel a přepojil kabely na ústředně (DSLAMu?).
Od léta 2022 máme celkem moderní WiFi modem TP-Link Archer VR2100, který podporuje následující VDSL2 standardy: ITU G.993.2 včetně profilu 35b (POTS) / ITU-T G.993.5 (G.vector) / ITU-T G.998.4 (G.INP) <= ... tedy i RTX (retransmise), kterou těchnik několikrát zmiňoval, nicméně na to jsem přišel až poté, co už byl pryč. Technik také zmínil, že v létě minulého roku O2 spustilo nějakou "promo akci", kdy pouští internet o tarif vyšší než klient má a říkal, že není neobvyklé, že právě toto způsobuje podobné problémy, takže podal požadavek na O2 / CETIN, aby nám nastavili 50/5 Mbps namísto 100/20 Mbps (rychlost se mi naměří 56/22 Mbps). Časově by ta promo akce a naše (mikro)výpadky seděly ...
Zajímalo by mě, zda / jak je možné, že by si WiFi modem "neuměl poradit" s rychlejším připojením, když je dimenzovaný až na 350 Mbps, až do té míry že by to mohlo způsobovat (mikro)výpadky ... ? Je to vůbec možné?
Netuším co od toho "zásahu" čekat ... Mým zaměrem původně nebylo volat technika, protože jsem předpokládal, že se nepodaří výpadky v jeho přítomnosti replikovat a z jejich strany bude "vše v pořádku" a tím pádem to bude pro obě strany ztráta času. Jeho přístup ve mě vzbudil naději, že by se to přecijen dalo nějak vyřešit ...
PS: Kvůli pojmu retransmise jsem si pročetl si vlákna Co znamená RTX (retransmise) u VDSL? a O2 a "nutnost" vymeny modemu.