O2 pevný internet - dva routery?

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pan Kája 14. 4. 2024 22:42

Zdravím, nově jsem přešel na optiku od O2 a jako zelenáč jsem použil svoje původní schéma - vstup do switche a přes něj do dvou routerů. Brzy jsem narazil, protože online mohl být přes PPPoE jen jeden z nich současně (minimálně s defaultním nastavením od O2).
Řešil někdo podobný problém? Přinejhorším napojím druhý router na první přes kabel a switch půjde do šuplíku. Takže žádná katastrofa. Ale i tak jsem zvědavý na možnosti a zkušenosti. Díky.
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 15. 4. 2024 10:14

Proc mas dva routery? Jaky vyznam ma napojeni dvou routeru do switche a pak teprve ISP?
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pan Kája 15. 4. 2024 11:41

Dvě domácnosti v baráku, velké prostory, část zařízení přes kabel, část bezdrátově. Bylo to asi nejpraktičtější řešení. Když jsem měl připojení přes AP po Wifi, nebyl s tím problém. Routery můžu propojit přes kabel, problém je, že každý je jiným směrem od přístupového bodu, takže mě čeká protahování/vytahování síťových kabelů, kterému bych se raději vyhnul.
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 15. 4. 2024 11:55

Router od O2 a pak další dva routery, pro každou domácnost jeden? :D
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod polda 15. 4. 2024 11:59

Teď nevím co si představit v tvém případě Přístupový bod alias AP ať v jednom nebo druhém případě.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Pan Kája 15. 4. 2024 12:11

milsimr píše:Router od O2 a pak další dva routery, pro každou domácnost jeden? :D

Ale já přeci nikde netvrdím, že mám router od O2 - mám switch, který je prvním prvkem v síti a na něm dva routery.

-- 15. 4. 2024 12:16 --

polda píše:Teď nevím co si představit v tvém případě Přístupový bod alias AP ať v jednom nebo druhém případě.

Ok napsal jsem to špatně. Říkejme tomu zástrčka na internet, kde končí řešení od poskytovale se vstupem na síťový kabel. Doufal jsem, že i tak bude z mého dotazu patrné na co se ptám. Omlouvám sr za nejasnosti.
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 15. 4. 2024 12:36

Potrebujes jeden router, ktery se bude starat o pripojeni pres O2, tim nahradis ten switch. Za nim si pak dele co chces, muzes mit dalsi routery abys mel oddelene site a nevidely se, nebo tam muzes mit jen AP pripojene kabelem a oddeleni siti resit na urovni toho centralniho routeru, nebo muzes mit ty domacnosti propojene (coz asi nechces).

Jak se na pripojeni dvou domacnosti diva smlouva s O2, jen tak mimochodem?
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pan Kája 15. 4. 2024 13:10

Nijak, je to jedna rodina ve velkém domě. Díky. Ještě jsem to zkusil konzultovat se známým. Další router by byl asi už zbytečné řešení. Tak si dám zkrátka práci s přepojením kabelů a z jednoho routeru udělám primární s přímým napojením na převodník a nebudu vymýšlet blbosti.
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod polda 15. 4. 2024 13:14

Předtím jsi pravděpodobně měl něco(modem,AP) ještě v baráku před zásuvkou.Teď si rozvádíš internet za zásuvkou. Takže jak píše nade mnou jeden router místo switche a dál pak do jedné z domácnosti vlastní router, druhá bude obsluhována primárním nebo pokud bude třeba pořídit další router pokud je třeba wifi a samotný switch na rozvod nestačí a mít to jako předtím.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 15. 4. 2024 14:08

Jestli to je jedna rodina, pak nevidím důvod tu síť segmentovat routerama; stačí jeden router na přívodu a zbytek roztahat přes switche / AP.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor