Wifi sa nevidia, ale ide to OK

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jany1 16. 5. 2024 05:38

Mam s kolegom uz roky wifi spojenie. Anteny mame na kominoch (dlzka medzi antenami je 130m). Momentalne tam su 2x NS loco5 (1x nakonfigurovany ako AP a druhy klient bridge). Co clovek nechcel, tak po nejakych rokoch tam vyrastol strom a anteny sa prestali vidiet. Paradoxne wifi funguje celkom OK. Strom je ihlicnan, ked sa nemylim, tak by to mal byt nejaky smrek (cize v zime velmi neopadava).
Obcas sa kolega stazoval, ze ma problem s netom, ale ja som tam mal pred NS loco5, starucky RB433 (mozno aj viac ako 15 rokov v prevadzke). Prisudzoval som to tomu RB433, lebo tam dlhodobo monitorujem ping a viem ze obcas to padalo.
Pre lepsiu prehladnost sem davam obrazok ako to vyzera. Je to screenshot z mapy.cz a vacsie sa to uz nedalo. Je tam naznaceny strom. Cize rovno medzi antenami. Ked som meral rychlost medzi zariadeniami, tak to bolo cca 90/90 Mbps co je v pohode. U klienta to vyzera asi takto (vid dalsi screenshot).

Hovori sa ze, nehas co ta nepali, ale lepsie je to urobit v lete ako v zime. Na prvom screenshote som naznacil, kde je mozne umiestnit antenu (na dome vlavo). Takto to urcite pojde mimo strom a anteny na seba budu pekne vidiet. Nemam skusenosti ako sa z anten širi signal, mozno nema problemy precadzat cez prekazky, alebo sa jednoducho širi okolo prekazky.
Chcem sa teda opytat skusenejsich, ci to nechat tak, alebo to prelozit.
prekazka.png

klient.png
jany1
Junior

Odeslat příspěvekod soban 22. 5. 2024 05:34

Jakákoliv překážka je problém!

Nejlepší je přímá viditelnost....

https://www.bezdratovepripojeni.cz/clan ... -prostredi
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jany1 28. 5. 2024 06:14

Ked sme anteny nasadzovali, tak tam ten strom nebol. Bohuzial pre nas (chvalabohu pre zelenych) tam strom uz je.
Podla toho obrazku aj ked posuniem antenu na kraj ako som chcel, tak fresnelova zona bude tak na hrane (pri 130m by podla tabulky mohla byt cca 2m (polomer 1m)).

Clanok je pisany pre 2.4Ghz a pre 5Ghz tam mozu byt ine udaje
jany1
Junior