Mam s kolegom uz roky wifi spojenie. Anteny mame na kominoch (dlzka medzi antenami je 130m). Momentalne tam su 2x NS loco5 (1x nakonfigurovany ako AP a druhy klient bridge). Co clovek nechcel, tak po nejakych rokoch tam vyrastol strom a anteny sa prestali vidiet. Paradoxne wifi funguje celkom OK. Strom je ihlicnan, ked sa nemylim, tak by to mal byt nejaky smrek (cize v zime velmi neopadava).
Obcas sa kolega stazoval, ze ma problem s netom, ale ja som tam mal pred NS loco5, starucky RB433 (mozno aj viac ako 15 rokov v prevadzke). Prisudzoval som to tomu RB433, lebo tam dlhodobo monitorujem ping a viem ze obcas to padalo.
Pre lepsiu prehladnost sem davam obrazok ako to vyzera. Je to screenshot z mapy.cz a vacsie sa to uz nedalo. Je tam naznaceny strom. Cize rovno medzi antenami. Ked som meral rychlost medzi zariadeniami, tak to bolo cca 90/90 Mbps co je v pohode. U klienta to vyzera asi takto (vid dalsi screenshot).
Hovori sa ze, nehas co ta nepali, ale lepsie je to urobit v lete ako v zime. Na prvom screenshote som naznacil, kde je mozne umiestnit antenu (na dome vlavo). Takto to urcite pojde mimo strom a anteny na seba budu pekne vidiet. Nemam skusenosti ako sa z anten širi signal, mozno nema problemy precadzat cez prekazky, alebo sa jednoducho širi okolo prekazky.
Chcem sa teda opytat skusenejsich, ci to nechat tak, alebo to prelozit.