Posouzení stavu zapojení domácí sítě

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Tondy 12. 9. 2024 08:24

Omlouvám se za neodborný slovník.

Současný stav: kabelový internet připojený v suterénu koaxem do modemu Arris TG2492S s wifi 2,4 a 5 ghz. Z něj mám po domě LAN rozvod do 3 zásuvek (napojeno tv, xbox atd.). Čtvrtý port je ve 2 patře napojen na starý router WR841N, kde je povolená DHCP a vytváří tak druhou sólo síť. Vím, že to není ideální, ale technik to tak před 5 lety zapojil s tím, že jinak u nich nejde...neřešil jsem, funguje to.

10 letý WR841N teď umřel, tak jsem koupil TP Link Archer AX53 s tím, že jej zapojím v AP modu (teď je za 1300Kč). Zjistil sem, ale že má aplikace Tether v telefonu spoustu funkcí (rodičovská kontrola hlavně), které v režimu AP samozřejmě nejsou a Arris je má pouze přes web. rozhraní a minimální.

ISP potřebuje Arris pro kontrolu, proto nejde vyměnit jako hlavní. Navíc za 3 roky by měla být optika, proto nyní řeším jen to, jak udělat wifi pouze přes TP Link, abych ji mohl spravovat v appce.

Je lepší řešení zachovat stávající stav: Arris modemu pouze vypnout wifi (dál přiděluje IP xxx.xxx.0.2 až 254) -> kabel do WAN portu Archeru AX53 (router mod, přiděluje IP xxx.xxx.1.100 až 199) -> a do něj koupit ještě nějaké AP nebo zase Archer v AP modu?

Nebo ten arris ještě nějak omezit, např. rozsah přidělovaných IP adres dát pouze tu 1 IP adresu Archeru, který by to pak přiděloval sám?

Děkuji.
Tondy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 12. 9. 2024 14:37

Pokud bude AX53 v modu Wireless Router Mode, bude samozřejmě připojovat klienty WiFi také jako AP a svým DHCP přidělovat adresy.

Pokud tím pokryješ celý byt, nepotřebuješ další AP.
meda2016
Pokročilý