Cetin - 100 tis. Kč za DSL přípojku

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bryan007 23. 11. 2024 15:34

Ahoj,
přestěhovali jsme se v rámci okresního města a jsme v situaci, kdy optika není, metalika není, kabelovka není, O2/T-M tu nemá valný signál (jsme pod vysílačem) - o měření signálu a směrové anténě se nechtějí bavit ("pevné připojení vzduchem u vás není k dispozici"), místní WiFi provideři nabízí parametry připojení, kdy i zadarmo by to bylo drahé.
Nouzově jsem připojený přes Premium 5G tarif Vodafonu, rychlost lítá od 250Mbit po 30Mbit a navíc to není zrovna levný.

K DSL: Po totálně chaotické komunikaci s O2/CETIN, kdy jsem žádal o nacenění investiční akce pro zavedení metaliky do domu, jsem se dozvěděl, že cena realizace je 100 tis. Kč, z čehož bych 85 musel zaplatit já. Což vypadá šíleně vzhledem k tomu, že prakticky všechny domy v ulici (navíc jsou to malé řadovky, takže ve vchodu do domu si div neťukáte lokty se sousedem) metaliku mají, krabice Cetinu je o tři domy dál. Navíc mi přišlo, že pracovník Cetinu to číslo nějak odhadl, povídal cosi o 50 tis. "jen za projekt". Nechci to úplně zpochybňovat, třeba měl pravdu, ale přišlo mi zároveň jako by se mu to ani moc řešit nechtělo.
Mělo by smysl a dá se to vůbec nechat prověřit ještě nějak jinak/někým jiným?

Eventuálně, má smysl ještě hledat nějaké další alternativy k drahým 5G tarifům/Starlinku?
Spokojil bych se 100Mbit, ale stabilním a za nějakou adekvátní cenu. Sousedi by tu podle map Cetinu měli mít 250Mbit v bondingu.
Optiku tu ve městě rozšiřují tempem mezi šnečím a žádným, kdy čtyři roky po ohlášení akce je připojená snad jedna ulice na druhé straně města.

Díky.
Bryan007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 23. 11. 2024 17:14

Domluvit se se sousedem a podělit se o těch 250Mb?
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 23. 11. 2024 18:04

Podívejte se na Starlink. Základní kit je pod 9 tis. a měsíčně byste platil 1249 Kč.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod polda 23. 11. 2024 20:14

Výkopové práce jsou drahé. Tady bude nejjednodušší řešení podíl se sousedem.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Behemot2077 23. 12. 2024 06:35

Bryan007 píše:Spokojil bych se 100Mbit, ale stabilním a za nějakou adekvátní cenu.

Toe přesně co? Dyž je poptávka a není nabídka, tak je holt cena vysoká, no. Přijde mi ale divný, že to nemá zavedenej telefén. To se nekdy nekam v městě do baráků nezaváděl??

Každopádně esli nemáš problém vypláznout 15 ročně, tak jako teda nevim, napiš sem nejaký nabídky lokálních ISPků 8-)
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod pulmann 26. 12. 2024 12:13

Na chalupě kde nic není používám mobilní připojení od O2. Datamánii, za 250 Kč/měsíc.
Internetová televize běží bez problému. A to je tam špatný signál.
pulmann
Kolemjdoucí