povolena velikost priloh v mailu?

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod admxx 11. 7. 2005 16:06

Jeden spravce site mi tvdil, ze nelze povolit vetsi prilohy nez 2MB kvuli extremnimu pretizeni site a pry je to proti predpisum. Dal tvrdil, ze vetsi soubory musim posilat pomoci ftp. Dokazete si predstavit, ze kdyz budu chtit poslat nejake firme neco vetsiho tak jim napisu...pouzijem ftp...sice je to zdlouhave...ale pry to tak ma byt.

Proti jakympredpisum je ta velikost priloh? Je to nejake omezeni toho emailoveho protokolu???? Priloha 2MB je prece absolutne smesna velikost.

Myslim ze to je nejaka blbost. Co vy na to?
admxx
Junior

Odeslat příspěvekod S-Tony 11. 7. 2005 16:13

Správce sítě je amatér.
Tohle jse v životě nezažil.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Junior

Odeslat příspěvekod malcolmX 11. 7. 2005 16:16

Mailem jde samozrejme poslat priloha mnohem vetsi, nicmene se to vseobecne povazuje za 'zverstvo'. Od toho je tady prave FTP (SCP), netDrive atp ...

Interni predpisy si nastavuje - s ohledem na hw naroky a moznosti, stabilitu, rychlost atp - nejspise 'kazdy' sam podle uvazeni.

Mozna si to vy predstavit nedokazete, ale zakaznikum se opravdu bezne 'posilaji' data prostrednictvim FTP, HTTP download, namapovanych disku atp ...
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Chupacabras 11. 7. 2005 16:16

2MB je obmedzenie, ktoré je stanovené samotným administrátorom. Samotný "mailový" protokol obmedzenie na veľkosť nemá.

Ale myslím, že on ani nehovoril o tom, že by samotný protokol mal mať nejaké 2MB obmedzenie...
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Chupacabras 11. 7. 2005 16:26

malcolmX píše:Mailem jde samozrejme poslat priloha mnohem vetsi, nicmene se to vseobecne povazuje za 'zverstvo'. Od toho je tady prave FTP (SCP), netDrive atp ...

Interni predpisy si nastavuje - s ohledem na hw naroky a moznosti, stabilitu, rychlost atp - nejspise 'kazdy' sam podle uvazeni.

Mozna si to vy predstavit nedokazete, ale zakaznikum se opravdu bezne 'posilaji' data prostrednictvim FTP, HTTP download, namapovanych disku atp ...

U nás som nenastavil žiadne limity na maily, nikto nie je obmedzovaný, a nemáme žiadne problémy...
Keď potrebujem, kľudne pošlem aj 30MB. Prečo by som sa mal drbkať cez ftp, a pod.?...

Neviem, ale u nás nie je "bežné", že sa dáta zákazníkom posielajú cez FTP,HTTP...

Mimochodom, čo sa týka záťaže siete, tak adminovi môže byť totálne jedno, či to pošlem mailom, alebo cez FTP, pretože tá záťaž je prakticky rovnaká...
Akurát to obmedzenie obmedzuje ľudí...
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod malcolmX 11. 7. 2005 16:34

U vas to je kolik uzivatelu, 10, 100, 1000, 10.000?

Taky pouzivam e-mail, kde muzu posilat soubory o velikosti desitek MB, ale prijde mi to vazne zvrhle.

Klienti maji bezpecny pristup na server pro tyto ucely specialne vyhrazeny (nutna autorizace at uz prez ftp ci http). Vazne me nenapada jediny duvod, proc jim posilat treba 200 nebo 400 MB dat v priloze e-mailem.

Mimochodem prehledl jste uvozovky u slova posilaji, tzn. 'posilaji', coz melo znamenat, ze si zakaznik potrebna data pri vetsim objemu stahne sam resp mu jsou nahrany na misto k tomu urcene.

Konkretni reseni a podminky se samozrejme odvijeji od konkretni site a pozadavku - coz je imho z meho puvodniho prispevku zcela jasne.

A k tomu omezovani lidi -> mate nekolik stovek/tisic zamestnancu, uredniku, kteri si s oblibou emailem posilaji kdejakou hovadinu ... kazdy z nich ma X podobnych kamaradu ... vazne byste jim jen tak povolil posilat e-mailem desetimegove soubory?
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Chupacabras 11. 7. 2005 16:42

malcolmX píše:U vas to je kolik uzivatelu, 10, 100, 1000, 10.000?

Taky pouzivam e-mail, kde muzu posilat soubory o velikosti desitek MB, ale prijde mi to vazne zvrhle.

Klienti maji bezpecny pristup na server pro tyto ucely specialne vyhrazeny (nutna autorizace at uz prez ftp ci http). Vazne me nenapada jediny duvod, proc jim posilat treba 200 nebo 400 MB dat v priloze e-mailem.

Mimochodem prehledl jste uvozovky u slova posilaji, tzn. 'posilaji', coz melo znamenat, ze si zakaznik potrebna data pri vetsim objemu stahne sam resp mu jsou nahrany na misto k tomu urcene.

Konkretni reseni a podminky se samozrejme odvijeji od konkretni site a pozadavku - coz je imho z meho puvodniho prispevku zcela jasne.

Prečo by malo byť zvrhlé poslať niekomu 20, 30, 50MB mail?!
To by fakt zaujímalo...

Pri 400MB, tam je to jasné. To by mailom posielal iba pako (ale myslím, že debata nie je o mailoch na úrovni stoviek MB).
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Harry Potter 11. 7. 2005 16:42

Ano, jak říkával kdysi Bill Gates, 640 kb musí stačit.
Harry Potter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cache 11. 7. 2005 16:48

Netreba vela zamestnancov, staci slabsia linka a taky 30MB mail moze na par minut polozit firme pripojenie..
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod admxx 11. 7. 2005 17:08

jde o velikosti priloh do 10MB maximalne, stacilo by i 6. Prave protonechapu ze 2MB povazuje maximum a 6MB se mu zda astronomickych.
admxx
Junior

Odeslat příspěvekod Chupacabras 11. 7. 2005 17:40

admxx píše:jde o velikosti priloh do 10MB maximalne, stacilo by i 6. Prave protonechapu ze 2MB povazuje maximum a 6MB se mu zda astronomickych.

Zrejme stará škola... :)

Ak by som bol v tvojej situácii, tak by som te 6MB súbor rozdelil na 3-4 časti (dá sa to napr. pri komprimovaní) a poslal by som to vo viacerých mailoch...
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KillerZero 11. 7. 2005 17:41

cache: Blbost, když by měli dobře nastavený priority tak se nic pokládat nebude.
KillerZero
Junior

Odeslat příspěvekod cache 11. 7. 2005 17:51

KillerZero: no ved prave... vacsinou ma mail prioritu pred webom. Uvedom si, ze sa moze stat, ze si nejaka sekretarka da tahat nejake 100MB vieo, co jej odporucila kamaratka ze nech si pozre, a vsetky firemne a dolezite maily sa neposlu/nedorucia dokial si to nestiahne.. preto ma mail vsade prednost (vravim o pripojeniach ~2Mbit garant).
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dejvo 11. 7. 2005 18:07

obycajne maju dokonca prioritu mensie maily pred tymi velkymi.
velmi casto velke maily na druhej strane odmietne uz mailserver.
nepatri sa posielat velke maily pokial nie si vopred dokodnuty.
ziadne protokolove obmedzenie nie je. je to len vecou uvazenia administratora podla hrubky linky mnozstva uzivatelov vytazenosti servera a diskoveho priestoru.
dejvo
Junior

Odeslat příspěvekod gofry 11. 7. 2005 18:29

Osobne si tiez myslim, ze posielat viacmegove subory e-mailom je zvrhlost. E-mail proste na to nebol stavany. Ved aj skratka SMTP tomu napoveda: Simple Mail Transfer Protocol. Navyse posielanim "non-ascii suborov" vzrastie velkost mailu priblizne o tretinu od povodneho suboru.

To je akoby niekto pripojil za ferrari vozik a prevazal na tom hlinu, tehly, .... Da sa to, ale je to to proste zverstvo. Ked chcem previezt hlinu, tak si objednam tatrovku, ked chcem posielat velke subory, tak pouzijem to, co uz tu bolo spomenute, najma ftp a popripade http.

A ak niekto na druhej strany pouziva dial-up, tak panboh s nim. Aj ked vo firmach to az tak neprekaza, kedze tam uz dial-up prakticky neexistuje.
gofry
Junior

Další stránka