povolena velikost priloh v mailu?

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod x-father 11. 7. 2005 21:14

Pro Chupacabras:

Neni to uplne pravda. Diky kodovani ktere se pouziva u mailu se priloha nafoukne o cca 25-30%. Tedy priloha 1MB ma v mailu 1,3MB - pokud tedy odesilas 30MB prilohu, tak ten mail bude mit behem prenosu 40MB.

Obvykle se u velkych ISP nastavuje MAX velikost mailu na 8-10 MB, to znamena ze prilohu je treba nastavit mensi. Dalsi omezeni muze byt na strae prijemce. napriklad seznam neprijima vetsi jak 8MB, takze vam nepomuze pokud vas ISP povoli treba 10MB. Neco jineho je to pri posilani v ramci serveru - tam nektere schranky omezeni nemaji.
ABEL: všichni, kdo odmítají vzít si mé názory za své, jsou idioti.
x-father
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Chupacabras 11. 7. 2005 21:57

x-father píše:Pro Chupacabras:

Neni to uplne pravda. Diky kodovani ktere se pouziva u mailu se priloha nafoukne o cca 25-30%. Tedy priloha 1MB ma v mailu 1,3MB - pokud tedy odesilas 30MB prilohu, tak ten mail bude mit behem prenosu 40MB.

To ale neplatí všeobecne! Ty si totižto rátal s určitým typom encodingu (Base64)!
Pokiaľ sa pre prenos použije 8BITMIME, tak sa nič zväčšovať nebude...
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod goes12 11. 7. 2005 22:02

x-father píše:Pro Chupacabras:

Obvykle se u velkych ISP nastavuje MAX velikost mailu na 8-10 MB, to znamena ze prilohu je treba nastavit mensi. Dalsi omezeni muze byt na strae prijemce. napriklad seznam neprijima vetsi jak 8MB, takze vam nepomuze pokud vas ISP povoli treba 10MB. Neco jineho je to pri posilani v ramci serveru - tam nektere schranky omezeni nemaji.

no zrovna tebou zminovany Seznam ma prilohy 15MB...
goes12
Junior

Odeslat příspěvekod Lemur 11. 7. 2005 22:29

Posilat dlouhe e-maily nekomu, o kom nevite, ze je muze bez potizi prijmout, je prinejmensim neslusnost. Jak uz tu zminoval x-father, kviuli MIME BASE64 kodovani jsou maily o o tretinu vetsi (data jsou kodovana jako 6-bitova, takze jsou velka zhruba osm sestin puvodni velikosti).

A navic, narozdil od HTTP nebo FTP, kde se prenosu zucastnuji jen server, klient (a nanejvis proxy) a data jdou binarne, tak e-mail musi obcas projit pres mnoho e-mailovych serveru a nekter s nim delaji obcas docela silene veci (napr. antivirova kontrola). Predstavte si 100MB e-mail zabaleny v ZIPu, ktery se kontoluje na serveru na pritomnost viru ... Navic - spousta firem maily zalohuje a pokud by si zamestnanci posilali takovehle olbrimi prilohy, tak by byla archivace dost narocna.

A ted si treba predstavte, ze vam nekdo posila 50MB prilohu (tj. cca. 70MB mail) a nejaky mailserver mezi nim a vasim mailserverm zmagori a mysli si, ze mu to nepodarilo odeslat zpravne. A tak to posle znovu. A znovu. A znovu (ve ctyrhodinovych intervalech). A takhle to dela ctyri dny! Kdybych ho nezablokoval, tak by nam naposilal pres jeden a pul giga! A nakonec to vrati odesilately a ten to posle jeste jednou ...

Proste - pro vnitrni sit je mozne takove prilohy posilat, ale tam je to zbytecne. Posilat ven velke prilohy je hnusnost, obzvlast pokud si pred tim neoverite, ze to adresat muze bez problemu prijmout. Pokud opravdu nekdo potrebuje dostat tak velike mnozsti dat, je nejlepsi reseni hodit ho na FTP nebo web s autorizaci (coz je mimochodem o dost bezpecnejsi nez e-mail). A pro velmi velke objemy dat a/nebo pomale pripojeni byva casto nejrychlejsi metoda vypalit data na CD/DVD a poslat kuryrem nebo postou.

BTW: 2M (puvodne 32KB) je velikost, kterou musi byt schopny dorucit jakykoliv mailserver (mam pocit, ze je to v nejakem RFC, ale cislo si nevzpomenu). Jakakoliv velikost nad 2MB muze byt odmitnuta.
Lemur
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Chupacabras 12. 7. 2005 08:04

Lemur píše:Posilat ven velke prilohy je hnusnost, obzvlast pokud si pred tim neoverite, ze to adresat muze bez problemu prijmout.

Neslušnosť? Kravina! Ak potrebujem doručiť napr. 30MB mail tak je to taký malý objem dát, že sa nebudem drbkať cez ftp, ale je to podstatne jednoduchšie poslať mailom (nech to narastie aj na 40MB, to neva). Jasné, že to budem posielať iba v prípade, keď viem, že to druhá strana prijme (ono väčšinou si ten mail vyžiada druhá strana)...
Nežijeme v dobe modemov. Sa zobuďte. Dnes, keď sa prenosové rýchlosti počítajú v násobkoch 0.5Mbps, tak mi nevrav, že 30MB je extrémne veľké množstvo dát...

quote="Lemur"]
Pokud opravdu nekdo potrebuje dostat tak velike mnozsti dat, je nejlepsi reseni hodit ho na FTP nebo web s autorizaci (coz je mimochodem o dost bezpecnejsi nez e-mail).

Tak to by ma fakt zaujímalo, prečo si myslíš, že ftp, alebo http je bezpečnejšie ako smtp?!...
ANI jeden z uvedených protokolov nie je kryptovaný. Ten kto sa dokáže napichnúť na smtp komunikáciu, to isté dokáže aj s ftp a http (nespomínam https, pretože o tom si nepísal).

quote="Lemur"]
A pro velmi velke objemy dat a/nebo pomale pripojeni byva casto nejrychlejsi metoda vypalit data na CD/DVD a poslat kuryrem nebo postou.

Predpokladám, že žartuješ. V dnešnej informačnej dobe...
Ak chcem poslať blbých 600MB, na napr. 512kbps lajne to máš za 3 hod.... (a to nehovorím ešte o vyšších rýchlostiach)

rquote="Lemur"]
BTW: 2M (puvodne 32KB) je velikost, kterou musi byt schopny dorucit jakykoliv mailserver (mam pocit, ze je to v nejakem RFC, ale cislo si nevzpomenu). Jakakoliv velikost nad 2MB muze byt odmitnuta.

Neviem, neviem. Nejako sa mi to nezdá. Neverím, že v RFC je uvedený takýto limit. Ale ak uvedieš číslo, tak ma presvedčíš....
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cache 12. 7. 2005 09:36

Chupacabras píše:
Lemur píše:Posilat ven velke prilohy je hnusnost, obzvlast pokud si pred tim neoverite, ze to adresat muze bez problemu prijmout.

Neslušnosť? Kravina! Ak potrebujem doručiť napr. 30MB mail tak je to taký malý objem dát, že sa nebudem drbkať cez ftp, ale je to podstatne jednoduchšie poslať mailom (nech to narastie aj na 40MB, to neva). Jasné, že to budem posielať iba v prípade, keď viem, že to druhá strana prijme (ono väčšinou si ten mail vyžiada druhá strana)...
Nežijeme v dobe modemov. Sa zobuďte. Dnes, keď sa prenosové rýchlosti počítajú v násobkoch 0.5Mbps, tak mi nevrav, že 30MB je extrémne veľké množstvo dát...j/quote]
Je to extremne mnozstvo dat. Preco, som tu uz raz popisal.
Navyse mi daj aspon jeden priklad, aky mail moze obsahovat 30 ci 40MB - co tam chces take velke poslat? Ja to nejako nechapem. Maximum co som totiz kedy odoslal bolo asi 3MB. Ak je to nieco vacsie, tak je to istejsie hodit na http/https, pretoze mailove spojenie nie je 100% bezpecne a nieje garantovane. Inak povedane, nemas zaistene ze mail dojde (moze sa niekde na ceste stopnut pretoze je moc velky), a navyse vacsie maju nizsiu prioritu (moze byt doruceny aj o par hodin)..

Chupacabras píše:
Lemur píše:A pro velmi velke objemy dat a/nebo pomale pripojeni byva casto nejrychlejsi metoda vypalit data na CD/DVD a poslat kuryrem nebo postou.

Predpokladám, že žartuješ. V dnešnej informačnej dobe...
Ak chcem poslať blbých 600MB, na napr. 512kbps lajne to máš za 3 hod.... (a to nehovorím ešte o vyšších rýchlostiach)h/quote]

Ano, mas to za 3hod, ale kurierom to mas casto este skor a nepreflaka to traffic, ktory sa da pouzit inak (bezna komunikacia). Navyse je to bezpecnejsie, a bezne sa to pouziva.
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod x-father 12. 7. 2005 10:04

2 goes12:

Tuhke sem kamosovi co je lama a tezko bych bu vysvetloval nejake FTP posilal par MB. Nejdriv to vehementne odmital muj smtp, pac ten ma limit 8MB - pak sem tedy pouzil jiny SMTP na siti, co ma nastaveno vic - email odesel a za 5 minut se me to vratilo od seznamu, ze neprijima vetsi mail jak 8MB......... ono neco jineho je zda ti dovoli odestal 15MB - nebo zda ti povoli prijmout 15MB - taky neco jineho je zda je to v ramci jejich serveru.

My sme v praci resili seznamovska nesmyslna pravidla. Tak treba ochranou proti SPAMu se u seznamu rozumi, ze neprijmou z jedne IP vice jak 50 mailu - pak daj tu IP na hodinu na blacklist.... to je docela neprijemne, kdyz pres nas SMTP server posila postu nekolik tisic zakazniku......
x-father
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rrunner 12. 7. 2005 10:41

Mail nema obmedzenie, ale je to vseobecne uzivane pravidlo lebo ludia su uz taky ze oni by dokazali poslat aj 100MB cez mail a mail na to nieje urceny. Vecsinou sa to ale robi aby sa neposielali rozne blbosti ako su videa, obrazky a podobne kraviny...
rrunner
Junior

Odeslat příspěvekod Chupacabras 12. 7. 2005 10:41

cache píše:Je to extremne mnozstvo dat. Preco, som tu uz raz popisal.
Navyse mi daj aspon jeden priklad, aky mail moze obsahovat 30 ci 40MB - co tam chces take velke poslat? Ja to nejako nechapem.

Pokiaľ zákazníkom programuješ databázové aplikácie, robíš support a pod..
Nie je problém spakovať zopár aplikačných databáz, má to napr. 30MB, a pošlem to. Alebo nejaký inštalačný file, ktorý daný zákazník potrebuje. Už ťa vidím, ako vysletľuješ nejakému managerovi, aby si to od niekiaľ sťahoval (česť výnimkám), keď to stačí poslať mailom...
Pokiaľ ide o 600MB, tak jasné, že to nebudem posielať mailom, ale to som písal vyššie. Pokiaľ je pre teba 30MB extrémne veľa, tak OK a ľutujem ťa...

tquote="cache"]
Maximum co som totiz kedy odoslal bolo asi 3MB.

No a? Takže keď si to nepotreboval ty, tak to zákonite nepotrebuje ani nikto iný? Nezáleží to náhodou od toho, v akej oblasti pracuješ?
Nevravím, že 30MB posielam každý druhý deň, ale keď to potrebujem a považujem to za najvhodnejší spôsob (aj s ohľadom na zákazníka), tak prečo nie?

Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cache 12. 7. 2005 10:58

Chupacabras: No ak robim nejake dolezite databazove aplikacie tak to duplom nebudem posielat mailom..

30MB mailom je extremne vela, ale to ty asi nepochopis. Mail proste na to nieje vytvoreny, mail je na textovu komunikaciu. Este si nezazil, ked sa polozil smtp server vo firme, a nakoniec sa zistilo, ze to bolo koli tomu, ze sa jedna sekretarka snazila odoslat 50MB fotiek z dovolenky (joh, bol to bohuzial nejaky ms server).. Ja lutujem teba, stavim sa ze este pouzivas aj diakritiku v mailoch, ze?

Ze som nepotreboval viac ako 3MB? Zrejme je to preto ze
a) vsetko vacsie presuvam cez http/https
b) pre druhu stranu nebol nikdy problem kliknut na linku zaslanu v maile.. prehliadac ma predsa kazdy..

Amsterdam je specialny pripad. Do amsterdamu by som sa (ak by to bolo dolezite) ani nesnazil posielat nieco cez net.. Predsa len, je to daleko, ak by to k tomu bol este nejaky manazer, tak sa stavim ze by mu 3x spadlo spojenie.. Ale po slovensku v pohode kurier, ver tomu ze zrovna manazer poslatie kurierom oceni viac.

A k tym vypadkom - aj smtp komunikacia prechadza cez mnozstvo serverov, alebo snad mate ku klientovi priamy kabel?
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod admxx 12. 7. 2005 18:14

Co treba 30 MB obrazku v archivu .rar?! a chcu to poslat z ostravy do prahy......to to mam posilat postou????nebo kuryrem...asi tezko. Nebo navrhujes poslat x mailu a v kazdem jeden obrazek. A kydz to posilas nekomu kdo se nevyzna v pocitacich tak jako ty...to ho jako budes ucit ftp?
admxx
Junior

Odeslat příspěvekod cache 12. 7. 2005 18:19

admxx: hodis na nejaky hosting, pripadne rapidshare, pripadne bluetone depo a posles linku "tu klikni a stiahne sa ti to"..
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod woody 12. 7. 2005 18:41

4 admxx: pokial viem tak tahat s ftp dokaze kazdy poriadnejsi browser tusim aj IE dokonca :D takze nie je problem poslat link presne umiestnenie + nick/password.....takze on nemusi mat o ftp vobec ponatie.....

4 Chupacabras: ano moze sa mail stratit aj keby mal ist len do vedlajsej kancelarie ak ma nahodou ineho providera tak sa bez problemov moze stat ze ten mail pojde doslova cez ameriku....jedine ze by si vedel kde maju provideri vzajomny peering
woody
Junior

Předchozí stránka

Zpět na Připojení k internetu