Černobíle a na nože: Firefox vs. Opera

Online komunikátory, VoIP, webové prohlížeče, e-mailové klienty

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Jaký internetový prohlížeč používáte?
Firefox 180 %  52%  [ 180 ]
Opera 153 %  44%  [ 153 ]
Internet Explorer 13 %  3%  [ 13 ]
Celkem hlasů : 346

Odeslat příspěvekod veteiks 16. 2. 2008 11:05

AiR píše:Na PC doma FF, na mobilu Operu, na PC v praci IE, protoze tam vyuzivame webovy aplikace, ktery na nicem jinym poradne nejedou.

zkus addon ietab.. dokaze zobrazovat "ie stranky" ve firefoxu.. sam to v praci pouzivam..
veteiks
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lC 16. 2. 2008 11:58

A co Maxthon? Ten nic? Dyť je to nechci říkat nejlepší (to je trochu individuální) ale je taky velmi super prohlížeč. Po nainsalování je hned připraven v plné výbavě. Už nemusíte hnout skoro prstem.
lC
Junior

Odeslat příspěvekod Mc_Bain 16. 2. 2008 12:02

... snad IE? Myslím, že Maxthon přináší spoustu možností, bez nutnosti jejich doinstalování a je plně konfigurovatelný (zrovna nedávno jsem četl na fóru že i záložky jdou umístit do spodní části prohlížeče) ... znám ff i operu a musím říci, že s maxthonem jsem nejvíce spokojenej ...
Mc_Bain
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2008 12:03

oooOmmrrOooo píše:Osobně také vždy a všude preferuju Operu, ale najdou se i chvíle kdy spustím FF jako jsou např. web stránky s obsahem flash.m/quote]

Mohu se, jako Operák, zeptat na důvod? Nechci rýpat, jen by mne to zajímalo. Díky
anonymni

Odeslat příspěvekod decried 16. 2. 2008 12:04

oooOmmrrOooo píše:Krapet mi neleze na rozum univerzální plk "Opera mi vadí že není opensource" :)
Používám Linux nějaký ten rok a nikdy jsem neměl zapotřebí upravovat zdrojový kód browseru...
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Sislik 16. 2. 2008 12:13

pouzivam Operu asi 5 nebo 6 let jako hlavni webovej prohlizec a jsem s ni moc spokojenej
- ma vsechno v sobe - nemusim mesic instalovat ruzny doplnky i na ty uplne nejzakladnejsi veci
- je rychla - dlouho pouzivam betu 9.5 a v dobe uvedeni mi opravdu prisla i ryhlejsi ne 9.2x
- nemam problemy s pameti ani s rychlosti, kdyz otevru treba pres 100 tabu
- zkousel jsem pouzivat i jeji mailovej klient a RSS ctecku, pro zakladni pouziti naprosto dostacujici, ale zustal jsem u oblibenyho Outlooku 2007 (legalne zakoupen), protoze to neni jen mailovy klient

v praci jsem nucenej pouzivat na jednu interni aplikaci FF a jsem z nej nestastnej, asi pul roku jsem se snazil o nejaky rozumny prizpusobeni a proste se to nepovedlo, tak jsem to vzdal (treba strasne me stve absence MDI rozhrani)

pokud me jeste neco napadne, tak to sem dopisu :)

jo a lidi co znam je to s Operou vs. FF tak 50 na 50 :) + jeste nejaky holky, co pouzivaj IE :)
Radsi nic, nebo mi to zase smazou...
Sislik
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sabelt 16. 2. 2008 12:26

Doma na stolním pc používám Operu a FireFox, na notebooku mám FireFox (muj nejoblíbenější), Safari, Maxthon, Flock,ve škole používam IE ale teď jsem přešel na Flock. Je mi celkem jedno jaký prohlížeč požívám, jen to nesmí být IE. Názory že Opera je lepší než FireFox a podobné jiné jsou fakt k ničemu, každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného a není třeba vnucovat svůj názor. Ještě takova maličkost, Opera se mi poslední dobou začala chovat divně a proto zmizela z notebooku a půjde asi pryč i ze stolního počítače.
sabelt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod AiR 16. 2. 2008 12:28

veteiks píše:
AiR píše:Na PC doma FF, na mobilu Operu, na PC v praci IE, protoze tam vyuzivame webovy aplikace, ktery na nicem jinym poradne nejedou.

zkus addon ietab.. dokaze zobrazovat "ie stranky" ve firefoxu.. sam to v praci pouzivam..

diky funguje, akorat se mi zda, ze to nabiha stejne pomalu, jako bych to prohlizel pres IE? takze komfort rychleho nacteni stranky mizi, zustava alespon vyhoda, ze nemusim pouzivat 2 prohlizece

idelani by bylo, kdyby programatori web aplikaci, mysleli i na jine prohlizece nez IE, ale ono je asi nic nenuti, kdyz 90% firem pouziva IE
AiR
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 16. 2. 2008 12:48

je jasny, ze nabiha stejne pomalu, vzdyt on taky vyuziva jadra IE :D
... jde spis o to, ze kdyz neco otevres v FF a potrebujes to i v IE, tak jen kliknes a na druhym tabu to mas v IE jadru, nemusis IE spoustet a kopirovat do nej adresu...
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod skvedo 16. 2. 2008 12:51

AiR: ja bych rekl ze resenim by bylo kdyby se zacaly delat weby proste validni a nemuselo se brat na prohlizece zadny ohled
proste jedine spravne by bylo validni
pokud mam nekdo jiny nazor tak me pls nekamenujte, tohle je můj osobní názor
Mb:SE K550i + Navibe GB735 GPS
PMP: Cowon iAudio D2 4GB+16GB SDHC+Boxwave ClearTouch™ Anti-Glare + SENNHEISER MX 65 VC Street II
NB: Lenovo Tp SL410+ 19" LCD LG W1952TQ-PF; Kubuntu 11.04
skvedo
Junior

Odeslat příspěvekod kromec 16. 2. 2008 13:11

kernel_panic [passed] píše:Kdyby se někdo pokusil (přestože je to nemožný) obalit Firefox "balastem", suplujícím všechny funkce Opery, pravděpodobně by nad výsledkem hodně zaplakal.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Trashman 16. 2. 2008 13:18

averton píše:1. ako je mozne ze sa Opera nevie presadit?
2. ake funkcie vykradol FF od Opery?
3. co je zle na extensions?

Opera se umí dostatečně prosadit u zkušených uživatelů upřednostňujících kvalitu. Firefox zase uživatele válcuje masivní propagací. Co mu ostatně zbývá, kvalitou se ohánět nemůže. Co se týká extensions, tak většina je od neznámých autorů a také nemusí správně fungovat.

Funkce vykradené z Opery: záložky stránek, zobrazení zdrojového kódu stránky, blokování vyskakovacích oken, vymazání důvěrných dat, a budou jistě i další funkce, na které si nyní nevzpomenu.

U Firefoxu je nepříjemně vytvořen soubor s Oblíbenými, který nejde editovat tak, aby šla jednoduše nahradit ikona serveru. Firefox sice umí Import oblíbených z jiných prohlížečů, ale neumí Export. Autoři jsou buď domýšliví, že nikdo od Firefoxu nebude přecházet, nebo je to neumožněno schválně. Firefox neobsahuje Boční lištu s oblíbenými.
Trashman
Junior

Odeslat příspěvekod AiR 16. 2. 2008 13:24

Skvedo: Pravda, bohuzel utopie.
AiR
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 16. 2. 2008 13:29

kromec píše:Muzes me vysvetlit proc bych si me l vytvaret z FF Operu?

o to v tom příspěvku ani trochu nešlo...byla to jen reakce na "flamewar-positive" uvozující článek dvou konfrontujících redaktorů, kde sympatizant Firefoxu vyzdvihoval především jeho odlišnost v "balast-free" pojetí...celej můj příspěvek je o tom, že "balastem funkcí narvaná" Opera zcela drtí ve všech měřitelnejch parametrech (kromě tržního podílu) holej Firefox, kterej s každým dalším "nabouchaným" addonem klesá a klesá v porovnávaných hodnotách...

a co se týče onoho mylnýho povědomí, že Opera je zcela nerozšířitelná, tak bych rád připomenul, že addony do Firefoxu jsou jen "sprostej" client-side javascript (+XUL GUI), což Opera podporuje dostatečně dlouho, aby se dalo říct, že "odjakživa"...čili pokud uživatel překousne nevyhnutelnou pomalost takto řešených rozšíření, může si z Firefoxu "namlátit" obdobu jakýhokoliv addonu...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2008 13:30

Kdysi jsem nahodil mezi svými přáteli "eFeFáky" téma "Vykrádání funkcí prohlížečů Operky a FF svými uživateli mezi sebou" a byla z toho zajímavá diskuze - schválně, zkuste si také na něco vzpomenout:

• Speeddial - v Opeře byl dříve, následně dostupný jako extension pro FF (ale nedosahuje kvalit Operáckého originálu)
    g/*:m]
  • Mouse gestures - v Opeře byl dříve, následně dostupný jako extension pro FF (kvalitativně tak nastejno)
    t/*:m]
  • Blokování "reklamy" - nevím, kde byl dříve, ale, bohužel, Operácké 'build-in' blokování nesahá Ad-Blocku Plus ani po paty
    n/*:m]
  • Blokování flashe - FlashBlock jako první u FF, pro Operu dodatečně dostupná 'kopie' jako UserJS+CSS styly (kvalitnější u FF)
anonymni

Předchozí stránkaDalší stránka