Černobíle a na nože: Firefox vs. Opera

Online komunikátory, VoIP, webové prohlížeče, e-mailové klienty

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Jaký internetový prohlížeč používáte?
Firefox 180 %  52%  [ 180 ]
Opera 153 %  44%  [ 153 ]
Internet Explorer 13 %  3%  [ 13 ]
Celkem hlasů : 346

Odeslat příspěvekod bublikluk 17. 2. 2008 20:08

Pokud mam ve strance nejake slozitejsi javascripty a rozhodnu se ze budu mit stranku funkcni i pro operu, tak odladit to je peklo :evil:
bublikluk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xbarinka 17. 2. 2008 20:12

Heh, povazuju se za IT profesionala (programatora), browser uzivam denne a hodne, ale je zajimave to, ze neuzivam temer zadny vymozenosti. Ani gesta mysi, ani zalozky s oblibenymi strankami (ty 4 si pamatuju :-) ), ani torrent klienta, ani RSS ctecku ani jine kravoidnosti :-)

browser je mi celkem jedno, jen opera mi prijde takova jakasi "divna", FF mi prijde lepsi, zvykl sem si na nej vyrazne rychleji, s operou sem se poradne nedomluvil do ted (hlavne kdyz reknu "toto si pamatuj" a ona se priste stejne zase zepta :-/ ). Ve FF se mi libi plugin WebDeveloper, FoxyProxy a HTML Validator. Tyhle veci mi hodne pomahaji, kdyz zrovna programuju nejake webove hruzy :-)

v opere ani nevim, kde se do ni da nejaky plugin "zasunout". ale to bude tim, ze sem to asi nehledal :-)

inac to fakt nejak nehrotim, beru co mi projde pod ruku. od dob IE7, ktery umi novou zalozku na Ctrl+T, jako FF (coz opera neumi a ma na to vlastni prstolam), dokonce ani nepodleham beznadeji, kdyz musim IE7 pouzit.
Naposledy upravil xbarinka dne 18. 2. 2008 08:31, celkově upraveno 1
xbarinka
xbarinka
Junior

Odeslat příspěvekod Kynio 17. 2. 2008 21:35

Firefox používám už asi 3roky..je super. Jediný ale co mě trošičku štve je jeho pomalej start. Když tam člověk namrská doplňky tak je to se startem už horší =((
Kynio
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 17. 2. 2008 22:32

to xbarinka: Opera umí taky novou záložku pomocí CTRL + T :wink:
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod loldaolda 17. 2. 2008 23:51

Cernobile - Opera, uz 4roky, nic jineho.
GNU/Linux - Free software, Free society.
loldaolda
Junior

Odeslat příspěvekod xbarinka 18. 2. 2008 08:30

[quote="Tučňák"oto xbarinka: Opera umí taky novou záložku pomocí CTRL + T :wink: /quote]

to zni dobre. jak to z ni vyrazim?
xbarinka
xbarinka
Junior

Odeslat příspěvekod N/A 18. 2. 2008 08:41

MartinezZ píše:Já osobně, a myslím, že mluvím za mnohé Operáky, Operačky a Operáčata :D, rozšíření nezatracuji, jen se mi tento způsob nabalování vlastností vzhledem k výsledné "lu]opera[/u]bilitě" zdá poněkud nešťastným. Ale co já vím, třeba už právě FF3 příjde s radikální změnou tohoto "problému".o/quote]

ne, FF3 se zasadnim zmenou pristupu neprijde.

jinak si myslim, ze nejsme ve sporu, nemam problem s tim, ze nekdo (Vy :-)) pouziva operu, zrovna tak je mi jedno, jaky ma os. tvrdim to uz vic nez 10 let - free sw Vam umoznuje svobodne pouzivat spoustu veci, ale take spoustu veci svobodne (= na zaklade vlastniho dobrovolneho rozhodnuti) nepouzivat.

jen jsem popsal, co pouzivam a proc.

btw. ten Vas postreh o tom, ze uvazuji automaticky o extensions, je docela dobry, holt jina filosofie. :-)
Once upon a time...
N/A
Junior

Odeslat příspěvekod klokotik 18. 2. 2008 09:24

Bylo nebylo... je to už několik jar (cca 5), co jsem dělal zase nějaký web. Inu usmyslil jsem si, že jej odzkouším i jinde, než na IE. Nainstaloval jsem si snad všechny mně dostupné prohlížeče v aktuálních verzích. Nic se mi nelíbilo. Nakonec jsem zůstal u Opery, protože zobrazuje podle standardů a tím mě nutí nevytvářet zprasené weby. Další plus byla paměťová nenáročnost. Tehdy jsem všechno kutil na mém prvním vlastním PC s PII MMX 200MHz (tlačítko Turbo nefungovalo :mrgreen: ), 32 MB RAM, 1.2 GB HDD, Matrox Millenium 1 MB, Win98 SE. Žrala nejmíň paměti a tady to bylo extrémně znát :D. Dnes stránky testuju primárně v Opeře, potom ve FF, IE7, Safari a Konqueru (když mám náladu, tak i v Links :mrgreen: ). Jinak všechny její klady již byly zmíněny.

Ostatně co se FF týče, neuškodilo by mu víc „EyeCandy“ v základní instalaci, neb mi připadá takový nenápaditý.
klokotik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 18. 2. 2008 09:33

Asi 2 roky používám Operu, ale na některých stránká ukazuje špatně nabídku - najedu myší na nabídku, otevře se další roleta, ale místo aby písmena ve slovech byla v řádce, tak se zobrazí pod sebe, takže nabídka "uteče" dolů pod spodní okraj obrazovky. Dále někdy Opera začne vytěžovat CPU na cca 90%, takže musím ukončit a znovu pustit. V beta verzi 9.5 se to trochu zlepšilo. MOžná, že zkusím Firefox ale mám velice pomalý Net, tak nevi, co je lepší.
anonymni

Odeslat příspěvekod Tučňák 18. 2. 2008 10:01

xbarinka píše:[quote="Tučňák"oto xbarinka: Opera umí taky novou záložku pomocí CTRL + T :wink: /quote]

Já nic nikde nastavovat nemusel :)
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod iv93 18. 2. 2008 10:35

xbarinka píše:[quote="Tučňák"oto xbarinka: Opera umí taky novou záložku pomocí CTRL + T :wink: /quote]

Možná máš zkratku(y) jinak nastavenu. Nástroje -> Nastavení -> Pokročilé -> Myš a klávesnice -> Nastavení klávesnice, vybrat a Editovat, najít akci "New page, 1" a změnit u ní zkratku na požadovanou.
Malým dětem a blbcům počítače do rukou nepatří.®
iv93
Junior

Odeslat příspěvekod malcolmX 18. 2. 2008 10:47

CTRL + T funguje prece v Opere defaultne... neresite spise otevreni odkazu v novem tabu MYSAK + CTRL (ff i ms ie) proti mysak + shift + enter resp mysak + ctrl + shift + enter?
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod iv93 18. 2. 2008 11:02

malcolmX píše:CTRL + T funguje prece v Opere defaultne...

Ano, ale dříve to byla zkratka pro uložení adresy do bookmarků. Změna nastala ve verzi 7 nebo 8 (nevím přesně).
Malým dětem a blbcům počítače do rukou nepatří.®
iv93
Junior

Odeslat příspěvekod uspknf 18. 2. 2008 12:43

Já se v současné době rozhoduju mezi firefoxem a operou. Problém je že ani jeden znich nesplňuje to co potřebuji (nebo chci).

opera:
+ jednoklávesové zkratky
+ rychlost
+ poznámky
- špatná rss čtečka (nebo jí neumím nastavit) - nezobrazuje se v postraním panelu, nezobrazuje při kliknutí na položku rovnou www stránku ale pouze popisek...
- špatné vyhledávání v záložkách (např. když zadám "internet firefox" najdou se mě pouze záložky které obsahují přesně tuto frázi, FF mi najde všechny záložky, které obsahují tato dvě slova
- nejde např. otevřít tab předchozí stránky klikem prostředním tl. myši na tlačítko zpět

Pro firefox:
+ možnost mít výbornou rss čtečku (já zkoušel wizz rss)
+ vyhledávání v záložkách
- u mě rychlost (alespoň u verze 2.x)
- neznám rozšíření které by nahrazovalo poznámky v opeře

Možná někomu body co jsem napsal budou připadat jako maličkosti ale já např. záložky "štítkuju" tím způsobem, že do popisku napíšu např. "INTERNET PROHLÍŽEČE FIREFOX OPERA název článku", proto tak potřebuji aby dobře fungovalo vyhledávání. Dále například ve firefoxu se dá udělat výborná lišta záložek (jednotlivé položky se příjiš neroztahují a dají se vložit oddělovače |). Zkusi bych vylepšit firefox tak aby mi vyhovoval, problém je, že dvojková verze mi z neznámých důvodů blbne (zasekává se, dokonce se mi stávalo že se mi najednou vypnul monitor či počítač - sice si nejsem jist zda to zavinil FF, ale potom co jsem ho přestal používat to přestalo...) a pro FF 3. verze zase neni mnoho přídavků :( .
uspknf
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod .mi0. 18. 2. 2008 12:44

Stručne - neexistuje objektívne najlepší prehliadač. Existujú len subjektívne preferovanie niektorého z nich. "Zástanca" prehliadača A dokáže vymenovať dôvody, prečo práve ten ich je lepší než ten druhý a presne tak isto dokáže rozprávať aj "zástanca" prehliadača B.

Osobne sa týmto súbojom vždy poteším, nakoľko diskusie, nasledujúce za článkom považujem za príjemné pracovné odreagovanie. :)
.mi0.
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka