Černobíle a na nože: Firefox vs. Opera

Online komunikátory, VoIP, webové prohlížeče, e-mailové klienty

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Jaký internetový prohlížeč používáte?
Firefox 180 %  52%  [ 180 ]
Opera 153 %  44%  [ 153 ]
Internet Explorer 13 %  3%  [ 13 ]
Celkem hlasů : 346

Odeslat příspěvekod X-Lorrien 16. 2. 2008 13:32

Zase dokonala anketa... přijdu a nemůžu kliknout... to pak sou vysledky...
X-Lorrien
Junior

Odeslat příspěvekod Trashman 16. 2. 2008 13:43

Díky MartinezZi, dostatečně jsi mě doplnil. Teď jistě Ohnivým liškám spadl hřebínek. Chápu že nechtějí uznat, že je něco lepšího než to co si vybrali.
Trashman
Junior

Odeslat příspěvekod kromec 16. 2. 2008 14:08

Trashman:
Zalozky: Pred operou je mel napr. Netcaptor
blokování vyskakovacích oken: tez existovalo davno predtim , jeste si pamatuji na "pluginy" ktere se daly instalovat do starych verzi IE...

a takto bych moh pokracovat. Musis brat v uvahu jednu vec jak dlouho je tu FF a jak dlouho Opera. Opera tez tady nebyla prvni takze se hodne "inspirovala" predchozimi prohlizeci.... Na to jak je tu FF kratkou dobu oproti Opere tak dokazal behem 1-2 roku vic nez opera za celou dobu sve existence a na to ze je tu podstatne kratsi dobu nez opera tak se jim opera tez hodne inspirovale ;) .

Kazdopadne opera a FF jsou prohlizece naprosto odlisnou filozofii a kazdemu vyhovuje neco jineho a tvrdit ze jeden je lepsi a druhy horsi muze jen ....

kernel_panic [passed]:

Sam ale musis uznat v moznosti rozsireni a nabidky moznych funkci je FF o nekolik delek dale. A stou rychlosti a zpomalovani to zas tak to vetsina odpurcu prehani....
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SmokeMan 16. 2. 2008 14:18

Muj osobni favorit je Opera, pouzivam i ostatni prohlizece, ale jen ke kontrole zobrazeni stranek. Zajimave je, ze lide, kterym jsem ji doporucil, ji stale pouzivaji a dekuji mi za dobry tip... ikdyz slyseli od svych pratel ("IT odborniku") same zlo. Osobne si myslim, ze anketu vyhraje FF, pise se o nem vic a hlavne se o nem siri mnoho nepravd (rychlost, bezpecnost, male systemove naroky ...) cemuz lide slepe veri....
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod christian 16. 2. 2008 14:31

Já už delší dobu používám Operu..

Současně používám i FF a IE na kontrolu vzhledu stránek.. :)
die('Hacking attempt');

Kdo se chce zapojit do alpha testu nové verze aplikace SuperFórum pro Android, napište mi soukromou zprávu.
christian
Junior

Odeslat příspěvekod Mývalice 16. 2. 2008 15:11

Zatím co 25.6.2005 17:46 jsem dala hlas IE a odmítala přejít na jakýkoli jiný prohlížeč, od 24.7.2005 používám FF a nemám důvod měnit. :mrgreen:
Občas, z podobných důvodů, jako mnozí jiní, jsem nucena sáhnout po IE.
Selhaly-li všechny pokusy, je načase si přečíst návod.
Mývalice
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod skvedo 16. 2. 2008 15:18

MartinezZ píše:Hlasové ovládání - doinstalovatelné do Opery skrze menu (+ 10MB) x nic pro FF (ano, drobnost a možná hloupost, ale zkuste být třeba pravák a mít pravou ruku až po rameno v sádře!)
o/quote]

protoze mam nb a nemam problem touchpad ovladat i levou rukou tak bez problemu, akorat bych si potom prohodil tlacitka, protoze na levem mam nastavene prostredni a jsem zvykly ho mackat palcem
:P
Naposledy upravil skvedo dne 16. 2. 2008 15:20, celkově upraveno 1
Mb:SE K550i + Navibe GB735 GPS
PMP: Cowon iAudio D2 4GB+16GB SDHC+Boxwave ClearTouch™ Anti-Glare + SENNHEISER MX 65 VC Street II
NB: Lenovo Tp SL410+ 19" LCD LG W1952TQ-PF; Kubuntu 11.04
skvedo
Junior

Odeslat příspěvekod N/A 16. 2. 2008 15:19

tak se spadlym hrebinkem lehce okomentuji, ackoli mam zrejme ponekud specificke pozadavky na web browser. ale aspon bude legrace. :-)

btw. polozky, ktere jsou jasne pro FF, pripadne ktere jsou nerozhodne, si dovolim pro strucnost vynechat.

• Speeddial nepouzivam, staci mi rss (NewsFox v samostatnem tabu jako homepage).
  • Mousegetures nepouzivam, zdrzuji.
  • Sidebar nepouzivam, zabira zbytecne misto.
  • RSS reader - pro FF krome to built-in dalsi minimalne 3, kazdy si muze vybrat. Nicmene se mi v posledni dobe zda, ze uzivatele pomalu ale jiste prichazeji na chut online agregatorum (napr. na googlu), cimz vyznam teto feature klesa.
  • Download manager - jen dodam, ze pomoci toho extension muzete bud vyuzit externi program (wget, flashget, ...), nebo pouzijete extension, ktere se otevre v novem tabu, pripadne jine extension, ktere zobrazuje stahovani ve statusbaru. Ocenuji moznost vyberu.
  • Opera weekly developer buildy x Firefoxí občasné veřejné testovací verze - nejjednodussi odpoved: ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/nightly. aniz bych to nejak zvlast zkoumal, pripada mi, ze se tam objevi novy build kazdy den (noc).
    n/*:m]
  • Vyhledávání skrze vyhledávače pomocí zkratek v adresním řádku v Opeře x nic resp. search bar ve FF:
    ctrl+k text enter, prip. alt+d text enter
    e/*:m]
  • nahledy tabu - nepouzivam, zdrzuje. nicmene pro FF je tech extensions nekolik.
  • Skrytí do systray pomocí klávesové zkratky v Opeře x nic pro Firefox?
    - nepouzivam, obvykle reseni je (? bylo) pouzit externi aplikaci, jejiz jmeno si nepamatuji. proc minimalizovat, kdyz mate 4+ desktopy? :-O
    /*:m]
  • M2 mail klient, kontakt manager, poznámky, IRC klient, průzkumník odkazů v Opeře:
    - pokud chci integrovane reseni, sahnu po seamonkey, nicmene Chatzilla na irc, lightning na kalendar, extensions na ruzne druhy poznamek, dale podpora pro blogy, aukce, fotoalba, jabber client, makra... vse ve forme extensions. proste pokud chci z FF udelat preplacany moloch, mohu. zrovna jako mohu FF specializovat napr. na praci s fotogaleriemi nebo hrani travianu.
    - navic nevidim duvod pro stahovani mailu na desktop ani pro pouziti POP3/IMAP4 klienta.
    n/*:m]
  • synchronizace - neni potreba google toolbar ani yahoo toolbar, lze vyuzit specializovanych extensions.
  • velikost instalacnich balicku. mate pravdu, opera je o 2 MB mensi. :-) ale uprimne, kdyby mel inst. balicek opery treba 17 MB, byl by to pro vas duvod na zmenu? nebyl. protoze v dnesni dobe uz tohle neni zadny problem ani z hlediska downloadu, ani z hlediska diskoveho prostoru (a to ani na usb flash disku).
  • UI - ve FF je to jen obyc. xml + css, muzete si to snadno naskinovat.
  • soukroma data: v preferences nastavite toto: historie stranek, stahovani, formulare a historie vyhledavani, cache, cookies, hesla, a asi jsem na neco zapomnel. po tomto nastaveni staci vymazat osobni data (lze automaticky pri ukonceni FF) a vybrane citlive informace budou smazany.

verim, ze jsem Vase namitky nerozptylil. :-)
    zbyvaji tyto veci, jejichz alternativu pro FF neznam (i kdyz u te hlasove navigace bych to pravdepodobne resil na urovni OS, tzn. globalne pro nekolik (vsechny) aplikace - v tomto smeru jsem zatim nemel potrebu patrat.).

MartinezZ píše:
    • Triviálně jedoduché vytváření vlastních vyhledávačů v Opeře x editace souborů popř. extension pro FF
      n*iHlasové ovládání - doinstalovatelné do Opery skrze menu (+ 10MB) x nic pro FF (ano, drobnost a možná hloupost, ale zkuste být třeba pravák a mít pravou ruku až po rameno v sádře!)
      o/list
    Once upon a time...
N/A
Junior

Odeslat příspěvekod Switch007 16. 2. 2008 15:29

Mousegetures nepouzivam, zdrzuji.

To myslíte opravdu vážně?? Já mám už léta nastaveno zavření tabu na pravý klik + táhnutí dolu a otevření nového tabu na pravý klik + táhnutí nahoru. Neznám rychlejší a přirozenější řešení :)
Switch007
Junior

Odeslat příspěvekod N/A 16. 2. 2008 15:34

Switch007 píše:
Mousegetures nepouzivam, zdrzuji.

To myslíte opravdu vážně?? Já mám už léta nastaveno zavření tabu na pravý klik + táhnutí dolu a otevření nového tabu na pravý klik + táhnutí nahoru. Neznám rychlejší a přirozenější řešení :) /quote]

ctrl+w. pouzivam obe ruce, nejcasteji na klavesnici.
Once upon a time...
N/A
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 16. 2. 2008 15:35

Trashman píše:
averton píše:1. ako je mozne ze sa Opera nevie presadit?
2. ake funkcie vykradol FF od Opery?
3. co je zle na extensions?

Opera se umí dostatečně prosadit u zkušených uživatelů upřednostňujících kvalitu. Firefox zase uživatele válcuje masivní propagací. Co mu ostatně zbývá, kvalitou se ohánět nemůže. Co se týká extensions, tak většina je od neznámých autorů a také nemusí správně fungovat.

Funkce vykradené z Opery: záložky stránek, zobrazení zdrojového kódu stránky, blokování vyskakovacích oken, vymazání důvěrných dat, a budou jistě i další funkce, na které si nyní nevzpomenu.

U Firefoxu je nepříjemně vytvořen soubor s Oblíbenými, který nejde editovat tak, aby šla jednoduše nahradit ikona serveru. Firefox sice umí Import oblíbených z jiných prohlížečů, ale neumí Export. Autoři jsou buď domýšliví, že nikdo od Firefoxu nebude přecházet, nebo je to neumožněno schválně. Firefox neobsahuje Boční lištu s oblíbenými.e/quote]

Bocni listu s oblibenymi muze Fox obsahovat a ikonku jde zmenit.fakt je ten ze musis prijit na to jak a pomoci ceho.Nepovede te za rucicku FF.Osobne spoustu moznosti doted urcite nevim a to se v nem orientuji lip nez v Opere,presto bych byl opatrny v soudech typu Opera něco neumi nebo Opera je pro ty co si neumi nakonfigurovat prohlizec.Ma spoustu plus pro nekoho a pro jinyho minusy kvuli kterym je az cislo 2.U jinyho je to obraceně třeba.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2008 15:39

skvedo píše:protoze mam nb a nemam problem touchpad ovladat i levou rukou tak bez problemu, akorat bych si potom prohodil tlacitka, protoze na levem mam nastavene prostredni a jsem zvykly ho mackat palcem
:P

Pravda - jelikož NTB nevlastním, tak mě to ani nenapadlo :)

Al stejně, na "Baby, check mail" nezapomenu :D
anonymni

Odeslat příspěvekod Switch007 16. 2. 2008 15:47

N/A píše:ctrl+w. pouzivam obe ruce, nejcasteji na klavesnici.

To já mám taky levou ruku na klávesnici, ale než člověk najde Ctrl+W, tak mám gestama zavřený 3-4 taby - operativně vyzkoušeno :)
Switch007
Junior

Odeslat příspěvekod N/A 16. 2. 2008 15:52

timhle problemem netrpim ;-)

btw. zkuste Interclue, treba uz nebudete potrebovat zavirat taby (protoze je nebudete otevirat). :-P
Once upon a time...
N/A
Junior

Odeslat příspěvekod benetti 16. 2. 2008 16:01

MartinezZ:
pěkný srovnání

Já používám Operu i Firefox, ale Operu mám raději (asi taky kvůli tomu, že ji používá míň lidí). Oboje mám na PC a oboje mám taky na USBčku, kde je poznat větší náročnost Firefoxu - u toho mi taky vadí problém s vyskakovacíma oknama - někdy po kliknutí na zvětšení obrázku musím čekat hrozně dlouho, + samozřejmě chybějící email. klient. Firefox to ale všechno dotahuje doplňkama.
A k tomu ještě používám nepřekonatelnou Opera Mini 4 na mé N73 :D
benetti
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka