Černobíle a na nože: Firefox vs. Opera

Online komunikátory, VoIP, webové prohlížeče, e-mailové klienty

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Jaký internetový prohlížeč používáte?
Firefox 180 %  52%  [ 180 ]
Opera 153 %  44%  [ 153 ]
Internet Explorer 13 %  3%  [ 13 ]
Celkem hlasů : 346

Odeslat příspěvekod chito 16. 2. 2008 16:15

nejčastěji používám Operu, ale občas také FF
chito
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Slawall 16. 2. 2008 16:30

Já osobně používím Netscape Navigator 9 (takže Firefox), ale zbytek rodiny čistě Firefox.
Slawall
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod harrym 16. 2. 2008 17:24

Firefox. Víc slov netřeba.

A jeho podíl by byl ještě mnohem větší, kdyby správci podnikových sítí nebazírovali zpátečnicky na IE.
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2008 18:15

N/A píše:tak se spadlym hrebinkem lehce okomentuji, ackoli mam zrejme ponekud specificke pozadavky na web browser. ale aspon bude legrace. :-)...

Nemyslel jsem to jako začátek krvelačné flamewar :D Jen jsem chtěl tak nějak jak co řeší ten a onen. Je mi jasné, že každému vyhovuje něco jinéhoa jinak, že někdo může "trpět" při používání Opery, já zase občas "rostu" u FF. Že bych neznal FF říci nemohu - mám ho tu jako zálohu, prože primárně žiji na vždy nejnovějších alpha a beta verzích Opery, jejichž některé funkce, co si budem zastírat, jsou prostě alpha-betoidní :)

lu]* Speeddial[/u] - na kontrolu změn na stránkách pro mě nepostradatelné, a to jakože zcela
zu]* Myší gestat/u] - zdržují? :D Už jsem si na ně tak navykl, že se s nimi snažím ovládat celý OS. Dokonce jsem byl nedávno tak myšlenkami mimo, že jsem stál před otevřenou ledničkou, udělal pohyb rukou dolů a vpravo (do L) a jal se odcházet od ledničky - přišlo mi divné, že se nezavřela. V tu chvíli mě napadlo, jestli existuje něco jako 'detoxikace' z vlivu Opery na lidský mozek :D
=u]* Maily v sidebaru[/u], RSSky v sidebaru, záložky v sidebaru... cokoliv v sidebaru bez toho, abych musel nějakým tabem překrýt třebas přehrávané video na stránce
au]* RSS[/u] - ano, FF je podle mě primárně o možnostech výběru, proti tomu žádná. Já se spíš zaměřil na ony vestavěné "fíčurky". (osobně moc server-side aplikacím nevěřim - ne kvuli nejake bezpecnosti, jako že mám raději věci u sebe po ruce)
Naposledy upravil anonymni dne 16. 2. 2008 18:27, celkově upraveno 3
anonymni

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2008 18:23

benetti píše:MartinezZ:
pěkný srovnání

...asi taky kvůli tomu, že ji používá míň lidí...
anonymni

Odeslat příspěvekod Dušan Šimonovič 16. 2. 2008 18:28

Trashman píše:Po přečtení názorů toho druhého "uživatele", kterého vy v článku nazýváte "odborník" se již nedivím, jak zoufale vypadá Computer. ..... /quote]

Odlisnost SUBJEKTIVNEHO nazoru ma Jakuba degradovat na nejaky jednobunkovy organizmus a celu nasu redakciu na bandu zufalcov? Skutocne inteligentne napisane! :roll:
Hadky o funkciach nechapem, pouzivam co mam rad a vyhovuje mojim potrebam :lol:
Nemusim vediet uplne vsetko, staci ked viem, kde a ako to mam najst ...
Dušan Šimonovič
Redaktor Computeru

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 2. 2008 18:50

[quote="Dušan Šimonovič"oHadky o funkciach nechapem, pouzivam co mam rad a vyhovuje mojim potrebam :lol:[/quote]
Je to tak. Nechápu, proč mají někteří uživatelé neustálé nutkání evangelizovat okolí svojí jedinou správnou volbou. Oblíbený prohlížeč používá rozumný člověk proto, že mu z nějakých důvodů vyhovuje. Navíc jsou všechny alternativy dostupné zdarma, takže si je může každý pořádně osahat, a svobodně se rozhodnout pro ten, který mu bude sedět nejvíce.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 16. 2. 2008 19:04

Kód: Vybrat vše
Já osobně, a myslím, že mluvím za mnohé Operáky, Operačky a Operáčata Very Happy, rozšíření nezatracuji, jen se mi tento způsob nabalování vlastností vzhledem k výsledné "operabilitě" zdá poněkud nešťastným. Ale co já vím, třeba už právě FF3 příjde s radikální změnou tohoto "problému".
[/code]

Problem je ze vidis problem tam kde není a sám s toho vystihl-mluvím za všechny operáky a chci z Firefoxu mít Operu :-). Takže naštěstí v tomto ti celkem jistě nevyhoví.jinak minimalně dvě addons mas celkem třeba z mého pohledu poměrně nesmyslné - onu ořezanou verzi na snímani obrazovky napriklad a notifikaci pro změnu obsahu stranky.Pro obe veci existuje lepsi varianta.a to se bavím o dvou extens.ions ktere znam-a pouzivam ekvivalent.Klasiku adblock atd pomijim tam je to jasný.Takze shrnuto ani jednu extensions mimo adblock a flashblock z těch co máš ty bych si do Foxe necpal.Takze vysledna kvalita je vlastne uměrná tomu co do něj cpeš.Pro někoho problem,pro toho kdo tento problem nemá zůstává v ten moment opera kapku pozadu.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Deepr 16. 2. 2008 19:06

opera forever.. jak psal kdosi výše, pohybové příkazy myší nejlepší věc. Bez toho si neumim prohliženi www představit.
Operu mam na PC
Operu mam na notebooku
Operu mam v PDA
Operu mam v telefonu
Operu mam na USB
Apple iPhone 4g 32GB, Nokia E71
Apple MacBook Pro 13,3" 2.53Ghz; Toshiba Tecra S5-13D
Sony PSP black
Apple iPod Nano 4g 16GB silver
Canon EOS 40D 17-85 IS USM + Speedlite 580 EXII
TomTom GO930
Deepr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2008 19:12

oooooooooo píše:...z mého pohledu poměrně nesmyslné - onu ořezanou verzi na snímani obrazovkya/quote]
- hojně používám - pro Operu nic takového není :(

quote="oooooooooo"]...notifikaci pro změnu obsahu strankyy/quote]

- kterápak to je? Pokud myslíte UpdateNotifier, tak ten při spuštění FF kontroluje nové verze nainstalovaných extension - ale vzhledem k tomu, kolik jich tu mám, máte vlastně pravdu - je zbytečný - asi mu dám vale.

Nepsal jsem, že chci z FF udělat Operu - psal jsem, že jsem to tak kdysi chtěl a pochopil jsem, že to není možné. Od té doby se již ani z jednoho to druhé dělat nesnažím.
anonymni

Odeslat příspěvekod oooooooooo 16. 2. 2008 19:56

- hojně používám - pro Operu nic takového není [/code
z meho pohledu je screengrab to co mas ty je good ale v pro placene verzi.Screengrab ma mensi naroky umi totez a pokud chci mega pokrocile funkce pouziji uprimne receno scrapbook jeden z hodně důležitých důvodů pro mne proč jsem na firefoxu-opera ma něco podobného ale funkčně o hodně hodně slabší.Dalsim důvodem je třeba obecná neochota google aby jejich ajaxový věci frčely stejně na Opeře jako na FF.No a protože používám hromadu věcí i některý dost specifický od nich tak je jako primarní browser opera mimo hru.ale je to fakt o tom že killer future je pro každýho něco jinýho.Co je důležitý pro mne je irelevantní pro jinýho a obráceně.já celkem hodně chodím k lidem a obdoba napr. google notebooks pro operu sice je ale potrebuji aby frcela na vsech platformach no a sice existuje osync ale neni to ono.proste navic je to tak ze dnes je v buildu aplikace xyz funkcni a v buildu xxx uz ne atd.Atd moh bych psat hodne hodne veci ktery bych musel ozelet v Opere obracene nevim o nicem co mi chybi protoze jsem na FF vetsinou.samozrejme bezpochyby existuji lide kteri to maji obracene ale je to o preferencich a to si myslim ze se muzu povazovat za vyslouzileho operaka pouzival jsem ji vicemene jako doplnek od ctyrky behem verze pet jsem se snazil mit ji jako primarni.pote tak nejak souperila o misto s dalsimi prohlizeci co jsem zkousel,nakonec zustal jako cislo jedna FF.A nemelo to nic spolecnyho s marketinkem-zadnej v ty dobe defakto nebyl a navic prvni setkani s nim se jeste firefox nejmenoval firefox .-) Ale Phoenix a pote firebird kterej byl fakt zjeveni mně totiž mozilla suite nikdy neoslovila.
kterápak to je? Pokud myslíte UpdateNotifier, tak ten při spuštění FF kontroluje nové verze[/code]

Ech omluva - mne ani nenapadlo ze je to toto myslel jsem ze je to addon s podobnym nazvem pro zmenu obsahu stranky-jinak veru ze update notifier je nejen zbytecny ale primo nesmyslny jako addon-holý firefox ma tuto funkci primo v sobe,staci ji zapnout a naconfigurovat :-)Takze asi tak....
Naposledy upravil oooooooooo dne 16. 2. 2008 20:30, celkově upraveno 1
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod admxx 16. 2. 2008 20:03

Gesta jsou nejlepsi vec!
Sice ted uz dlouho pouzivam FF a gesta jsem pridal pomoci Mouse Gestures, ale pouivat je me naucila Opera.
Na slabsi pocitace ji (Operu) kvuli rychlosti instaluji i mene zdatnym uzivatelum (pokud maji novy stroj tak tam dam radsi firefox, neni v zakladu tak komplikovany a oni vic funkci obvykle nepotrebuji) a nedavno jsem gesta predvedl jednomu znamemu (ktery si na nejake pokrocilejsi funkce nez jsou "spustit/vpred/zpet/domu/zadat adresu" nepotrpi) a z tech gest byl uplne nadseny a ted je pouziva porad :-D
admxx
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2008 21:14

oooooooooo píše:Dalsim důvodem je třeba obecná neochota google aby jejich ajaxový věci frčely stejně na Opeře jako na FF.o/quote]
Tak to souhlasím. Google Docs sice moc nepoužívám, ale pokud potřebuji jen něco jednoduchého (otěvřít, připsat, napsat, nahrát, exportovat), tak mi stačí v Opeře nastavit maskování jako FF. Pokud ale potřebují vážně něco seriózně dělat, musím tam jít přes FF. Aneb jde to pod Operou rozchodit, ale s funkčními omezeními.

quote="oooooooooo"]holý firefox ma tuto funkci primo v sobe,staci ji zapnout a naconfigurovat :-)>/quote]
Jak a kde? Podělte se :)

code]Jak moc se mýlím s tímhle (jen tipuji):

extensions.update.notifyUser - true
extensions.update.enabled - true
extensions.update.interval - 86400

- jde tomu nějak říct ne časový interval, ale každé spuštění aplikace?[/code]9/code]

oooooooooo píše:Screengrab

Díky, poohlédnu se a vyzkouším.

mquote="oooooooooo"]Opera ma něco podobného ale funkčně o hodně hodně slabší.l/quote]

Nevím jak kdysi, ale Opera nic podobného právě nemá a ani pro ni nic takového nikde není - nebo alespoň jsme se nikdo ničeho nedopátrali. Jedinou možností, na kterou jsem narazil je externí prográmek WebShot, který byl "zaintegrován" do kontextového menu Opery - bohužel tetno využívá Internet Exploreru, tudíž fotí to, co vidí IE, ne to, co vidí Opera (diskuze na toto téma na Operacesky.net i s několika "řešeními")
anonymni

Odeslat příspěvekod oooooooooo 16. 2. 2008 21:37

Jedinou možností, na kterou jsem narazil je externí prográmek WebShot, který byl "zaintegrován" do kontextového menu Opery [/code]

Jeste existuje doplnek pro operu Obook tady
alwe proste NENI to ono i kdyz blizi se to blizi.
Co se tyce notifikace pro extensions bud jak psano v about config nebo coz je nejrozumnejsi primo nastroje moznosti aktualizace a dat volbu nikoliv automaticky ale dotazat se na dalsi postup.Tim padem pri startu to fox zkontroluje rekne ktery sou dostupny novy ,ja osobne dam vetsinou preskocit a nastartuje FF.Mrknu na web rozsireni co je v nem novyho a pro priste pripadne povolim update extensions.Vyhody jsou myslim jasne-funkci notifikace pri startu to splni stoprocentne a volbu co dal mam taky a hlavne nemusim davat rozsireni ktery je defakto zbytecny a pozor ono jako 90procent extensions jen zasahuje do about : config
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomasek1234 16. 2. 2008 21:57

FF jedine a vsude.
Phenom™ X4 Quad-Core Black Edition 9950 2.6GHz 125W socket AM2+ ,BOX, 4GB RAM, ATi HD4850, Samsung SpinPoint F1 1TB, Samsung 2053BW, 20'', Seasonic :)
Tomasek1234
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka