Jaky firewall?

Antivirové programy, firewally, viry, spyware, aktuální hrozby

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tom-cz 14. 4. 2005 11:32

qmqm píše:a proc kdyz se bavite o Keiro produktech (Personal Firewall) nepouzivate Winroute Firewall? ten strci do kapsy i Outpost, v nastaveni neni nikterak slozity, zalezi pouze na potrebach uzivatele co vsechno potrebuje filtrova pripadne premapovavat, ale v principu ven vse a dovnitr jenom neco, tak tohle nastaveni trava tak 2 minuty a trada
takze kdyz firewall tak zadny KPF ale KWF (Kerio Winroute Firewall, zatim nebylo zaznamenano prolomeni) 8)

1) Kerio Winroute Firewall je určen především pro routování
2) Kerio Winroute Firewall není zdarma (nejzákladnější verze stojí 10300)

:wink:
tom-cz
Junior

Odeslat příspěvekod MarBen 14. 4. 2005 11:52

Madagio píše:Pokud budeš mít dobrej firewall, tak ani antispyware ani antivirus nepotřebuješ...
./quote]

Nezlobte se, ale tohle je nesmysl. Firewall nemůže plně nahradit funkci antivirového programu.

Dám příklad :

Bude existovat virem nakažená verze TotalCommanderu ... v dobré víře si jej uživatel nainstaluje, v aplikačním firewallu povolí a ejhle, ono to nemaže jen složku Nedůležité, ale celý obsah složky Dokumenty :-( A je vymalováno.
MarBen
Junior

Odeslat příspěvekod Desperado 14. 4. 2005 12:48

Pokud nechces platit tak Kerio Personal, pokud si chces priplatit za kvalitu, tak Outpost Pro :)
Desperado
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod qmqm 14. 4. 2005 13:34

vse je otazka sikovnosti a staci jenom hledat na strankach keria a tam se jednoduse muze clovek docist jak pouzuivat KWF aniz by clovek platil nejake penize :P
qmqm
Junior

Odeslat příspěvekod Madagio 14. 4. 2005 14:29

MarBen píše:Nezlobte se, ale tohle je nesmysl. Firewall nemůže plně nahradit funkci antivirového programu.

Dám příklad :

Bude existovat virem nakažená verze TotalCommanderu ... v dobré víře si jej uživatel nainstaluje, v aplikačním firewallu povolí a ejhle, ono to nemaže jen složku Nedůležité, ale celý obsah složky Dokumenty :-( A je vymalováno.-/quote]

Já jsem ale taky psal, že nebude instalovat neznámý programy. Pokud bude mít TotalComander z oficiálních stránek, vira rozhodně nechytne. Pokud ale programy crackuje nebo stahuje kdoví co bůhví odkud, může vir chytit. Nicméně viry, které napadají aplikace, jsou dnes v menšině. Jsem správce počítačové sítě a za poslední dva roky jsem se setkal pouze s viry staženými přes IE či e-mail.

Vir člověk opravdu nechytí, pokud ví co dělá, běžným uživatelům je ale nutné antivir nainstalovat.

Na druhou stranu - pro běžné uživatele je firewall většinou jen těžko pochopitelná záležitost, většina firewallů potřebuje určitou úroveň znalostí uživatele, jinak je stejně k ničemu.
Madagio
Junior

Odeslat příspěvekod qmqm 14. 4. 2005 14:58

rekl bych ze by si mel navstivit nejake stranky zamerene na virovou problematiku! nebylo to tak davno co i tady na zive byl problem se strankama a virama
viry se siri nejenom tim co si stahnes pro nainstalovani! schovat treba nejakeho trojana pod nejaky zajimavy obrzek neni uz nic neobvykleho a ze se to objevuje i na solidbnich strankach neni nic neobvykleho
to co pises je pekna blbost a akorat pak delas lidem haluz z toho co zatim znaji :!: :-B
qmqm
Junior

Odeslat příspěvekod Luks 14. 4. 2005 14:59

Desperado píše:Pokud nechces platit tak Kerio Personal, pokud si chces priplatit za kvalitu, tak Outpost Pro :)
Nevim proč ale Outpost pro 2.5 mi po pár restartech hodí hlášku s tím že je konfigurace neplatná a ať program odinstaluju :evil:
Luks
Junior

Odeslat příspěvekod Madagio 14. 4. 2005 15:18

qmqm píše:rekl bych ze by si mel navstivit nejake stranky zamerene na virovou problematiku! nebylo to tak davno co i tady na zive byl problem se strankama a virama
viry se siri nejenom tim co si stahnes pro nainstalovani! schovat treba nejakeho trojana pod nejaky zajimavy obrzek neni uz nic neobvykleho a ze se to objevuje i na solidbnich strankach neni nic neobvykleho
to co pises je pekna blbost a akorat pak delas lidem haluz z toho co zatim znaji :!: :-B

jenže takový kód se ti spustí jen při použití IE a podobně nebezpené aplikace a pokud se předtím něco uloží na disk a zkusí se to spustit, tak to třeba kerio zachytí a oznámí neznámou aplikaci a zeptá se, jestli chceš povolit spuštění... Ještě lepší je na to ale Tiny firewall...

Tady je to dobře popsané:
http://hulan.cz/blog/item/firewall-zaklad-bezpecnosti
Musím dodat, že autora moc rád nemám, ale v tomhle s ním souhlasím.

Opět ale dodávám, že firewall místo antiviru je jen pro uživatele, kteří opravdu vědí o čem je řeč.
Madagio
Junior

Odeslat příspěvekod MarBen 14. 4. 2005 16:53

Podle mě je to zcela zcestná filozofie a Vámi zmíněný blog jsem již před několika měsíci slušně okomentoval ve stejném duchu a ani mě moc nepřekvapilo, že můj příspěvek autor blogu (k jehož sympatizantům také opravdu nepatřím) prostě nezveřejnil.

Stejně jako antivir není všelékem, není všelékem firewall a nejlepší je jejich kombinace, pokud možno okořeněná ještě zdravým rozumem.
MarBen
Junior

Odeslat příspěvekod WURMi 19. 4. 2005 23:45

Moje skusenosti:
Doteraz som pouzival ZA ale chcel som skusit nieco ine, tak som si nasiel rozne testy o firawalloch a jeden s najlepsich vychadzal Sygate Personal Firewall, ktory je free.

Hlavne vyhody oproti ZA:
1. prijemnejsi user interface
2. ukazuje cielovu IP adresu pripadne host na ktoru sa chce dany program pripojit. V ZA to skoro nikdy nefungovalo (vacsinou to ukazovalo len DNS server)
3. Ukazuje obsah packetu ktory chce dany program poslat von. (niekedy sa z toho daju vycitat zaujimave informacie co program vysiela von.
4. celkove prenesene MB pre kazdy program
5. dokaze zistit detailne informacie cielovej adresy

celkove hodnotenie: MAXIMALNA SPOKOJNOST OPROTI ZA!
WURMi
Junior

Odeslat příspěvekod Luboš 20. 4. 2005 09:11

Ja už roky Kerio PF, posledná verzia. Raz za čas spadne GUI, mohli by to už opraviť. Inak spokojnosť, systém mi nejak zvlášť nezaťažuje a s NODom nemá tiež problém.
Luboš
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 20. 4. 2005 17:48

To mate Kerio personal firewall posledni verzi?
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod elipsoid 20. 4. 2005 18:48

qmqm píše:schovat treba nejakeho trojana pod nejaky zajimavy obrzek neni uz nic neobvykleho a ze se to objevuje i na solidbnich strankach neni nic neobvykleho

To by me docela zajimalo. Mohl bys mi nejak strucne popsat, jak toho dosahnout? Pripadne hodit link?
elipsoid
Junior

Odeslat příspěvekod slim-tim 20. 4. 2005 19:25

ja pouzivam sygate pro 5.5 max spokojenost - user friendly

to wurmi. Kde ti sygate ukazuje obsah paketu?
slim-tim
Junior

Odeslat příspěvekod WURMi 20. 4. 2005 19:40

slim-tim píše:ja pouzivam sygate pro 5.5 max spokojenost - user friendly

to wurmi. Kde ti sygate ukazuje obsah paketu?

ked sa program pokusa pripojit na nejaku adresu, klikni na detaily a je to uplne dole. inac ja mam verziu 5.6
WURMi
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka