Hoax aneb poplašné zprávy (ICQ, emaily)

Antivirové programy, firewally, viry, spyware, aktuální hrozby

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Howard 6. 5. 2005 08:16

Dnes mi prisel na ICQ zase dalsi hoax - poplašná zpráva.

Prosim Vás, než to začnete posílat dál, podívejte se na http://www.hoax.cz, a ve vyhledávání si vyhledejte kus té zprávy a podívejte se, zda to, co vám přišlo, není nesmysl.

Například teď mi přislo:
ahoj.. tohle mi poslala kamoska.. nevim, co je na tom pravdy, ale mozna bude lepsi, kdyz to budes vedet..
Posli prosim vsem svym kontaktum zpravu, ze nemaji do sveho Contact listu v ICQ prijimat uzivatele pod nickem CHROBAK. Je to virus, ktery se siri hlavne po ICQ. Prvni odesle tvoje osobni informace a dokumenty na internet a pak ti zformatuje disk. Kdyz ho ma jeden z tvych kontaktnich osob, udela to same i tobe.

Stačí skočit na http://www.hoax.cz a vyhledat si slovo CHROBAK a okamžitě najdete tuto zprávu v seznamu hoaxů.

Tak prosím, než začnete odesílat tyto a podobné zprávy, nejen na ICQ, ale hlavně emailem, podívejte se, zda-li to není nesmysl.

Chci tímto dredem snížit počet kravin, které po icq a mejlech chodí.

//adams: a užitečné odkazy a články:

:arrow: zive.sk: Ako sa nedať na internete dobehnúť: Aj vám už napísal taliansky premiér či nigérijský prezident?

:arrow: wikipedia.org: heslo Hoax

:arrow: Nenechejte se zmást falešným virovým poplachem
Naposledy upravil Howard dne 6. 5. 2005 14:33, celkově upraveno 1
Howard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod w@ter 6. 5. 2005 08:32

no aj ja mam rad taketo spravicky, hlavne ked ti pridu od 6 ludi do 3 minut. a potesi ked sa vyhraza ze icq ti sformatuje disk axi pridas usera do kontakt listu ..... no sense
w@ter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kubakod 6. 5. 2005 08:33

To je jiste zasluzne (edit: plati pro Howarda, ze dred zalozil), me takovehle veci chodi hlavne od matky :-D A muzu ji tisickrat vysvetlovat, ze to jsou poplasne zpravy, ze slouzi k zahlceni serveru a sireni paniky a ona vzdycky, ja vim, ja vim, ale co kdyby... :-)
kubakod
Junior

Odeslat příspěvekod AZOR 6. 5. 2005 08:49

já bych to vzla z jiného konce : nechcete nějakej hoax spíš vymyslet ? :-)
Marta Jandova's Absolute Monarchy Forever Rulezz - one country, one world, no wars, full of love.
ALL SHOULD DIE UNDER HER FLAG, AND FOR HER EYES !
AZOR
Junior

Odeslat příspěvekod w@ter 6. 5. 2005 08:52

super. to ti mam na toto co povedat ? ja osobne si myslim ze ludia co to vymyslia su este vacsi chudaci jak ludia co tomu naletia. asi tolko dufam ze sa zaradite do spravnej skupiny.
w@ter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod AZOR 6. 5. 2005 09:09

hm to teda dik. nadruhou stranu, kdyz ti po roce přijde tva vlastní fake/hoax zpráva na icq od neznámého člověka musí to být potěšující -)
Marta Jandova's Absolute Monarchy Forever Rulezz - one country, one world, no wars, full of love.
ALL SHOULD DIE UNDER HER FLAG, AND FOR HER EYES !
AZOR
Junior

Odeslat příspěvekod w@ter 6. 5. 2005 09:14

tak dufam ze ta ta tvoja potesi potom aspon od 100 uzivatelov. to bude potom este stale fun ? vies ono je to take narazove. dlho nic, a potom 3 hodiny citam jeden p0sr4ty hoax ktory mi pride od 20 ludi, lebo setcia su taky dobry a xcu ma upozornit ze to ze budem mat meno v kontakt liste mi sformatuje disk. potom uz len dalsich 20 min odpovedam spravou, v ktorej im vysvetlujem ze su na hotliste, a ak mi od nich pride este jedna takato spravicka idu do banlistu. najviac ma potesi ked sa niekto este aj urazi ze co som mu to poslal ..... to ma uz doraza
w@ter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gofry 6. 5. 2005 09:45

Da sa nejak anonymne zaslat sprava na icq? Ak nie, tak takyto hoax by potom nemusel byt problem vystopovat, pretoze musel od niekoho vyjst ako prvy, takze "backtrackingom" by dostali ucet, z ktoreho to bolo poslane. (Niezeby sa to k comusi hodilo, ale ...)
gofry
Junior

Odeslat příspěvekod w@ter 6. 5. 2005 09:48

jasne uz vidim jak niekto stopuje tu spravu :) sak to je ako mor ...
w@ter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Howard 6. 5. 2005 10:08

Kdyz bys dostal nakou takovou zpravu v zarodku, tak bys ji na hoax.cz ani nikde jinde nenasel. A nevedel bys, co je na tom pravdy. Mozna bys ji poslal dal, kdovi. A takhle to prave vznika.
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gofry 6. 5. 2005 10:19

Myslim, ze niekedy staci pouzivat rozum a netreba ani hladat na hoax.cz ani nikde inde aby clovek pochopil, ze je to blbost. Netvrdim, ze to dokaze kazdy a drviva vacsina normalnych userov asi nie.

Vystopovanie povodcu by mozno nemuselo byt az take zlozite, vzhladom k tomu, ze podla teorie (ktora sa v praxi ukazala ako pravdiva) na "spojenie" 2 ludi, staci 6 az 7 "medzikontaktov".
gofry
Junior

Odeslat příspěvekod w@ter 6. 5. 2005 10:23

presnejsie v tej rovnici vyslo cislo 5 ale to je zhruba to iste
w@ter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod adams 6. 5. 2005 14:02

Něktěří lidi jsou tak opatrní a hodní, že bych je za to zabil. Ale oni nechápou, proč. Je to jen upozornění v dobrém a nic se přece neděje..
Ale možná bychom mohli něco zkusit dát dohromady, rozjet to a zkusit, co se a posléze všechny hodné směrovat sem s tím, jakže to vlastně vzniká. Stejně, jako v Cimrmanech ukazovali, jak se vymýšlí vtip.

Co tak napsat hoax o tom, co je hoax a jakým způsobem obtěžuje, proč to nedělat a nakonec napíchnout něco ve smyslu "pošli to všem lidem z contact listu"?
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ntr23 6. 5. 2005 14:24

Vždy když vidím ve zprávě větu "Pošli všem které znáš" nebo "Pošli všem ve svém adresáři" je jasné o co se jedná. Takže narazíte-li na tuto větu, vězte že nic se Vám nestane, jen případným odesláním zahltíte další kousek "našeho" internetu a naserete stejný počet lidí, kteří u odesílání pošty přemýšlejí
ntr23
Junior

Odeslat příspěvekod Howard 6. 5. 2005 14:32

Znate ty retezove majly, ve kterych je na konci, ze to musis poslat 20 lidem, jinak ze budes mit 7 let smuly, nebo dokonce do 2 let zemrete, apod.? Vzdycky, kdyz mi neco takoveho prijde, bez cteni to smazu - nechci se dozvedet, co se se mnou stane, kdyz to nerozeslu a prave proto, ze jsem si to neprecetl, se mi nic nestane. Kdybych si to precetl, jeste bych si to vsugeroval, bal se toho a pak by se to splnilo - to je totiz jediny zpusob, jak to muze zafungovat.

Vzdycky jsem tomu dotycnemu slusne napsal, at uz mi nikdy nic podobneho neposila a v 90% procentech mi uz nikdy nic takoveho neposlal.

S hoaxama je to podobne, kdyz mi to prijde, snazim se tomu, kdo mi to poslal, vysvetlit, o co jde. Stejne jako dnes rano. A proto jsem napsal i dred sem. Nemusite tem dotycnym hned nadavat.
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel

Další stránka