Dobry den.
Nemam prilisnou zkusenost s sw pro Win, protoze jsem Linuxove zamereny (MS znam z pohledu fireminho admina), ale jistou predstavu mam i zde. Pozaduji pro svou pritelkyni opravdu blbuvzdorne a velmi tezko sestrelitelne reseni na jeji PC s WinXP Home, ktere si odveze na koleje. Predem rikam, ze ona je laik a kdzy ji prijde mail "I Love You", ci uvidi banner "Zadej cislo kreditky a vyhrajes" tak mi na to klikne at ji to budu vysvetlovat jak chci. Dale musi byt veskery OS legalni nebo GNU/GPL, FreeWare licence, nebo specialni licence pro studenty, protoze kdyz to neco zahlasi, tak mi klikne na podporu vyrobce a opravdu neminim platit pokuty. Vsichni dobre vime, co se deje na kolejich, co se pouziva a jak moc je u nas "crack" hledanym pojmem. Toto jsou proste hola fakta a budu rad, kdyz mi je pomuzete vyresit, ci se rozhodnout.
Antivir - vyborna heuristika, inet/p2p/lan/mail/im residenty. Musi byt automaticky aktualizovatelny bez zasahu uzivatele a to nejlepe tak, aby uzivatel nepoznal, ze se s nim neco deje - resp pozna to vzdy, ale musi to byt minimalisticke. Musi umet pracovat s MS Outlook a milerad bych, aby umel automaticky sejmout kazdy podezrely e-mail a ohlasit problem na mail/icq ci sms spravci - me.
Tady me napada Avast Prof Edice (nastaveni, ktere tam provedu v home licenci nejsou) ci NOD32.
Spyware - Detekce a resident. Minimalni riziko nakazy a pocitam stim, ze tady to bude hodne tezke rici neklikat a pouzivat zdravy rozum. Musi byt co nejjednodussi pokud jde o kontrolu a upgrade uzivatele ci byt plne automaticky. Residentni stit by byla perlicka spolecne s administracnim heslem.
Spyboot S&D - zdarma a kvalitni. Jdou na nej dat administracni scripty.
Spyblaster - doplenk S&D
SpyGuard - resisdent registru
MS AntiSpyware - Mno mam o tom sve mineni, ale obcas se hodi. Minimalne je automaticky.
AD-Ware od Lavasoftu - pro nekomercni uziti zdarma, ale to neobsahuje residenta a tudis nepouzitelne, stejne jako nemam jistotu v autoupdate, coz bude asi jen v placene verzi. Takze se musi zakoupit. Smula, ale lepsi, nez to davat doporadku 2x mesicne, coz by pri cestach vyslo xkrat draz.
...
AntiXP ci jak se ten sw jmenuje pro zakazovani funkci Win XP.
FireWall - musi byt temer neprustrelny a nesmi obtezovat. Blokovani reklam, citlivych inforamci musi delat primo FW ci Antivirus. Kerio Personal FW mi prijde jako reseni, ale nema tusim password pri home verzi a tedy opet koupit. O jeho kvalitach mam trosku pochybnosti, preci jen to PF/Iptables ci Winroute neni. Obecne bude z aLinuxovym FW na koleji a tedy utok bude za FW a ze tam urcite nejaky utok bude, nebot je na stejne koleji jak MUNI. Ocenil bych, kdyby umel pri jakemkoliv pokusu krome update okamzite dat bann ip adrese, ktera se pokusi ji sahnout na hdd, nastaveni ci scannout porty apod. P2P ma vymezeny prostor. Idelane by mel umet identifikovat pokus sahnout napr StrongDC++ jinam, nezli je vyhrazeny diskovy oddil a okamzite tento pokus odstrelit. Moc dobre vim, co se tam deje a PC spolubydla bylo skvele odkladiste prostoru nebo uzasny verejny FTP server....
Tady nevim, mozna, ze Kerio nebo Outpost.
V kazdem pripade musi byt blokovany systemem citliva data jako cicla kreditni karty apod. E-Banking musi byt pres MSIE, protoze komercni Banka bohuzelnehodla s FireFoxem spolupracovat, cili udelatko pro MSIE a jen dovolit stranky KB a WinUpdate. Prohlizec je FireFox. Postovni klient bude bohuzel MS Outlook (jednak se ji libi a jednak jsem s nelibosti zakoupil MS Office).
Uvazoval jsem i o Norton Internet Security, ktere maji takoveto nastaveni v sobe, ale zase ja si porizuji NTB a tedy bych rad mel SW stejny, jako ma pritelkyne a platil toto souhrne a ne XX prikazu( i kdyz ono to asi jinak nedopadne), jenze del dostupnych informaci mi hodne pridusil NTB (P735M 1.7GHz, 512RAM, 60GH 5400rpm HDD). Kvalitu NIS moc neznam, lec firma S. je spicka v oboru.
Berte v uvahu i fakt, ze ona je uzivatel a opravdu neprehanim, protoze vim moc dobre co dokaze. Studuje marketing a rad bych, abych na posledni 2 rocniky opravdu ten system nemusel cely predelavat. P2P mit bude, protoze ten film co ma "kamaradka od vedle" bude chtit taky mit. Na to je StrongDC++ na samostatnem 80 GB HDD a nikam jinam se toto nebude cpat. Certifikat pro banku ma na USB klici, ktery ma vazbu na bios a nikde jinde se na to nepodiva. Resene je to prio KB a je to reseno pres ID, na ktere je onen klic schopen reagovat - snad aspon od tohoto bude pokoj.
Vim, ze nelze absolutne zamezit vsemu, ale jde toto riziko znacne minimalizovat. V zadnem pripade nesmi nikdo toto nastaveni deaktivovat bez zadani hesla, jinak ji to nejaky dobry "kamaradicek" vypne. Minimalne bych rad, aby uzivatel temer nevidel, co se deje a byl cely chod a problemy logovatelne. Mista ma na HDD, zalohovani bude nastavene a raid je samozrejmosti. Vim, ze toto zni jako prehane, ale jezdit 400km kazdy tyden, protoze ono ji tam neco skace, opravdu levne nebude. Jak jde mazlika, tak se o mazlika musi clovek starat, jinak je bez mazlika nebo ma peklo na zemi. Administraotri dobre vedi co je to uzivatel a problem uzivatele je prioritni a on to tak vidi a podle jedna......
Predem dekuji za vase reakce.