Datové schránky - povinnost

Freemaily, internetové služby a jiná témata

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod staki 9. 4. 2014 17:56

Ahoj,
hledal jsem na internetu zákon, který by to ošetřoval, ale nenašel. Chci se zeptat, jestli, když mám DS zřízenou jak na RČ tak IČO, mi musí úřady (např. finančák apod.) posílat zprávy datovkou. Zřizoval jsem si jí proto, aby mi dopisy s pruhem nechodily na poštu a stejně tam pořád musím běhat jako trubka.
Díky za odpověď.
staki
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 9. 4. 2014 18:44

300/2008 Sb.
Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů
§ 17
Umožňuje-li to povaha dokumentu, orgán veřejné moci jej doručuje jinému orgánu veřejné moci prostřednictvím datové schránky, pokud se nedoručuje na místě. Umožňuje-li to povaha dokumentu a má-li fyzická osoba, podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba zpřístupněnu svou datovou schránku, orgán veřejné moci doručuje dokument této osobě prostřednictvím datové schránky, pokud se nedoručuje veřejnou vyhláškou nebo na místě. Doručuje-li se způsobem podle tohoto zákona, ustanovení jiných právních předpisů upravující způsob doručení se nepoužijí.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod staki 9. 4. 2014 19:49

Super, moc děkuji!
staki
Junior

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 11. 4. 2014 00:08

Myslíš, že když nemáš právo ani na doručení obyčejný papírový pošty, že se darmožrouti zaleknou nějakýho připosraženýho zákona a začnou doručovat do datovky? :-D
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Junior

Odeslat příspěvekod hongmi 11. 4. 2014 19:55

Ja treba dorucuji v zamestnani radeji datovou zpravou.
hongmi
Junior

Odeslat příspěvekod staki 11. 4. 2014 20:01

KOSŤA KOSTIČ píše:Myslíš, že když nemáš právo ani na doručení obyčejný papírový pošty, že se darmožrouti zaleknou nějakýho připosraženýho zákona a začnou doručovat do datovky? :-D

co myslis tim, ze nemas pravo na doruceni obycejny posty?

hongmi píše:Ja treba dorucuji v zamestnani radeji datovou zpravou.

ja je mam taky radsi nez tistene dopisy.
staki
Junior

Odeslat příspěvekod hongmi 11. 4. 2014 20:04

Jo, nemusim vypisovat jeste obalku. o<:)
hongmi
Junior

Odeslat příspěvekod staki 11. 4. 2014 20:06

presne. Neco jineho to bylo, kdyz jsem delal v O2. Vybral jsem dopis, kterej chci tisknout a poslalo se to do tiskarny ve Velkym Mezirici, ktera to rovnou i kompletovala do obalek :-)
staki
Junior

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 11. 4. 2014 21:09

staki - máš snad právo na doručení pošty? Znáš nějaký zákon, který ti to zaručuje? Byla na to petice a s čím darmožrouti nepřišli? Vymysleli fikci doručení. Nemáš šanci...
KOSŤA KOSTIČ
Junior

Odeslat příspěvekod hongmi 15. 4. 2014 12:56

Fikce doruceni je jen logicka reakce statu na vyhybani se prevzeti posty adresatem.
hongmi
Junior

Odeslat příspěvekod Lexx 15. 4. 2014 14:11

Kosťo, jen pro info, jaký je problém vybírat si schránku, příp. si založit datovku?
Lexx
Junior

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 16. 4. 2014 05:11

Z mé strany není vůbec žádný problém ve vybírání schránky, ani datovky. Problém je v doručování do řádně označené poštovní schránky, nebo do správné datovky. Já totiž potřebuji, aby mi došla všechna pošta, která mi byla odeslaná. Neexistuje žádné zákonné právo, aby když už ti někdo něco pošle, aby ti to také bylo doručeno. To je na druhou stranu stejné, jako když použiješ doporučený dopis. Ten dnes nemá žádný smysl, protože adresát ho zpochybní už jen tím, že mu přišla obálka s prázdným papírem. Proto jsou dobré datovky a konverze. Jenže to by se do té správné musel darmožrout trefit :-D
KOSŤA KOSTIČ
Junior