zablokování instagramoveho účtu

Freemaily, internetové služby a jiná témata

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Persbrandt 12. 10. 2021 23:04

Instagram mi dneska zablokoval účet, jak na počítači tak na mobilu, a jsem v tom nějaký zacyklený. Vlastně se nemůžu dostat nejen do svého účtu, ale prakticky se ani podívat na instagramove fotky dalších lidí.
Vždycky se mi jen zobrazí zámek a tento nápis :

"Potvrďte svoje údaje v aplikaci
Všimli jsme si neobvyklé aktivity z vašeho účtu. Do účtu se budete moct vrátit, až potvrdíte svou identitu z aplikace Instagram."

Mobilní aplikaci jsem v poslední vůbec nepoužíval, už to je zvláštní, že to najednou požadují (předpokládám že jde o mobilní aplikaci Instagram). Tak jsem si ji nainstaloval, ale k ničemu to nepomohlo. Dostal jsem se posléze do fáze, že mi byl zaslán kontrolní mail na registrovanou adresu, klikl jsem na odkaz, ale po spuštění té appky se tam akorát točilo kolečko a psalo to "Kanál nelze aktualizovat" a "Načítání" a po chvíli ta appka zobrazovala už jenom bílou obrazovku a nic. A vždycky znova stejně. Nepomohla ani přeinstalace appky.
Teď se už nedostanu ani k znovuzaslání toho ověřovacího mailu. Na počítači i na mobilu přes prohlížeč mi stránka Instagramu vždycky hodí ten zámek a výše uvedený nápis, ale nepochopitelně žádný záchranný odkaz, přes appku se mi jenom točí kolečko a pak jen bílo. Jo a když jsem se na počítači snažili přihlásit do IG z neprihlaseneho stavu (a heslo si myslím, že jsem zadal správné), tak mne to stejně nepřihlásilo, zas jen ten pitomý zámek.

PS Silně pochybuju, že by se někdo snažil nabourat do mého IG účtu, absolutně netuším jakou podezřelou aktivitu mohl IG zaznamenat. Je fakt, že před tou "událostí" jsem na mobilu dost dlouho surfoval na Instagramu, ale pasivně, jen jsem prohlížel, nic nenahrával apod.
I mne napadlo, jestli to zas není nějaký druh výpadku IG, ale už to trvá nějakých 5 hodin, takže těžko.
Nejvíc mne štve, že mne to de facto nepustí ani pasivně podívat se na jakoukoli instagramovou stránku. Copak si dneska uživatel ani nemůže prohlížet IG, aniž by měl svůj účet? Já mám dojem, že mne snad"trestají"za to, že ten účet mám, ale nejde mi se do něj zpátky přihlásit. Jedině bych si snad mohl vytvořit další účet, ale to samozřejmě nechci.
Netušíte, co s tím, jak ten účet odblokovat? díky
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod polda 13. 10. 2021 11:07

Asi bych se zkusil přihlásit z úplně cizího počítače. Ten domácí může být napadený.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Persbrandt 13. 10. 2021 13:44

Díky, ale mně to nepouští ani z počítače, ani z mobilu. Nevím, jestli můžou být napadené oba.
Tak na počítači mám Avast. I kdyby byl napadený, nechápu proč IG řeší nějaké napadení zařízení a jak by to vůbec zjistil.
Zajímavé je, že několik internetbankingů mi na PC funguje bez problémů a přitom služba IG, kde já osobně nemám téměř žádný nárok na bezpečnost a která je s tím bankovnictvím naprosto nesrovnatelná, dělá obrovský cirkus a je zablokovaná bez reálné nabídky odblokování...
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 13. 10. 2021 15:58

Asi nechceš Poldovi porozumět. Můžeš mít nějaký script, addon s funkcí phishing. Jdi prostě zkusit na jiný počítač mimo domov.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Persbrandt 13. 10. 2021 16:51

já mu chci porozumět. ale kdybych tam měl nějaký script apod., tak mne na něj upozorní IG, zatímco internetbankingy běhají bez problémů? a bude hned zároveň na dvou zařízeních? já myslím že už mne v minulosti IG podobnou hláškou buzeroval, ale vždy to šlo odblokovat přes ten mail. Ten mi přijde, že v tom je určitě i chyba instagramu, když mi sice zobrazí nějakou nejasnou hlášku "kanál nelze aktualizovat" apod. , ale reálně nenabídne žádnou možnost odblokovat. ale jaký je na ně kontakt, to nevím...
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod Persbrandt 14. 10. 2021 19:22

Tak jsem se zkusil přihlásit do svého Instagramu z úplně nového zařízení a přes nepoužívané internetové připojení (simku) a nijak to nepomohlo. Jakmile zadám svoje přihlašovací údaje (evidentně správné heslo), tak na mne hned vyskočí ta Challenge obrazovka a že mám potvrdit svou identitu z aplikace Instagram. Ta ale nic nenabídne, jen po chvíli zůstane bílý displej.
Ostatně nevím, jak víc bych se mohl identifikovat v aplikaci IG, u IG mám zadané pouze username, heslo a mail.
Snad by byla cesta přes zaslání ověřovacího mailu, ale to se mi teď v žádném kroku nenabízí.
Tohle je čiré zoufalství. Je nějaký mail přímo na IG?
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod polda 14. 10. 2021 19:59

Facebook funguje?
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Persbrandt 14. 10. 2021 21:39

Ano, Facebook mi normálně funguje jak v mobilní aplikaci, tak přímo v mobilu přes prohlížeč. Jenže já si nejsem jistý, jestli mám vlastně propojený FB a IG účet, myslím, že jsem si ten IG zakládal nezávisle na FB přes mailový kontakt.
Nelze si nějak "vynutit" ten ověřovací mail? zatím k ničemu takovému nejsem schopen dojít.

Jo, a stáhnul jsem si teď i do počítače aplikaci Instagram pro Win 10 a nic - zase jen zámek a "Potvrďte svoje údaje v aplikaci", žádný odkaz. Kurna teda v jaké aplikaci, už mám snad všechny.
Sice je to soukromá firma, může si zřejmě dělat co chce, chápu, ale tohleto podle mne někdo hrubě nezvlád.
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod nody.nody 16. 11. 2021 22:51

Tak mě to teda teďka před pár minutama udělalo to samé :-)... Ví někdo co s tím...? Nevím proč se to stalo, nedělal jsem nic "divného" pokud vím... Mám jen PC účet, instagram na mobilu jsem nikdy ani neměl... Vyřešil jste to někdo? Přišel na to kde je problém...?
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod Densha0toko 17. 11. 2021 00:37

Persbrandt & nody.nody

Řešil jsem to v posledních dvou týdnech u deseti lidí.
Scénář zcela totožný jako u Persbrandta.

(Poznámka pro konspirátory:
Společný jmenovatel všech postižených: prolézali profily a storíčka podle Instagramu až moc pravicových či až moc konzervativních uživatelů.)

Z počítače/Maca neřešitelné.
Nutno mít na chytrém telefonu nainstalovanou aktuální aplikaci Instagram.

Po správném zadání přihlašovacích údajů vyskočí: "Kanál nelze aktualizovat" a "Načítání".
Je třeba čekat a neukončovat aplikaci. Klidně to může trvat i 2 minuty.
Když se ani poté nic neděje, tak aplikaci ukončit a toto opakovat nejméně 3krát.

Na počtvrté se to již u všech chytlo.
Je potřeba být na Wi-Fi, přes mobilní data to nefungovalo.

Poté se tě aplikace zeptá, zda souhlasíš s tím, že pořídí videoselfie.
Pakliže souhlasíš, potvrdíš, že aplikace bude mít přístup ke kameře.

Potom tě aplikace vyzve, abys dle jejích pokynů natáčel hlavou do stran a dozadu (záklon), cirka 25 sekund.

Pak musíš odsouhlasit, že se video odešle na server Instagramu.
V poznámce tě ujistí, že tvoje video nebude nikde veřejně přístupné a že po 30 dnech bude smazáno.

Po odeslání trvá cirka 40 sekund, než se aplikace aktualizuje.
Poté je možné ji normálně používat a poté i na PC/Mac.

Netvrdím, že tento postup je skutečným návodem, ale u všech pomohl.
Densha0toko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 17. 11. 2021 08:48

To zní jako loupež biometrických dát za bílého dne 8-D
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Persbrandt 19. 11. 2021 01:50

Četl jsem ten návod Denshaotoko a přiznám se, že jsem si nebyl jistý, zda je to nějaký druh vtipu nebo vážně míněný návod. Bojím se, že to asi bylo myšleno vážně.
Já ten příspěvek nekritizuju, jsem rád , ale až to takhle bude chodit, že budu muset zcela cizím osobám skenovat svou hlavu (bůh ví za jakým účelem) za příslib, že ten záznam možná do 30 dnů smažou, tak to bude opravdu konec. taky bych to viděl jako vylákání biometrických dat. Nechápu, k čemu se schvalovalo nějaké GDPR a podobné věci, pokud je takovýto postup legální.

Já to teď mám naštěstí vyřešeno, ptalo se mne na to více lidí v SZ, zda jsem to nějak vyřešil, tak to uvedu pro všechny sem:

Asi po nějakých 8 dnech, kdy už jsem to chtěl vzdát a založit si nový účet, tak to najednou samo od sebe naskočilo a všechno v pořádku, jakoby nic. Přitom předtím absolutně nebylo možné se přihlásit do mého účtu odnikud, ani mi to pak nenabidlo žádnou záchrannou možnost.
Já jsem přesvědčený, že jsem udělal všechno správně, musela to být nějaká fatální chyba na straně Instagramu.
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod ale 9. 6. 2022 06:17

Ať nezakládám nové téma - jde nastavit na Instagramu že mnou nahranou fotku někdo konkrétní z mých sledujících neuvidí?
C220d (S206)
ale
Junior