ověření správnosti mail(serveru)vložením zdrojáku zprávy

Freemaily, internetové služby a jiná témata

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Da Gony 10. 11. 2024 12:07

Poradíte mi nějakou online-službu, kam vložím zdrojový kód příchozího mailu (včetně posledního Received) a ono mi to samo oťukne server odesilatele a ověří zda sedí záznamy, je správně DKIM atd, případně důvody proč (by) nepřišla.

Pokud si ťukáte na čelo, proč to ověřovat, když mám zdroják mailu (a lze usuzovat, že mi přišel), pak usměrním, že přišel na jednu adresu, ale ne na druhou.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 11. 2024 19:32

Hlavička v mailu obsahuje pouze výsledek kontroly SPF, DKIM a DMARC. Ta kontrola probíhá z vašeho pohledu na serveru poskytovatele poštovních služeb (třeba Gmail, Wedos, Seznam, ...).
Pokud už ten mail máte, tak to znamená, že prošel pravidly Vašeho serveru. Nicméně nevyčtete z něj, proč neprošel jinými pravidly jiného serveru.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 11. 11. 2024 15:31

"otukne server odesilatele" - nic takoveho se pri kontrole prichoziho e-mailu nedela.

Proc e-mail neprisel se ptej majitele/spravce/administratora/provozovatele toho serveru, na ktery e-mail nedorazil. Jina cesta neni, vzdy zalezi na konfiguraci a bezpecnostnim nastaveni prijimaciho serveru a tato data nejsou z pochopitelnych duvodu nikde zverejnovana.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Da Gony 12. 11. 2024 18:25

Emil Pastelka píše:Hlavička v mailu obsahuje pouze výsledek kontroly SPF, DKIM a DMARC.
To je sice moc hezká teorie, ale tento údaj nemám. Protože na tu adresu 2, kam dorazil, server tyhle kontroly nedělá. A na tu kterou nedorazil, je to, tedy není co řešit, co zkoumat.

Prostě mi přišlo copy-paste zdrojáku jako nejrychlejší způsob řešení.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 12. 11. 2024 18:27

"otukne" ...
jsem myslel obrazně, nemyslel jsem hned napřímo TCP connect na port 25.
zadruhé - jenže tady je právě jiná situace, kdy nepřijímá(m) zprávu, ale chci provést kontrolu podle přijaté zprávy.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 13. 11. 2024 08:30

Ja vim, zes to myslel obrazne. Ale i tak neni zpusob, jak podle existujici zpravy, ktera prisla na server A, zjistit proc stejna zprava nedorazila na server B. Jediny zpusob je patrat na serveru B, pokud k nemu mas odpovidajici pristupy.

Pri prijmu zpravy se muzou kontrolovat mj. tyhle veci v libovolne kombinaci:

* zda je IP adresa odesilajiciho serveru na nejakem blacklistu nebo graylistu
* zda je sit, ze ktere je odesilano, na nejakem blacklistu nebo graylistu
* zda je domena odesilatele na nejakem blacklistu nebo graylistu
* zda je e-mail odesilatele na nejakem blacklistu - ten muze byt klidne lokalni na prijimajicim serveru
* zda obsah zpravy neni podezrely, hodnoti se mj. struktura, vyskyt klicovych slov, celkova validida mailu, nekdy i pocet zprav od stejneho odesilatele za jednotku casu
* zda ma IP adresa odesilajiciho serveru pravo posilat maily pro danou domenu odesilatele (SPF)
* zda je e-mail digitalne podepsany a pokud ano, zda je podpis platny pro dany obsah mailu a domenu odesilatele (DKIM).

Jak vidis, je toho hodne, a to jsem jeste urcite na neco zapomnel (nebo to neznam).

Nektere veci muzes zkontrolovat treba na mxtoolbox.com, ale k definitivni odpovedi "proc to neprislo na druhy server" se tak s nejvetsi pravdepodobnosti stejne nedostanes.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý