Gmail používám cca. 3 roky a jsem maximálně spokojen.
Filozofie služby je trochu jiná, pravda, ale jakmile se člověk rozkouká, tak je to bezvadné.
Štítky na první pohled nenabízejí nic lepšího, než složky, snad se zdají být i horšími (složky ve složce, vytvářím si stromovou strukturu), ale zkuste si jeden mail dát do více složek - ejhle, nejde, co?
Osobně považuji štítkování za geniální věc. Příjde mail od známého, ke kterému má automaticky nastavený štítek, že je od něj, přečtu, zjistím, že to nějaké vtipné video, oštítkuji např. jako "Fun", příjde-li od něj něco pracovního, oštítkuji jinak atd.
Náhledy doc, rtf, xls, pdf souborů? Vím, není ono (nyní ovšem lze otevřít jako Google Document v jejich web Office), ale někdy stačí jen v rychlosti nahlédnout a o možnosti otevřít pdf tam, kde není nainstalován Reader je k nezaplacení.
Samozřejmostí jsou zmenšeniny obrázků, které jsou v mailu jako přílohy, dobrý je také flashový přehrávač mp3, kdy se vlastně streamuje přímo z mailu - nemusím to stahovat, stačí jen kousek poslechnout a vím, jeslti to za to stojí, nebo ne.
Možnost vybírat poštu přes POP3 z ostatních účtů také příjde vhod.
Spam filtr je také velice účinný - dostávám cca. 2500-3500 spamů měsíčně, proklouzne cca. 30 do měsíce, což není špatný výsledek.
Maily na gmail chodí opravdu velice rychle, české freemaily (seznam, centrum) jsou daleko pomalejší (má vlastní zkušenost).
Gmail má ale své mouchy:
- nemožnost přidat .exe soubor jako přílohu - což je diskutabilní, někdo může považovat za výhodu, někdo nevýhodu
- občas padne, ale obvykle stačí počkat 10-15 minut a vše běží
- někomu mohou chybět funkce (určitě budou
- určitě je jich daleko víc, momentálně mě nenapadají
Tím chci říct, že nejsem fanatický obhájce (to je dnes ale docela v módě), jsem zkrátka s touto službou spokojený, mám ji rád, ale nikomu ji nevnucuji - co mi je po tom, kdo používá jaký (free)mail či klient.
Toť vše