Univerzální PC na doma, 18500Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mochr 18. 11. 2024 11:23

Ahoj, tak po 10 letech spokojeného používání ( viewtopic.php?f=932&t=1227178&st=0&sk=t&sd=a) dozrál čas na výměnu. Původní PC bylo upgradováno na 16GB RAM, GTX 1660 Super - tu chci do nového PC, a nějaké disky. Funguje spolehlivě, ale už mu trošku dochází dech.
Požadavky jsou víceméně stejné:
POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: vetšinou hraje hudba, takže nějaký šum vadit nebude. V idle by bylo fajn aby bylo ticho, ale rozhodně za to nechci připlácet X tisíc.
UCEL PORIZENI SESTAVY: univerzální domácí PC, 3D - solidworks, CAD, internet, sem tam hry (FHD)
FINANCNI LIMIT: 18 500 Kč ( 15 bez DPH)
OPERACNI SYSTEM: WIN 10 z Aukra...
SESTAVITE SI PC SAMI: sám
BUDETE TAKTOVAT: pokud se vlezeme ano.
MONITOR: mám , fullHD 24"
PERIFERIE, NEBO JEN HOLA BEDNA: jen bedna

Speciální požadavky :
Disk stačí jeden (1TB) na systém a software. Na zálohy a velká data mam poměrně nový 1,5TB HDD .
PC Bedna, líbí se mi ta vybraná, vyhovuje designem, i ovladacím panelem nahoře.
Grafiku zatím použiji svou GTX 1660 Super 6GB. Na hry mě zatím stačí, někdy 2-3 roky upgrade na novější (ne Hitech, spíš zlatá střední cesta), proto váhám se zdrojem. Zatím jsem vybral 550W, dneska by stačil i na 4060 ? ale za pár let... rád bych alespon polomodulární.

CPU - dlouholetý intelista mám v hledáčku Ryzen 7600, jako poměr cena/výkon mě vychází nejlíp. X je asi zbytečný, řadu 8600 jsem snad nikde na foru jako doporucenou nevidel, a 9600x uz je pres limit.

Deska mám rád MSI, tato mě přijde OK, stačila by i bez Wifi ale nebyla dostupná.

poskládál jsem neco:
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7366666B6B70657C662
Alcatel 303-> Nokia 3120->Nokia 6151-> Nokia 5230->Nokia E7 Belle->Nokia Lumia 920->Redmi 4X->Poco X3
Felicia 40kW -> Passat B5 85kW -> Octavia II 77kW
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 11. 2024 17:34

S ohledem na existující grafiku bych R5 7600 nahradil klidně R5 8400F - téměř o 1000 Kč levnější CPU bez integrované grafiky je nepatrně pomalejší, ale rozdíl poznáte jen v syntetických testech.
Chladič klidně Endorfy Fera 5 Dual Fan - i 7600 uchladí neslyšně.
Základní desku vyberte raději bez WiFi - ty levné mají antény přímo na zadní části PC, což spolehlivě vyruší i velmi silný signál. Jakákoliv USB WiFi karta, klidně zapojená do prodlužovacího kabelu a umístěná mimo rušení (třeba na stůl, nebo nad monitor) udělá lepší službu.
Pokud by WiFi bylo plus, pak doporučím GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2 - má antény vyvedeny do modulu mimo PC.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 11. 2024 19:56

Co za model je ta 1660S? Je to alespon semipasiv? At zhruba vim, kam ten navrh posadit hlukove.

-

Proboha ... ten "Zelíman" nechces ani zadarmo. Ver mi, je to ... jak jen to vyjadrit slusne. No ... (s)proste mrTka.

Esports tez nechces ani pro nepritele. Tissi je snad i AMDckovy BOX nez tohle. (!)

- - -

8700F
32/6000 s EXPO (na to pozor)
Wifi+BT (prodluzka k antenam se da normalne koupit za cenu dvou piv)
2TB NVME (1TB stoji 2k a 2TB stoji 3k - logika mi veli osadit 2TB a tu letitou rachtochrochtocirkularku zahodit)
LowNoise chlazeni & zdroj
Odhlucnena case

21.149,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Grafika doufejme ze bude aspon semipasiv. Plotnu tam nedavej - poprve to zapni bez ni a prozres. (A uz nikdy ji nebudes chtit. Nikde. Je to overeno na lidech. Stovkach lidi.)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 18. 11. 2024 20:11

Chladic urcite Freezer 36 (bez CO)
Ventilatory urcite ne SLIM verze
Deska postaci pod budget procesor https://www.alza.cz/asrock-a620m-pro-rs ... 891cbc2d56

8400f nevim, ano clovek usetri, ale na ta orezana cache minimalne na hry optimalni neni. To bych spise zvazil 7500F (Alza ho zrovna nema, ale jinde se obcas najde).

Dalsi moznosti je Intel. Ano je to mrtva platforma, ale pokud dobre vidim, tak ses v puvodnim PC v podstate 10 let nehrabal zasadne, takze to ze vybrane CPU je v podstate konecna te mozna tak moc trapit nemusi. Kombinace 14400f + GB B760M Gaming + 32GB DDR4 3600 vyjde levneji nez Ryzen 7600 a vykonem na tom bude podobne, pri plnem multi-thread vytizeni dokonce i lepe.

Skrin bych volil urcite lepsi, hlavne z hlediska cistoty uvnitr a neochoty cisti zaprasene PC. Cokoliv od Fractalu ze serie Define, nebo Meshify bude nebe a dudy (jen bacha verze Nano jso pouze ITX a verze Mini pouze mATX. Ale vyse doporucuju mATX desku). A v akci, pouzite nebo rozbalene se ty skrine daji sehnat za rozumne penize. A nebo, pokud dobre vidim tak si Fractal skrin koupil i posledne, je moznost si ji nechat.

-- 18. 11. 2024 20:13 --

Nez ja to dopisu, tak to Kin naklika... :-D
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 11. 2024 21:06

KineCZek píše:Wifi+BT (prodluzka k antenam se da normalne koupit za cenu dvou piv)

Na to pozor - prodloužení k anténě snižuje výkon. Proto vždy doporučím prodlužovat na straně před samotnou kartou - tedy USB kabel.
Ve chvíli, kdy zasahujete do anténní části, záleží již na mnoha věcech - typ kabelu, délka antény, vysílané frekvence...
I ten krátký modul, který má MB GIGABYTE odkazovaná výše, vezme cca 2 dB - nicméně je to menší zlo, než rušení za PC.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 11. 2024 21:07

Vsak ja to tak beru - lepsi signal trochu tlumeny dratkem, nez zabity uzemnenou bednou.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mochr 18. 11. 2024 21:27

Emil mě trochu nahlodal s tím F procesorem tak sem zaoatral a narazil i na tu 8700F co zmiňuje Kin. A docela se mi tento směr líbí. Spolu s já-cz dáváte desku na A620. To znamená tedy že B650 se hodí pro vyšší verze X a x3d? Tím se ta cena trošku srovná. Wifi na desce nepotřebuji mám poměrně nový USB dongle který funguje ok.
Vyhodit HDD a nahradit jedním ssd byla taky možnost, nad kterou sem váhal. Je fakt že když se roztočí a začne hrabat tak je to dost slyšet.
Chladič na cpu tedy vyměníme
Grafika je https://smicro.cz/zotac-geforce-gtx-166 ... 16620f-10l asi z toho dostanete infarkt :D. Při práci se větráky točí na minimu a slyšet nejsou, při hraní je slyšet seveleni ale musím se zaposlouchat. Brabajici HDD je určitě hlučnější. Hlučnost nebo spíš tichost není priorita.
Už jsem se smířil, že opustím Intel...
Rád bych, aby se na pc nemuselo alespoň 5 let sahat, to už ani am5 pravděpodobně nebude aktuální.
Skříně si ještě prostuduju
Alcatel 303-> Nokia 3120->Nokia 6151-> Nokia 5230->Nokia E7 Belle->Nokia Lumia 920->Redmi 4X->Poco X3
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 11. 2024 21:56

Já bych bral 8C tj 8700f, nebo 7700 "bez_iks".

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mochr 19. 11. 2024 06:37

Tak jsem to trochu přeskládal https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7366666C696B657C5F9 a došel k závěru :
8700F+32GB+ASROCK A620M PRO +Fera 5 Dual
bedna Define Mini C + 600W PurePower
disk 2TB KC3000

je to sice o trochu vic (jako vzdy) nez sem chtel, ale vypada to lip nez puvodni navrh.
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 11. 2024 09:51

Však my to s Tebou myslíme dobře.

( :

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mochr 6. 12. 2024 17:06

tak koupeno a postaveno, jediný rozdíl je v proceosru, protoze 8700f zrovna nemeli a musel sem stihnout blackfriday :-D . vzal sem nakonec 7600x, ale jsem z toho trochu rozpacitej - viz dale.
musim rict ze ta bedna mini C je super, je to fakt kus zeleza za tu cenu a ta sklenena bocnice vypada pekne. ale to modry power LED je hnus :D.
takze... sem to poskladal a nechal bez bocnic a zapnul. dal win 10. bocnice proto abych si projil stary hdd a pretahl cca 500GB dat na ssd. u toho sem trochu sledoval teploty a tak a trochu me to vydesilo ze sem dal neco spatne. teploty litaly az k 90 v zatezi. trochu sem studoval a ten CPU ma proste vyssi teploty. doufaje ze po zavreni bedny se proud vzduchu umravni a bude to ok sem to zatim nechal. po instlaci programu a tak, a konci kopirovani sem bednu zavrel. bylo to lepsi ale vetraky jely naplno. pres asrock tuning utility sem nastavil vetraky na nejakou hranici cca 60% kdy nejsou slyset ale foukaji dost. svete div se, teploty sou relative ok a pc slyset neni :-D .
vga zustala 1660super, uvidime az vydaji novou generaci ze bych vzal nejakou bazarovku 3060ti/4060ti? uvidime jak to bude cenove.
jo vetraky sem zkusil propojit pres adapter akasa ale to nejak nefugnovalo, propojil sem je tedy mezi sebou na jednu vetev, je to ok? na cpu je dual taky spojen do jednoho.
jediny co me vadi je osklivy konektor pci do vga kdy z toho tak skarede "cuci" a bojim se ze vleti do vetraku :D.

Obrázek Obrázek
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod messy 11. 12. 2024 10:56

Tiez mam na 7600 teploty bezne okolo 90 stupnov, hoci v idle su 40-45 a chladic je stale relativne chladny. Mala plocha jadra+hlinikovy IHS asi nedokazu tak efektivne preniest vsetko teplo na chladic. Niekde tvrdia, ze je IHS prilis hruby, co zvysuje teplotu jadier. Delid znizi teplotu az o 20 stupnov.

Trochu pomoze zapnutie eco modu, ktory obmedzuje TDP.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce.
messy
Junior

Odeslat příspěvekod Big Muscle 17. 12. 2024 20:37

Ahoj. Taktéž jsem pořídil 7600X + AC Freezer 36 + GB B650 Aorus Elite AX V2. V Idle je teplota 38 °C, při jakémkoli zatížení krátkodobě okamžitě vzroste až k 80 °C, což roztočí ventilátory naplno.

Nějaké tipy, co poladit v BIOSu? Nic jako eco mód jsem nenašel. PBO jsem nechal vypnuté. Jediné, co jsem nastavil je XMP profil u RAM. Zkoušil ještě ladit Smart Fan, ale v podstatě je jedno, zda nastavím Silent nebo Full.
Big Muscle
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 12. 2024 21:47

Ve SmartFan nastavte CPU ručně s tím, že:
0-40° budou otáčky do 30 %
41-60° otáčky 40 %
61-85° otáčky 50 % (případně hodnotu, kterou ještě akceptujete)
86+ otáčky 100 %

Procenta zjistíte tak, že nejnižších hodnotách ručně nastavíte otáčky a budete poslouchat.
CPU sice interně má těch 80°, ale chladič má solidní teplotní kapacitu, tedy netřeba obav. To nakonec vidíte, když krátkodobé zatížení opadne, pak hned klesne i teplota.
Neposledně, CPU má teplotní limit 95°, pak se začne brzdit/chladit sám. To je ale stav, který nenastane, protože byste musel CPU držet na max celou dobu.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Big Muscle 18. 12. 2024 16:12

Díky. Vyzkouším.

dle https://www.pcworld.com/article/1352253 ... -7000.html eco mód lze nastavit pomocí utility Ryzen Master, případně přímo omezením PBO v BIOSu. Hodnoty PPT 87800, TDC 75000 a EDC 150000 a nyní to omezuje na 90 W a zdá se, že to dost pomohlo.

A tuning dle tohoto videa https://www.youtube.com/watch?v=FaOYYHNGlLs také vypadá zajímavě.
Big Muscle
Mírně pokročilý