Uprgade

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod godzilak 8. 12. 2024 18:53

Neznám ho, musel bych rozebrat skříň a vyndat ho ven, abych se podíval co tam je. Rozhodně tam ale nebude víc jak 600W...
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 8. 12. 2024 20:12

Ještě že fotím každou kravinu... Byl to sice trochu os*r najít tu správnou fotku, ale je tam seasonic S12-650 80 plus bronze
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 12. 2024 21:56

Tak ten 4070 (sice hlučně, ale) zvládne.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod godzilak 8. 12. 2024 22:27

Jo no, ta ale začíná na 15k. To už je trochu drahá sranda.
GIGABYTE GeForce RTX 4060 D6 8G s touhle kartou je to za 12600kč (grafika, CPU, paměti, pasta)
Nebo je tam pak ještě od MSI asi o 500kč levnější, ale s tím jsem neměl v minulosti dobrý zkušenosti ...
Škoda že není něco mezi, do 15k celkem...
Tohle bude stejně už nejspíš poslední upgrade, pak budu muset přejít na AM5 a to bude drahá sranda :)
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 9. 12. 2024 10:09

No, jak pisu, 5600X na tvem monitoru utahne i 4070 Ti Super. Takze pokud ted koupis neco levneho, tak to jeste jeden upgrade na low-end kartu urcite snese. A ano, karta za necelych 10 tisic je dneska low-end karta, takova je doba.

4060 nevim, 4060Ti 8GB by byla lepsi. Pro obe plati ze chces aspon edici Eagle, lepe Gaming a nejlepe Aorus. ASUS Dual bez pridomku EVO uz asi bohuzel nenajdes.

Osobne bych ale bud sahl po RX 6600 s tim ze to proste je budget update a za par let grafiku obmenit znova. A nebo bych sahl po 4070 jako update posledni na tehle platforme. A nebo bych chvilku pockal jak se situace zmeni s RTX 50xx.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 9. 12. 2024 14:53

4070 Ti Super je od 23k nahoru, to bych nedal z principu. Navíc pro to nemám využití, já fakt nehraju nový hry moc často, aby to mělo jakýkoli smysl.

Z těch 4060 jsem vybral tuhle https://www.alza.cz/gigabyte-geforce-rt ... 071086.htm

RX 6600 podle mě vůbec nedává smysl, ta je levnější o maximálně 2k než 4060 a výkonově je na tom minimálně o třetinu hůř... RX 7600 možná, ta je levnější o litr ale taky nedosahuje výkonu 4060 a RX 7600 XT by měla být zhruba stejná, jenže už je zase dražší :D
U těch karet jsou ty ceny kolikrát dost zvláštní...

Aorus jsem ani nenašel jedině gaming, ale to je zase 4060 ti za 11500kč, což mi přijde už taky nesmysl, když 4070 začíná na 14k s 12GB pamětí a mnohem vyšším výkonem ...

Nevím no. Mě přijde ta obyč 4060 jako celkem rozumný kompromis. Ty starší věci na tom půjdou na max a něco novějšího, půjde taky, jen se to bude muset trochu osekat... A cenově to není nijak hrozný.
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 9. 12. 2024 16:36

Cenově možná není hrozná ale s jedním ventilátorem. Aspoň 2x ventilátor (ne tu ASUS EVO). Vejde se ti GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G se třemi..?
Tvému monitoru by slušela RTX 4060 Ti OC 16G
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja-cz 9. 12. 2024 17:30

meda2016: ciste ze zvedavosti, mas nejake testy kde porovnavaji 16GB a 8GB verze 4060 Ti? Z toho co jsem videl ja, tak ten realny prinos ve vykonu je do 5%, coz se mi zda malo za ten priplatek.

godzilak: stejne jako neni dobry napad vybirat zakladni desky nebo zdroje z uplneho spodku nabidky, neni dobry napad brat ty nejlevnejsi karty, takze ten tebou vybrany GB fakt ne.

RX 6600 Challanger je necelych 6000. 4060 v nejake pouzitelne edici je ~8500. Ano RX 6600 nabidne 2/3 vykon, ale taky za cca 2/3 ceny. 4060 Ti 8GB je lehce pres 11000 a vykon je taky cca o 30% vyssi. 4070 Super sice stoji dvojnasobek 4060, ale nabidne taky dvojnasobek vykonu. Nad 4070 Super se uz za vykon priplaci vice, takze za me 4070 Super je porad paradni nabidka. Ale pokud ti staci ted mene, tak fajn, v budoucnu bude snad ten vykon levnesjsi. 4070 nesuper by mohla byt ve sleve taky dobra nabidka, ale jde o to, jestli v nejake pouzitelne edici. Pokud chces setrit, tak v Q1 2025 by mely vyjit RTX 50xx a to by snad mohlo poslat ceny o neco nize.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 12. 2024 19:31

Ten prinos neni. Hlavni duvody jsou dva: 1) 4060 maji velkou VCache a 2) maji 4060 uzkou memory bus.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 9. 12. 2024 20:20

@ja-cz -Jen podle YT testů v AAA gamesách 1440 highdetail průměry jako 50fps vs 60fps 4060 vs 4060Ti OC. Přikládat odkazy nebudu.

.

Hlavní rada byla, vzít tříventilatorovou 4060.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod godzilak 9. 12. 2024 21:30

meda2016: Vejde se tam víceméně cokoliv, je to bedna Fractal Design Define R6 , tam je místa poměrně dost. Ta gaming má o cca 11cm víc, Eagle asi o 8cm. Ale přijde mi to zbytečný, podle testů co jsem viděl je ten rozdíl nula nula nic. Maximálně jednotky procent výkonu a menší karty se tam líp dávají, není problém s kabely a podobně. Tu dlouhou bych musel dát na spodní slot a celkově to přeskládat aby to nikde nepřekáželo, tu malou bych jen vyměnil kus za kus.
To je víceméně větší jen kvůli chlazení ne ?

ja-cz: Ta gigabajtka je z deseti karet v nabídce třetí nejdražší, nevybíral jsem to podle ceny, ale spíš podle velikosti :)
Co jsem koukal na testy, tak v FPS mezi 4060 a 4060 ti, je cca 20-25% a rozdíl v ceně cca 40% (nejde to úplně přesně porovnat).
Nejvtipnější je, že zrovna ta RX 6600 má nejlepší poměr cena / výkon. Zdaleka nejnižší cena na FPS.
Nebo tohle https://www.alza.cz/xfx-speedster-swft- ... ssionPosts to by mělo být teoreticky ještě výkonější, ale přijde mi, že už je to hodně velká historie i když výkonově podle testů to není úplně marný vzhledem k té ceně ...

https://www.alza.cz/gainward-geforce-rt ... 761391.htm nebo jedině tohle, ale u toho by člověk zase měl strach že to moc nevydrží :D

Ta nabídka karet je fakt dost omezená a ty ceny jsou kolikrát úplně šílený. NVidea by potřebovala konkurenci jako sůl, protože tu má víceméně monopol a ty ceny jsou vyšroubovaný kolikrát do úplných nesmyslů...

Jako já fakt nevím co vzít, ne že bych úplně nutně musel řešit peníze, ale prostě se mi zdá 12k za grafiku na maximálně 3 roky poměrně dost drahá sranda, navíc když to ani nedokážu pořádně využít ...
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 9. 12. 2024 23:31

Na papire ma silna jednickova Octavie stejne parametery jako nejnovejsi zakladni eckovy Mercedes. I v realu te dostane z bodu A do bodu B za plus minus podobnou dobu. Nemusime snad ale debatovat o tom, ktere auto je objektivne lepsi.

Provozni vlastnosti (hluk, coil whine, teploty, skrceni vykonu kvuli teplotam) a zivotnost toho jednoventilatoroveho GB budou nekde jinde nez u triventilatorove GB gaming. Pokud to chces koupit, za par let (treba rok, dva po zaruce) to vyhodit do elektroodpadu a mezitim ti ten hluk nevadi, tak prosim. Na foru se ale lidi snazi poradit kvalitni reseni.

Co se tyce cena/vykon, kdyz porovnavam ruzne tridy karet, tak se snazim brat podobnou kvalitu edic (tedy napr. 4060 GB Gaming vs 4070 GB Gaming), i kdyz to je samozrejme do jiste miry zkratkovite. Pochopitelne, kdyz budes brat jen to nejlevnejsi, tak budes mit vysledky jine.

Historicky cena za fps vychazela nejlepe u low-end karet, stejne tak ucinnost (watt na fps). To ze to momentalne vychazi dost slusne az po 4070 Super vcetne ukazuje jak je 4070 Super vyhodna, a naopak jak je ten low-end v tehle generaci bidny u nvidie.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 10. 12. 2024 00:18

To není objektivní porovnání. Oboje je nové a neporovnáváš ovci s mercedesem. To je maximálně o rozdílu výbavy jednotlivého modelu. Někdy paradoxně ti ta "horší" výbava sedí lépe ...

Zrovna komponenty jsou co kus to "originál" Měl jsem procesory co šli nataktovat stabilně o 30% a jiné třeba ani o procento. Grafiky jsou to samý, je to o náhodě jestli dostaneš zrovna ten "povedený" kus nebo standard a nebo taky ten špatný, co jen tak tak prošel kontrolou ...
V objektivních testech jsem ale nenašel rozdíl mezi GIGABYTE GeForce RTX 4060 D6 8G a GIGABYTE GeForce RTX 4060 GAMING OC 8G , je tam rozdíl 2 FPS a 3-5°C v zátěži , cena je víceméně stejná rozdíl asi 200kč, ta D6 bude mít patrně vyšší hluk, to nikdo neměřil a nedokážu to posoudit...
Zrovna pro ty grafiky by neměl být problém ani 90°C a na to se prakticky nedostaneš ani když běží dlouho na 100%, ta aktuální v téhle bedně má při plném výkonu (což je vždy když pustím nějakou hru) zhruba 80°C
Pak dělají ještě GIGABYTE GeForce RTX 4060 WINDFORCE OC 8G to je velikostně někde uprostřed, ale cenově asi o 600kč levnější, to aby se v tom prase vyznalo, když jeden výrobce dělá 4 modely jedné a té samé karty co se liší v detailech :D
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 10. 12. 2024 09:24

Analogie te zcela minula. Tak po lopate - lepsi edice karty ma silnejsi / kvalitnejsi kaskady, obecne kvalitnejsi soucastky a lepsi chlazeni. Ve vysledku takova karta bude v prumeru mene bzucet, bude tissi a dele vydrzi. Ano je tam do urcite miry kusova loterie, ale v prumeru bude souziti s lepsi kartou prijemnejsi.

Prisel sis pro radu, rady jsme poskytli. At uz co se tyce vyberu tridy karty, nebo doporucenych edic. Ve finale to jsou tvoje penize a tvoje rozhodnuti.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 10. 12. 2024 11:20

Neminula, jen tenhle příměr dost kulhá. Ty rozdíly jsou zcela marginální. Je to všechno stejný HW za víceméně stejné peníze, nejlevnější vs. nejdražší je rozdíl do 500kč. Liší se to jen v chlazení a ve víře že ty s označením jsou ty “lepší” kusy, což může a nemusí být pravda, to nelze nijak ověřit. Nerozumím proč jeden výrobce dělá čtyři druhy jedné a té samé karty. Kdyby to měli alespoň odskákáné výkonem a cenou…

Zásadní problém nicméně je, že není v téhle kategorii prakticky žádná nabídka. Já měl vždycky karty od AMD, ty teď vůbec nic co by mělo smysl nemají.
Nvidia má jedinou variantu a to je 4060, cokoliv jiného už mi nedává smysl. Mohla by mít smysl 4060 ti, ale nesměla by být od 11-13k to už poměrově nevychází dobře …

Takže je to jen víceméně o tom kterou z těch čtyř GB vybrat. Já preferuju tu malou, teoreticky by měla být lepší ta velká (prakticky je to stejně o štěstí) , zkusím si o tom víc přečíst a podívat se ještě na další testy :)
godzilak
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka