Uprgade

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 12. 2024 11:45

Chápeme tvůj postoj i když řadíme priority jinak. U mne třeba hraje roli ještě značka ASUS. Ne že se nespálím. Při pohledu na nabídku by mne svedla Dual GeForce RTX 4060 White OC Edition 8GB GDDR6. To jen pro pobavení.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod godzilak 10. 12. 2024 12:36

Asi je fakt, že někdo řadí priority jinak. Nicméně u sestavy za 20 asi nemá moc smysl řešit kvalitu, životnost, chlazení a teploty, nebo hluk… tam musíš preferovat spíš výkon a poměr ceny, než cokoliv jiného. Stejně je to řešení na 2-3 roky. Minimálně u grafik…
ASUS by asi nevadil, ale zrovna bílou kartu bych asi nekupoval :D

-- 10. 12. 2024 13:11 --

Ja-cz: za 8250kč je i ta edice gaming :) všechny jsou víceméně v rozmezí 500kč, podle toho kde to kupuješ. Jen ten windforce je za 7,5k to označení šle neznám…

Tady někdo ve vlákně psal, že u ty asus nesmí být to EVO. Sice nevím co to je za označení, ale nebral jsem je v potaz.
Každopádně už to vypadá zajímavěji, tam by mělo být nějakých 15% výkonu navíc a cenově +25%, rozhodně ke zvážení, díky :)

Tady je ještě ta samá ale bez EVO
https://www.smarty.cz/ASUS-Dual-NVIDIA- ... c863e88def
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 12. 2024 22:20

Karta ASUS DUAL EVO je nějaký kleštěnec, už si detaily nepamatuji. Obvykle to bývá, že se čipy třídí podle defektů pro různé varianty a výkony. Případně se pak ušetří i nějaký HW v napájení. Nevím už, jak s EVO.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod godzilak 10. 12. 2024 22:54

Já to taky hledal, ale nějak jsem nenašel co to označení vlastně znamená. Ta druhá bez EVO je zase nějaká SSD, to taky úplně nevím jak mám chápat :D
Už jsem asi moc starej než abych těmhle věcem rozuměl ...

No každopádně buď :

https://www.smarty.cz/ASUS-Dual-NVIDIA- ... 6-4p136156
nebo
https://www.smarty.cz/GIGABYTE-NVIDIA-G ... G-4p107172
A nebo už nevím :D
Protože už do toho čumím třetí večer a nic jiného jsem nikde nevykoukal. Jedině bazar, ale to je strašná loterie. A čekat až někdy po novém roce vyjdou nové modely a jestli a jaký vliv to bude mít na cenu těch starších karet se mi moc nechce, to se klidně může cenově pohnout až za pár měsíců...

EDIT :
Nebo ještě tohle https://www.tsbohemia.cz/gigabyte-radeo ... 6g_d513611 to je přesně mezi 4060 a 4060ti, jen to má 16GB což asi není úplně podstatné v téhle kategorii.
A nebo úplně poslední varianta, nejvýkonější kdy by mělo jít i plynule 1440p
https://www.tsbohemia.cz/sapphire-radeo ... ng_d501181
Ale to už se zase dostávám někam, kam sem původně vůbec nechtěl jít :D
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 12. 2024 09:40

Alza mela 4060 GB Gaming za 8300. Ale dnes uz je vyprodano.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod godzilak 11. 12. 2024 09:56

Ano. V noci jsem ji také hledal, ale už nebyla… prošel jsem asi deset obchodů, vše co vypadalo zajímavě je v příspěvku výše … vybrat si mezi tím ale nedokážu. Čím víc do toho koukám, tak jsem nerozhodnější:D
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 12. 2024 09:57

Ano EVO neni tak dobra karta jako bez toho pridomku, chlazeni je v porovnani s puvodni verzi osizene. Ale tazatel naznacil, ze to dulezite pro nej neni.

Pokud hluk a spotreba pro nejsou problem (7700XT by se mela vlezt do 250W), tak AMD spatna volba byt nemusi. Na ray tracing stejne vykon na 1440p neni a hruby rastrovaci vykon je dobry. 7600XT je jen malinko lepsi nez 4060, to za ty penize nema cenu. Ale 7700 XT za 11 tisic je hruby vykon / cena vyhodna nabidka.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 11. 12. 2024 13:47

Spíše řeším výkon. Nebo hlavně poměr výkon/cena. Hluk není problém, u amd jde nastavit výkon ventilátorů, tak kdyby to bylo náhodou moc slyšet, dá se to omezit. Ona ta bedna je docela nehlučná. Ani ta aktuální karta při plném výkonu nejde skoro slyšet.
Hlavně aby to utáhnul ten zdroj :)
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 12. 2024 14:05

650w zdroj 250W grafiku + 5600X utahne. Pokud resis cena / vykon tak 7700XT momentalne smysl ma. Ale jak uz bylo zmineno drive, nove grafiky jsou za rohem, ceny se opet pohnou.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 11. 12. 2024 15:28

Mají vyjít někdy v prvním čtvrtletí … nezjistil jsem co přesně má vyjít, jestli jen výkonné, nebo i levnější řady, to taky může byt za dva měsíce a pak je otázka jak dlouho bude trvat než se to nějak zásadně promítne do ceny. Jasně kdybych věděl, že v březnu bude tahle karta o třetinu levnější, tak by asi mělo smysl čekat, nebo kdyby člověk věděl, že za tyhle peníze bude nějaká nová řada s výrazně vyšším výkonem…
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 12. 12. 2024 00:53

No mám to objednané, procák a paměti přijdou zítra, grafika nejspíš v pondělí.

Nicméně bych asi ještě uvažoval o novém disku. Mám tam Samsung 860 EVO 500GB jako herní a systémový WD Blue M.2 NVMe PCIe Gen3 2280 - 500GB , možná je to opačně, nejsem si jistý + tam mám teda ještě tři další klasický disky, jako datové úložiště, ale to je už velká historie, těm musí být okolo 10-ti let. Myslím že WD green nebo tak něco.

Má smysl mít dva disky, jeden na systém a jeden na hry, nebo lepší mít jen jeden ? Případně jestli to má smysl upgradovat, když to funguje a když ano, tak za co ? Ta nabídka je tak široká, že se v tom ani neorientuju :)
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 12. 12. 2024 10:26

Plotny dnes patri uz jen do NASu nebo domaciho serveru, do PC uz to dneska nedavej. Vice disku je lepe, kdyby nektery umrel nebo si potreboval reinstall. SN580 bude pro tve pouziti optimalni cena/vykon.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 12. 2024 11:15

860 EVO je SATA disk. Muzes vyuzit na nejakou hru. WD Blue je nekolik druhu, predpokladejme treba SN570, tam je pravdepodobnost relativne vysoka. Ten muzes nechat na data/hry - osadit do spodniho M.2 slotu. (3.0 x2)

Do horniho slotu vezmi novy 2TB SN580, nic rychlejsiho nema vyznam. Stejne pojede 3.0 x4. Das na nej system, programy ... cokoliv.

4060 pojede 3.0 x8.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod godzilak 12. 12. 2024 20:21

ja-cz: Já PC používám zároveň jako NAS, mám tam věci co nejsou na streamovacích službách, proto tam jsou ty plotny :)

KineCZek: jj 860 je sata. Je to model z roku 2019. Disk objednám, akorát ještě musím pročíst manuál, protože si matně pamatuju, že pokud se obsadí M.2 sloty tak ta deska vypíná satu, pokud se obsadí dva, tak už to pak umí snad jen 1-2 sata disky, což by byl problém ...

Vtipný, že jsem chtěl upgrade do 10k a už jsem tam za 20k :D

Jinak jsem to dneska nandal do PC a ne že bych nějak extra hrotil teploty a hluk, ale ten nový procesor má nějak vysoké teploty. Když se úplně fláká, tak je na 41°C a jen běžná lehká práce v PC ho zvedá přes 50 skoro k 60. Ještě jsem to netestoval v záteži, ale to půjde nejspíš dost vysoko. Budu muset upravit křivku otáček ventilátoru na CPU, nebo možná pořídit i nový chladič, koukám, že ten co tam je mám ještě z prvního athlona :D Sice jsem někde četl, že tahle řada má teploty trochu vyšší, ale i tak mi to přijde docela dost...
godzilak
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka