Pracovni stroj s recyklaci starsich dilu cca 50k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod satai_ 21. 6. 2025 20:48

Pozadam ty, co staveji pravidelne, o radu a komentar:

Cena: 50k je predstava za desku, CPU, RAM, zdroj a vymena vetraku ve skrini. Nebo o neco vice, pokud to bude davat smysl, coz se mi zatim nezda.

Pouzije se ze starsiho WS a ze zasob
- SSD (4 SATA a 2 Samsungy 980 PRO)
- Nord XL
- Noctua D15-g2 (AMD verze)
- Radeon Pro WX 5100 (echm, no)

Ucel: vetsinu casu takove to domaci pocitacovani na Linuxu (Firefox, Obsidian, VLC...), cast casu devel (JetBrains, Kotlin, Rust) a spousteni MT simulaci. 0% her. Vyhledove mozna lokalni LLM.

Hlucnost: LN-ULN. S nastavenim ventilatoru atd. si celkem pohraju.

Licence Win - ne-e. I use Arch, btw.

Sestaveni - sam.

Monitor - mam, zustane (4k)

Periferie - mam

Taktovani, upravy voltaze - spise ne, pokud si o to komponenta nebude primo rikat.

Vyhledove do nej prijde
- jina GPU (Radeon "9070 XTX" 32GB, pokud vyjde?, tam bych mozna nekoho z fora pozadal o upravu chlazeni; Na rozdil od sestavovani pocitace tuhle praci dost nesnasim.)
- velmi vyhledove SSD ve stylu 9100 Pro s chladicem
- velmi vyhledove jiny monitor (asi 5k@120 nebo ultrawide 8k@120Hz)

Ma aktualni predstava k dokoupeni:

AMD Ryzen 9 9950X3D (tady asi neni moc co resit?)
GIGABYTE X870E AORUS PRO ICE (tady vaham asi nejvice, nasel jsem stiznosti na kontrolu vetraku z linuxu a nerad bych zustal vydan na milost a nemilost nastavenim v BIOSu, takze jeste budu hledat/vahat)
Kingston FURY 96 GB KIT 6000MT/s DDR5 CL32 Renegade Silver XMP KF560C32RSK2-96 (i kdyz jen XMP, tak je na support listu u MB)
Seasonic Prime TX ATX 3.0 1300W (srdce mne laka k Noctue, ale nejak si to nedovedu zduvodnit, nebo naopak trochu "setrit" a Seasonic VERTEX PX-1200 Platinum 1200W)
satai_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 6. 2025 21:16

Cim ridis v Arch -u otacky?

CPU bych chladil Freezer 280 (a Noctuy na to). Vysledek bude levnejsi a lepsi, nez D15G2.

Nord 2 XL neni dobra case co do chlazeni. I obycejna Define 7 je o dve tridy lepsi, nedej Boze 7XL, ktera je o dalsi dve tridy dal. Chapu, ze drevak "je nice", ale zbytecne se strilis do nohy. Really JENOM kvuli designu?

9100 nasazuju po desitkach a jestli ma jednu dobrou vlastnost, je to ta, ze ho jen tak neco nedodtane do kolen. Sam jsem jich pro vlastni ucely tez par poridil a od 970 Pro je to opet "to ono", co clovek ocekaval/hledal/doufal.

Prime chces 1600. Ver mi, je lepsi. A Noctua - samozrejme best of the best. Rozdily jsou velke, obhajovat to asi nema smysl - pozitiva vis a cenu taky znas. Pokud chces setrit, vem BQ 12M 1200, vyjde imo lepe nez Vertex.

GPU - ke stavajicimu se nebudu vyjadrovat. Ze ten chladic je vrazda vsemi moznymi vyznamy toho slova, vis sam nejlip. U nastavajici grafiky pak zvaz liquid cooling. Prestavbu na cokoliv, vzduch i vodu Ti udelam, pokud budes mit rozumny model. Ale (po zkusenosti se soucasnou GPU doufam, ze) nejsi sebevrah, abys kupoval "od boku", takze predpokladam predem konzultaci (az to bude aktualni).

S tim se vaze deska - PROcko je dobra volba, umi externi thermal sensory. Pro Linux velka vyhoda.

9950x3D nobrainer

RAM ber 6400, aby na 6000 fakt jely. Sam je v PROckovem Aorusu (jen cernem) mam a 6000 tomu nechutnaly. 6400 jedou bez jedine chybky. (Jo, jsou drahe, vim.)

-

Zkusenosti nejake mam, treba z toho bude zajimava a plodna debata. Jestli neco opominam, klidne se pripomen.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod satai_ 21. 6. 2025 21:47

U Archa - na ruznych strojich ruzne - na jednom mam jenom nastaveni v BIOSu a na jinem jsem pouzival fancontrol nebo vlastni prasoscripty. Vsechny ty varianty maji sve problemy, jak si asi dovedes predstavit.

Noctua a Nord budou recyklovane, takze bych je rad pouzil. A ano, ten design, ten design...

Na tom Radeonu Pro mam nejak aftermarket pasiv, ted z hlavy nevim co jsem tam pred lety daval. A proto uz tohle nikdy znova delat nechci :-D A ano, to puvodni chlazeni bylo nehorazne.

OK, takze si z toho pro dnesni vecer odnasim, ze CPU, deska, RAM (6400, kdyz to rikas) jsou jasne. Zdroj Prime 1600, jeste se malicko zamyslim, zda default nebo Noctuu.

Na ten zbytek se jeste trochu vyspim. Dik za podeleni se o zkusenosti.
satai_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 6. 2025 09:55

Za nic. ;)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN