Nová sestava kolem 6000 + 3 stávající komponenty

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod petrnson2 7. 9. 2010 09:40

Dobrý den,
jelikož se mi vyzkratovala základní deska u starého PC, tak jsem se snažil navrhnout novou sestavu. Počítač používám na prohlížení internetu, kancelářskou práci, přehrávání hudby a občas nějakou tu starou hru. Počítač poběží na starých dobrých windows XP.

Tři komponenty staré cca půl roku plánuji dát i do nového počítače, konkrétně hardisk, zdroj(ten ještě nebyl použit) a chladič na CPU.

Chci mít možnost si v budoucnu případně přidat novou grafiku nebo operační paměť, prozatím mi bohatě postačí integrovaná grafika. Původně jsem chtěl umístit tuto ASUS M4A785T-M (90-MIBAP0-G0EAY00Z) základní desku, ale není skladem proto jsem tam dal tu dražší.

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 5G010R7V01

Inspiroval jsem se zde na föru a chtěl bych se zeptat, zda je vše kompatibilní a výkonově vyrovnané. Samozřejmě budu vděčný za každou radu.

Předem děkuji za rady.
petrnson2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 7. 9. 2010 09:52

Za mě takhle:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 5G010XQF01

Zdroj by stačil i Seasonic 350W a poradí si s 5870... To kdybyste chtěl smazat cenový rozdíl desek, ale raděj bych se vzdal těch dvou větráků za 250 korun, nejsou nutné...
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod petrnson2 7. 9. 2010 10:29

Na zdroji již neušetřím jelikož ho mám již doma. Co se týče té základní desky tak nevím, přeci jen je to rozdíl oproti té, kterou jsem chtěl původně nějakých 600Kč. Jako jediný rozdíl vidím prozatím v málo rozšířené usb3 a grafice 4250, která dle srovnání, které jsem někde četl není o tolik výkonější. No jsem zvědavý na další názory.
petrnson2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 9. 2010 11:01

petrnson2: Přídavné ventilátory jsou zbytečné, ve skříni už jeden standardně je.
Pokud kupuješ novou desku, tak bych se o USB3 neochuzoval. Co se týče integrované grafiky, tak je vcelku jedno, jaká bude. Na kancelářinu stačí jakákoliv a na hry je nutná externí.
Tady na fóru je jaksi "móda" používat hlavně Gigabyte a příp. Asus, existují ale i levnější a srovnatelné desky: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... M1WY2OIYLW
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod petrnson2 7. 9. 2010 17:25

Možná se pletu, ale u toho Asrocka je požadován 12V 8pin, ale můj zdroj má pouze 4 a 6 pin.

Jinak zatím to vypadá tak, ze se vzdám větráků a pořídím tu lepší desku s usb3.
petrnson2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod asgy 7. 9. 2010 17:27

Jeden ventilátor do skříně žene vzduch a druhý ho vyfukuje ven, proto je tam další.

//edit a ten druhej "větrák" je chladič na CPU :)
Time waits for no one...
asgy
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 9. 2010 18:35

asgy píše:Jeden ventilátor do skříně žene vzduch a druhý ho vyfukuje ven, proto je tam další.

Sestavu s integrovanou grafikou dokáže odvětrat jen zdroj. Kdo tomu nevěří, může mu pomoct jedním pomaloběžným ventilátorem dozadu (ten už je součástí skříně). Cokoliv navíc jen zvyšuje hluk a množství prachu nasávaného do skříně.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 9. 2010 14:10

Ohledne toho odvetravani zdrojem jsem psal poznamky uz kdesi v ULN clancich. Ano, zdroj to dokaze, ale NENI k tomu primarne urcen, tim chci rict, ze to NENI vhodne tak nechat u sestav s dedikovanou grafikou a vykonnejsim CPU, kde uz to teplo je potreba odvest. Vyssi teplotni zatez potom muze snizit zivotnost zdroje.

Nicmene u dvoujadra je to skutecne jedno, tady stojim za Denkezem. Jeden vetrak ve skrini je, dalsi NEKUPOVAT - fungovalo by to dobre i pokud by tam nebyl!

Desku urcite s USB3 sbernici, jednou budes rad, ze jsi tech par korun za to dal.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod asgy 10. 9. 2010 16:54

OK, budu si to pamatovat, chybama se člověk učí..
Time waits for no one...
asgy
Junior

Odeslat příspěvekod petrnson2 11. 9. 2010 19:12

Tak jsem to již objednal, nakonec jsem se rozhodl ponechat stávající bednu. Musel jsem reinstalovat pc, protože systém z přechozího pc nešel spustit. Zatím to funguje.

Ještě by jsem se chtěl zeptat, pro mi nechce naběhnout žádná live linuxová distribuce. Jedině, když jsem v Biosu vypnul u Advanced ´n´ quit tak se mi linux několikrát spustil, potřeboval jsem zazálohovat soubory.
petrnson2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrnson2 22. 1. 2011 16:38

I po několika měsících vše funguje tak, jak má. Jedině jsem vyměnil starou mechaniku, protože způsobovala veškeré problémy s bootováním. USB3 jsem zatím nepoužil, ale jsem rád, že mám tu možnost.

Děkuji Vám za rady.
petrnson2
Kolemjdoucí