Výkonné, tiché, rychlé, spolehlivé, "na dlouho", cca 25tis.

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Nick2 9. 4. 2011 19:28

* POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI - při "brouzdání po netu" apod. - nemusí být úplně "neslyšné", ale čím tišší tím lepší (ale nemusí být ULN)

* UCEL PORIZENI SESTAVY - "všehochuť" - tj. žádný extrém v žádném směru. PC pořizuji jednou za x let, pokud nebude výkon stačit na hry, koupí se nová grafika. Nerad bych za rok řešil výměnu procesoru, desky, apod. Rád bych za uvedenou cenu pořídil pokud možno "vyvážené" PC, tj. relativně výkonné (na hry), tiché (na net), rychlé (náběh, spouštění čehokoli). Ale hlavně SPOLEHLIVÉ - raději oželím 10 procent výkonu, než řešit jakékoli problémy (už mi není "náct" a prostě na takové věci už nemám čas :-)

* FINANCNI LIMIT - cca 25tis., může být i víc/míň, pokud to bude "k něčemu"

* OPERACNI SYSTEM - budu kupovat

* SESTAVITE SI PC SAMI? Raději ne, je to dost peněz, nerad bych něco "přehlédl"...

* BUDETE TAKTOVAT? V tuto chvíli nevidím důvod, až přestane výkon stačit, nejspíš ano (nyní upřednostním větší ticho, spolehlivost, atd.)

* MONITOR? Mám, 1920*1200

* PERIFERIE, NEBO JEN HOLA BEDNA? Jen bedna

kde si nejsem jist:
-grafika: uvažuji i nad 6950 2GB, ale spíš bych to viděl na 560 Ti, a později třeba vyměnil za výkonější GK. U 560 Ti - rozmýšlím se nad touto a těmi se "základními" takty - pokud by měly být tišší, apod. Pokud se tato karta liší jen vyšším taktem z výroby, tak je asi zbytečné si ji pořizovat, to si ji můžu přetaktovat sám (pokud bude potřeba)
-deska: na té by se asi nemělo šetřit, ale nevím, zda mi třeba ASUS P8P67 přinese něco navíc (?)
-procesor: netrvám na Intelu, ale beru to tak, že to je novější socket (nyní mám socket A a moje upgrady PC komplikovalo, že jsem musel výkonější procesor kupovat "v bazaru" (tedy ne nový, s omezenou/žádnou zárukou..), protože se už nevyráběly, nové PC jsem zatím pořizovat nechtěl...)

Zajímalo by mě, jaká komponenta bude, když bude PC "v klidu", nejhlučnější - pokud by měla být výrazně hlasitější než ostatní, dost bych uvažoval o její úpravě/výměně

Pokud by vás napadla výměna jakékoli komponenty, klidně navrhněte, na žádné striktně netrvám :-)

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 5I010V0Q01

Děkuji za případné rady a informace :-)
Nick2
Junior

Odeslat příspěvekod Mrak 9. 4. 2011 19:54

Ram stačí 4 GB, v budoucnu je lehké dokoupit. Grafika stačí ta levnější, výkon dostatek, přetaktovat taky v budoucnu zvládneš nebo koupíš jinou. Záleží, co je pro Tebe tiché, pro zdejší rádce je ticho na jiné úrovni :D
Život je boj, tak se postřílejte, a já bych s dovolením prošel.

Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 10. 4. 2011 07:55

Já bych tam nechal tu Gigabyte grafiku SOC. Bude sice hlučnější, ale kde berete tu jistotu, že standartní GTX560 přetaktujete na stejnou úroveň? Disk bych vzal Barracudu Green 2TB. Deska stačí levnější Gigabyte..

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... YL0114TG01
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod The Shitman 10. 4. 2011 08:07

Já tam nerad vidím to Sileo. Jo, chápu, že s Fractalem R3 bychom se dostali o víc jak 5000Kč výš, ale vzhledem k teplotám to bude oprávněný příplatek...
The Shitman
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod dockalacek 10. 4. 2011 08:19

Mně zase Sileo nevadí, používalo se tu měsíce a nikomu teploty nevadily, ale nechci rýpat, já už jsem se k tomu vyjadřoval v jiném v vlákně. Mimochodem, o 5 000 Kč výš? Nepřidal sis omylem nulu? :-) Ale na toho Fractala by šlo snadno uspořit:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... TJ0110IU01

Fractal se vejde, grafika stále dost výkonná, 4GB RAM stačí a 1,5TB taky pár filmů a her snese. Takže ty kompromisy nejsou zas tak bolestné. Stále jsme však o tisícovku přes. Prodražuje to ten Corsair F. Možná bych ho vypustil, ale zas je škoda v takhle docela drahé sestavě SSD nemít.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mrak 10. 4. 2011 09:54

Vždyť jsem říkal, že ta grafika stačí :D A hned je těch 500 Kč na R3, která mě taky napadla, ale nechal jsem to raději na vás :)

Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod Nick2 10. 4. 2011 11:04

Díky za odpovědi :-). Ten limit jsem psal, že berte jako orinetační. Může se překročit, pokud si to nějak dokážu odůvodnit :-)

Sestavu jsem zatím, na základě výše uvedeného, upravil takto:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... P10112L401

Jen bych měl dotazy:
-nebude s délkou kabelů zdroje a skříní problém? (pro ty, co to budou skládat)
-budou všechny sloty pro paměti přístupné i po nainstalování chladiče CPU? (nebo bych je musel upozornit, ať paměťi osadí tak, aby zůstaly volné sloty dále od CPU?
-kde má být osazeno těch 5 větráků? (mají se tam nechat i ty 2 dodávané se skříní?)
-jaká bude, pokud je PC "v klidu", nejhlučnější komponenta? (+ zda výrazně od ostatních - jestli by tedy byl důvod ji "ztišit"/vyměnit za jinou
Nick2
Junior

Odeslat příspěvekod skype 10. 4. 2011 11:29

1. nebude - akorát se některé kabely nepovedou za deskou
2. tady nevím, ale ram se dávají vždy ob jeden slot do dual channelu
3. 2 vpředu, 1 dole - ty nasávají, 2 nahoře, 1 vzadu - ty odsávají
4. i když bude v Himuru, tak disk a o dost :) - tam by to vyřešil 2,5" disk ve "dvojboxu"....i když grafika taky nebude nejtišší - tam by se mi líbil AC Accelero Xtreme
Odeslat příspěvekod Mrak 10. 4. 2011 11:34

Skromnej dotaz. Kam umístíš disk v himuru? Protože jedno Ti zabere mechanika a druhé čtečka karet. V tom je nevýhoda R3, má málo 5.25 pozic.. Ale stejně bych jí radši. Popravdě mám čtečku karet ve svém PC odjakživa a zatím jsem na ní využil jen USB 2.0. Takže ji mám zbytečně, protože mám vepředu těch USB víc.

Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 10. 4. 2011 11:47

Pokud využiješ čtečku karet, budeš muset koupit externí. Do 5,25" pozic totiž dáš mechaniku a Himuro. Další pozice už nemáš k dispozici. ;)

Sestava je krásná. Nemám, co bych vytknul. Nejvíc rušit bude datový disk, ale ten nemusí jet pořád. Další pak je grafika, kterou následují Freezer a ventilátory v case. Pokud bychom se toho všeho chtěli zbavit, sežere nám to dalších několik tisíc korun...
The Shitman
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod skype 10. 4. 2011 11:51

Kdyby tě zajímala sestava s Accelero Xtreme a dvojboxem s 1TB diskem tak tady je:
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... WP0112P601
To bys měl kompletně AC chlazení a hluk všech komponent by byl na podobně úrovni.
Odeslat příspěvekod Nick2 10. 4. 2011 18:41

Ta sestava vypadá zajímavě, budu nad tím muset popřemýšlet, přece jen cena už ja pak dost vysoko. A vynechám z ní tu čtečku - pokud má být externí, pořídím ji bokem.

-těch větráků se má použít tolik z jakého důvodu? Mají běžet na menší otáčky, tak proto jich má být víc, aby to uchladily? Nestačily by dva vepředu, jeden zezadu nahoře a jeden nahoře vzadu (možná už ten bych vynechal)? Ty dva původní se mají nechat nebo nahradit?

-napadlo mě, že by teoreticky disk mohl být 2.5'', ten v SQD 2.5 a ten v 3.5" pozici. Tedy 5.25 by zůstala pro tu čtečku (+ by se předpokládám líp chladil, protože by byl přímo za větrákem). Ale čtečku nutně interní nepotřebuji, a pokud by byl disk stále nejhlučnější komponentou, tak ho do Himuru dám

-k tomu chladiči GK: předpokládám že je i pro 560 Ti. Nepřijde se výměnou původního třeba o záruku, přesněji, aby kvůli tomu, při případné reklamaci, prodejce nedělal problémy
Nick2
Junior

Odeslat příspěvekod Mrak 10. 4. 2011 18:50

Ty dva původní se právě nahradí těmi novými. A ještě se dodají do dalších pozic. A o záruku nepřijdeš, někde to tu psal Karlos :)

Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 4. 2011 11:13

• Vymenou chladice o zaruku neprichazis.
  • Ventilatory Fractal stoji za houby, proto prijdou vyhodit.
  • Vyssi mnozstvi ventilatoru = nizsi otacky. Nizsi otacky = nizsi hluk.
  • Skrin od Fractalu nabidne vyrazne nizsi teploty, sam jsem provadel mereni a rozdily JSOU VELMI VYSOKE, na prani bych dodal i vysledky mereni.
  • SQD ve Fractalu NELZE nijak uchytit, pozice v R3 maji montazni otvory jen zespoda, SQD oproti tomu jen zboku. Klasicke 3,5" HDD maji samozrejme oboje, SQD a R3 ale kazdy jine - proto NELZE!!

PS: Radeji NEPREDPOKLADAT, radeji se spolehnout na zkusenosti zkusenejsich. Toto jsou veci, jez 90% fora bohuzel nema odzkousene, ja ano. Pokud bys mel ohledne R3 dalsi dotazy, smele se ptej, zodpovim je.

Zde jsem nasel svuj vlastni report mereni Silea a R3:
Rozdil teplot R3 > Sileo, shodna HW konfig:

PRO82 525W: 43 > 62°C (!) na vnejsim plechu, v Sileu vic toci vetrakem, nevim o kolik - nema cidlo.

7200.12 v Darkdisku 39 > 44°C, v bedne je u SIlea tepleji.

GTX460: 67 > 78°C (fix 60% rpm), coz mne prekvapilo. Ale ted se drz:

1090T/4GHz/1,45V: 55 > 79°C, (!!!) D14, oba fany pres ULNA adaptery, 40%, tj cca 320rpm P14 a 350 P12. Konce heatpipes jsou v R3 na omak SOTVA VLAZNE (!!), v Sileu VELMI NEPRIJEMNE teple a chce to VELKE sebezapreni se jich chvilku drzet.

Mereno po 30min OCCT PSU testu se zavrenou skrini, CPU a VGA maji cidlo, zdroj merim laserovym teplomerem teplotu plechu.

Tolik report.

Fotografie R3 v zipu na adrese: http://goo.gl/bRHDm

AD sestava: Skype ma v navrhu jeden ventilator navic, budto preklep, nebo "recyklace" sestavy s ACC S1 rev 2. :)) (opraveno). Osazuji stejne pameti (9-9-9-27 bez chladice) a vyhazuji ctecku pametovych karet. Datovy disk nechavam "jen" 500GB, vetsi se da DOKOUPIT pozdeji a pripojit naprikald pres eSATA, nebo (jeste lepe) pres USB3. Duvodem je fakt, ze kapacita 2,5" disku je vcelku draha.

27.917,- Kc
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod nedos 11. 4. 2011 11:31

Dobrý den,

je nám líto, chladiče na grafické karty nemontujeme, jelikož dochází tímto zásahem ke ztrátě záruky u grafické karty.

S přáním hezkého dne

Jiří Bartál
technik

obchod@alfa.cz
www.alfa.cz
nedos
Junior

Další stránka