vyvoj, virtualizace, LN, +-30.000Kc

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mutex 10. 5. 2011 17:29

vyvoj, virtualizace, LN, +-30.000Kc

1)Pozadavek na hlucnost - LN.. tedy ne BOX chladic a urvana grafika, ale take ne HDD v boxech atd.
2)Virtualizace VMware, VBox, vyvoj a testy paralelnich a distribuovanych algoritmu
3)limit +-30.000Kč (25-35)
4)OS, Win7 Prox64, FreeBSD, Gentoo, Ubuntu... mam sve
5)Sestavim si sam
6)taktovat jen jemne, stabilita je 100x dulezitejsi nez vykon takze max +10,15% bez zmeny napeti
7)Monitory, mám 2 IPSka LG
8)Jen bedna

Pro inspiraci ma 3 roky stara sestava(nic z ni se pouzit nesmi, zustane na jednodusi ukoly):
--------------
C2Q Q6600 2,4@3,2GHz
Noctua U12P
2x FAN AC 120mm
8GB DDR2 800+
Leadtek NV 9600GT 512MB
2x500GB Raid 1
74GB Raptor
DVD-RW
Corsair HX520W
CM Centurion
---------------------

Co bych chtel:
SSD alespon 160GB - mit na nem virt. stroje
disky 2x2TB na data
alespon 16GB RAM
grafika - staci zakladni na urovni GTX 550, ticha
CPU - AMD X6 nebo i7 s 8 log.procesory

diky za rady

mutex
mutex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DeepThought 10. 5. 2011 17:35

Jak přesně je myšlena ta virtualizace? Kolik virtuálních strojů poběží najednou? Upozorňuji, že při virtualizaci, která je míněna vážně častokrát nestačí ani 16 GB RAM (ale když je v minulém stroji 8GB RAM tak to asi stačit bude).
BTW osobně bych virtuální mašiny na SSD disk nedal :hm .

-- 10. 5. 2011 18:37 --

A ještě něco, jak to vůbec bude s disky? Je v plánu nějaké RAID pole (vidím, že v původním počítači je RAID1)?
Salming Cypher KickZone
Fedora 15, Windows 7 Professional, Mac OS X 10.7
DeepThought
Junior

Odeslat příspěvekod mutex 10. 5. 2011 17:38

1 server(BSD) a cca 5 stanic(XP, W7, Ubuntu, Gentoo) pro testovani vyvijenych sit. aplikaci a testy kompatibility

RAID: zrcadleni mi vyhovuje, ale stejne dalsi zaloha je kazdy tyden na ext. disku... ale vazim si i prace za 1 den... klidne si necham poradit
mutex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DeepThought 10. 5. 2011 17:47

Aha, omlouvám se. Pokud to SSD vydrží (limitující životnost podle počtu I/O), značně virtualizaci zrychlý (při běhu pěti strojů to bude znát). Pokud se skutečně bude virtualizovat 5 stanic, 16GB RAM je dle mého názoru skutečně málo, poohlížel bych se po 32GB (ale je pravda, že nevím, jak náročné jsou aplikace které v nich poběží).
Salming Cypher KickZone
DeepThought
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 10. 5. 2011 18:05

Tohle už by chtělo dvouprocesorovou stanici s alespoň 24GiB RAM, pokud to s tou virtualizací myslíš skutečně takhle vážně. Jenže to bys musel přitlačit na rozpočet. Pokud nemůžeš rozpočet alespoň zdvojnásobit, bude to hodně o kompromisech... S rozpočtem 30.000 Kč bys měl stěží na ty dva procesory na bázi Intel Xeon E5xxx...
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DeepThought 10. 5. 2011 18:10

Nemluvě o ceně profi desky pro dva procesory, touto cestou zřejmě jít nemůžeme.
Salming Cypher KickZone
DeepThought
Junior

Odeslat příspěvekod mutex 10. 5. 2011 18:28

Kdybych videl narocnost na 2-procesorovy stroj, tak si ho koupim od HP, DELL, Lenova a nebudu si ho skladat sam. Jeden CPU s 8 log. jadry a 16-24GB ram na me ucely plnej postacuje. Samozrejme ze si umim vybrat v ceniku a objednat sam, ale zajimalo me treba jake SSD je vhodne co do zivotnosti, jaka deska nejstabilnejsi... tedy to co z technickych parametru a dokonce ani recenzi(vetsiny, abych nekrivdil kvalitnim recenzentum a testerum) nemuzu vycist. Jinak veskere prislusenstvi - Monitory, zalozni zdroj, kb, mys, sadu externich disku, licence OS, atd. mam. Dekuji za reakce.
mutex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 10. 5. 2011 20:24

Tosku si nemohu pomoci, ale ptas se velmi podivnym zpusobem. Rekneme, ze jak HP, Dell, Fujitsu-Siemens tak i Lenovo neprodukuji "optimalni" pracovni stanice pro virtualizace, od toho jsou tu hraci jako Appro a spousta dalsich, kteri pouzivaji trosku jinou strategii a ceny.

Jestli myslis, ze desktopove SSD bude mit zivotnost "enterprise-grade class" SSD, pak se mylis. Zivotnost kazde technologie je dana, jen "enterprise-grade class" maji uplne jinou vnitrni logiku, ktera naklada s technlogii SSD uplne jinak. Coz je klicem, ovsem za to vse se draze plati (moc peknou statistiku ukazuji pravidelne benchmarky/system guide od Oracle-SUN a velmi casto i SAP AG. - jsou podrobne a zameruji se i na zivotnost/cena/vykon). Znacky ani neres, o vetsine z nich nikdo nikdy neslysel.

Co Ti brani podivat se k Tyanu nebo SuperMicro, kdyz uz chces profesionalni motherboard. Na nejake OC zapomen ihned. Vybrat si z jejich nabidky dle meho nazoru uz zvladnes sam.

Nice day
GfC
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod mutex 10. 5. 2011 21:41

Matysek:
Dekuji za zajimave informace, jen se bohuzel domnivam, ze doslo k nepochopeni, radeji to uvedu nahoru. Ja nepotrebuji nejaky komercni "enterprise-class"system, jedna se tu o ulohy rekneme studijne-vyzkumne. Pokud potrebuji vetsi vykon, mam k dispozici vybaveni - DB servery, datova pole atd.
Ale toto mam spise jako svuj vlastni vyzkum, neni tomuj obor, stouram do toho a zatim mi ted 3 roky slouzil obyc C2Q na 3,2, desce Asus, 8GB ram a Raptor ... Jen to chci obmenit v rozumne cene (30-35t)- muj predpoklad byl i7 2600 s HT, 16GB DDR3, 160-240GB SSD a 2x2TB sw raid 1.. na SSD pocitam pohyb dat tak 20GB za den. Omlouvam se jestli byl dotaz pochopen jinak.

mutex
mutex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Krakatoa 10. 5. 2011 21:51

mutex:
Krom toho, že chceš mít nový stroj, v čem ti nevyhovuje ten stávající? Co nestíhá? Dyť pro tvé potřeby musí stačit.

Pohyb 20 GB za den? To zvládne jeden sata disk +- za 6 minut...
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod mutex 10. 5. 2011 22:05

Krakatoa: 1) Potřebuji další počítač 2) 8GB ram už je mi málo a přikupovat další DDR2 nejde, mám 4x2GB musel bych je prodat a nákup DDR2 nových (ani nevím jestli 4GB moduly jsou běžně dostupné...) již mi přijde neperspektivní 3) 20GB za den není jako kopírovat filmy v HD... 20GB je změna, né čtení...myslel jsem že u SSD jde hlavně o změnu dat - tedy v životnosti - tedy kolik se zapíše nového, né o to kolikrát se přečte to samé. Jinak napsal jsem to právě proto, že si myslím že to SSD neublíží, přepsání 20,30GB dat na systémovém disku za den.

EDIT// nebo jinak, rychleji, dival jsem se, ze to davate v odkazu na stale stejny obchod, tak to udelam take... slo by to cca takto? (pameti skoro zadne nemaji, takze 4x4GB samostatne) http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... UD0114U601
mutex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod BlizzardMan 10. 5. 2011 22:43

V oboru pracovních stanic moc zkušeností nemám, ale osobně bych to viděl spíše takto. Někde na foru jsem četl post od Matyska že 1155/1156 nemá cenu do pracovních stanic osazovat protože má ořezanou sběrnici. Čili do WS bych asi vzal Sc1366 protože Sc2011 není dostupný (a Sockety G34 od AMD je těžké sehnat, resp nevím kde by se daly sehnat). Plus do PC by bylo ještě záhodno sehnat nějaký lepší RAID řadič (cca 1500Kč) a pro LN řešení ještě hodit 2 disky do himura (FAEX není nejtižší). S takovou ale překročíme rozpočet o dost.
BlizzardMan
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 11. 5. 2011 00:06

Samozrejme, ze je i neni orezana (musime odlisovat), ale je dost mozne, ze to proste vadit nebude. Zkouseli jsme napr.: s1155 i7-2600K - p67 pri brutalnim OC - raid6 (8x SSD LSI Logic/Areca) s VMWare/VirtualBox s PostgreSQL/O11g 150MB - a prejelo to i moje dual Opteron 6134, to same bylo s dual Xeon W5660 od Appro. Nicmene, jakmile zapojime opravdu narocne operace a simulace (v mem pripade jsou to databazove transakce apod. na Oracle 11g), tam uz nedokazalo konkurovat. Pri plnohodnotnych virtualizacich s Direct I/O a tam uz byl vykon i7 natolik tristni, ze o tom nemelo cenu ani uvazovat a to jsme nedelali zadne simulace treba s FC SAN - 5TB bazi - 15 0000+ ins/CPU a ruzne hratky s silenymi indexy, cross-transakci apod. Tam se proste naplno projevuji jasne vyhody plnohodnotne platformy na bazi 1366 (Intel 55xx) nebo C32/G34 (AMD SR5690). Testy jsme provadeli na MS Hyper-V, RHEL5-XEN, RHEL6-KVM, XenCitrix a velmi lehce i do VMWare. To same jako se muzeme bavit jestli Dual/Triple Channel a kolik. Pro takove 3 - 4 virutualy a narocnejsi cinnost pri plnohodnem direct i/o minimalne 32GB/CPU. Ale to uz je uplne na jinou polemiku, stejne jako se bavit, zda je vyhodnejsi pouzit cachce SSD + SAS, nebo plnohodnotne SSD pole. Prekvapenim bylo Intelovske reseni (Marwell) a dlohodoba zatez, kde opravdu velmi prekvapil.Ona totiz dlohodoba zatez dela s vykonem SSD sve, ale to uz zachazim do detailu ktere zavaneji OT a stejne to nechci ani rozebirat. Urcite tedy nelze obecne generalizovat, nebot jsou to naprosto odlisne pripady platforem. Mezi nama existuji samozrejme i1155 osazene Intel C202/4 a to je uplne neco jineho, nez-li bezny pripad P67 apod. Snad to staci pro pochopeni toho, co bylo mysleno "orezanim". Osobne nejbezneji pracuji s 1 - 5 vcetne EVD a DB, ostatne i pro tazatele i s1155 stoji minimalne za uvazeni. Ano, nastupce 1366 tu jeste neni, tedy alespon ne verejny.

Asi bych se podival, kolik by stalo reseni MB od SuperMicro a zlatou stredni cestou bych se i vydal. Nektere boardy jsou v bezne cenove relaci, ovsem absolutne se nehodi pro nejake laborovani s OC, pripadne je trosku potiz v tom, ze treba u vyssich rad Asus/Gigabyte dostanes lepsi chlazeni. Nicmene maji alespon ethernet.

Nice day
GfC

Omlouvam se za OT.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Mrak 11. 5. 2011 06:14

Ta grafika se mi do téhle sestavy nějak nehodí, nestačila by jako zobrazovadlo nějaká levnější? Nebo to nějak pomůže při virtualizaci? Jelikož vyvoj, virtualizace mi zas tolik neříká, nikdy jsem to zatím nezkoušel a viděl tak maximálně z dálky, tak se ptám. Nebylo by snažší u sestavy, co si uživatel navrhnul sám, koupit 2500K a přetaktovat? Ušetří se skoro 2 tisíce a na úroveň 2600K se taky dostane přibližně.. To je jen můj čistě subjektivní názor, jak říkám, nemám s virtualizací zkušenosti.
Život je boj, tak se postřílejte, a já bych s dovolením prošel.

Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 11. 5. 2011 08:08

U virtualizace nepotřebuješ výkonnou grafiku, ale potřebuješ hodně jader procesoru a hodně RAM. A Hyper-Threading je u toho k ničemu. Na 5 současně běžících strojů jsou 4 jádra prostě málo, jako naprosté minimum bych bral 8 jader, raději ale 12+. A na každí jádro minimálně 2GiB RAM.
Bari007
VIP uživatel

Další stránka