Dobrý den,
kvůli určitým událostem potřebuji v brzké době sestavy nový PC (než se nějak výrazně zvednou ceny).
NE/HLUČNOST: Není nutná, ale byla by vhodná (PC bude pod stolem)
ÚČEL POŘÍZENÍ: Práci (Matlab, Cad, Inventor,Photoshop,....)=60-70%, sledování filmů, hudba, hry=40-30% (přesný poměr neznám, liší se to podle časového zatížení a požadavků práce, jednotlivé aplikace se mění v rámci 1 roku podle požadavků na práci)
FINAN. LIMIT: 15.500Kč, ale kdyby byl nižší, byl bych rád
OPERAČNÍ SYSTÉM: vlastní, Win7 nebo Win8 (momentálně Win8 jsem nezkoušel, ale po Vánocích jej otestuji a uvidím)
TAKTOVÁNÍ: Vzhledem požadavkům na zvýšení výkonu (u svých sestav jsem s tím počítal, ale nikdy nevyužil)
MONITOR: Nepotřebuji (resp. mam)
PERIFERIE: V budoucnu možná koupím TV kartu (nejspíš AVerTV Volar HD Nano)
CPU: Domnívám se, že by byl vhodný Intel Core i5-3470 BOX nebo Intel Core i5-3470S (3470S má nižší frekvenci, ale podle benchmark by měl být výkonnější)
ZDROJ: Domnívám se, že by byl vhodný Enermax NAXN 80+ 500W (chci něco kvalitního a aby při poruše neodpálil něco v PC, kdyby měl modelární kabeláž(vyndávací), tak by to bylo lepší)
RAM: Nejdřív 8GB, později 16GB (8GB se prý dá nastavit pro nabíhání systému a nejpoužívanější aplikace)
HDD: WD Blue WD10EZEX 3.5" 1TB (možná Seagate Barracuda 7200.14 1TB, je pomalejší, ale má kratší přístupový čas, nevím který je lepší)
SSD: Po pravdě nevím, jednak je to částka navíc a jednak bych osobně potřeboval tak 120GB minimálně a ty zrovna nejsou nejlevnější.
GRAFIKA: Dostanu na oplátku Gigabyte 8800GT 512MB nebo MSI GTX460 768MB (podle toho co si vyberu)
SKŘÍŇ: Zvažuji Corsair Carbide 300R, Cooler Master Silencio 550 (trochu mě odrazuje lesklý přední panel), Fractal Design Define R4 Black Pearl (přijde mi malá, možná se mi to jen zdá).
ZÁKLADNÍ DESKA: Optická Audio, zvažuji i PCI3 (jestli to není bota jako s prvními USB3), formátu ATX, kvalitní součástky, COM výstup (budu používat redukci na RS232-mam od gigabyte), CrossFireX (viz poznámka níže)
POUŽITÍ: Chci nyní sestavit něco silnější, aby to vydrželo výkonově co nejdéle, ale životně ještě déle. Když mi PC po 3-5 letech přestane vyhovovat, znám dost lidí co jej rádi využijí a popravdě počítáme s tím, že se tento koloběh zachová.
Pozn.: CrossFireX jsem se snažil prostudovat, protože jej má dost základních desek (možná všechny). Všude píšou o možnostech propojení více grafik. Ale našel jsem nějaké zmíňky o možnostech využití integrované grafiky, resp. že by docházelo přepínání mezi Geforce a integrovanou v CPU nebo jinak jí využívalo. Pak by se toto hodilo, především aby se využil celý potenciál CPU.
Mockrát děkuji