PC max. do 15.500 (kancelář+hry)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod still_wolf 27. 10. 2012 14:42

Dobrý den,
kvůli určitým událostem potřebuji v brzké době sestavy nový PC (než se nějak výrazně zvednou ceny).

NE/HLUČNOST: Není nutná, ale byla by vhodná (PC bude pod stolem)
ÚČEL POŘÍZENÍ: Práci (Matlab, Cad, Inventor,Photoshop,....)=60-70%, sledování filmů, hudba, hry=40-30% (přesný poměr neznám, liší se to podle časového zatížení a požadavků práce, jednotlivé aplikace se mění v rámci 1 roku podle požadavků na práci)
FINAN. LIMIT: 15.500Kč, ale kdyby byl nižší, byl bych rád
OPERAČNÍ SYSTÉM: vlastní, Win7 nebo Win8 (momentálně Win8 jsem nezkoušel, ale po Vánocích jej otestuji a uvidím)
TAKTOVÁNÍ: Vzhledem požadavkům na zvýšení výkonu (u svých sestav jsem s tím počítal, ale nikdy nevyužil)
MONITOR: Nepotřebuji (resp. mam)
PERIFERIE: V budoucnu možná koupím TV kartu (nejspíš AVerTV Volar HD Nano)

CPU: Domnívám se, že by byl vhodný Intel Core i5-3470 BOX nebo Intel Core i5-3470S (3470S má nižší frekvenci, ale podle benchmark by měl být výkonnější)
ZDROJ: Domnívám se, že by byl vhodný Enermax NAXN 80+ 500W (chci něco kvalitního a aby při poruše neodpálil něco v PC, kdyby měl modelární kabeláž(vyndávací), tak by to bylo lepší)
RAM: Nejdřív 8GB, později 16GB (8GB se prý dá nastavit pro nabíhání systému a nejpoužívanější aplikace)
HDD: WD Blue WD10EZEX 3.5" 1TB (možná Seagate Barracuda 7200.14 1TB, je pomalejší, ale má kratší přístupový čas, nevím který je lepší)
SSD: Po pravdě nevím, jednak je to částka navíc a jednak bych osobně potřeboval tak 120GB minimálně a ty zrovna nejsou nejlevnější.
GRAFIKA: Dostanu na oplátku Gigabyte 8800GT 512MB nebo MSI GTX460 768MB (podle toho co si vyberu)
SKŘÍŇ: Zvažuji Corsair Carbide 300R, Cooler Master Silencio 550 (trochu mě odrazuje lesklý přední panel), Fractal Design Define R4 Black Pearl (přijde mi malá, možná se mi to jen zdá).
ZÁKLADNÍ DESKA: Optická Audio, zvažuji i PCI3 (jestli to není bota jako s prvními USB3), formátu ATX, kvalitní součástky, COM výstup (budu používat redukci na RS232-mam od gigabyte), CrossFireX (viz poznámka níže)

POUŽITÍ: Chci nyní sestavit něco silnější, aby to vydrželo výkonově co nejdéle, ale životně ještě déle. Když mi PC po 3-5 letech přestane vyhovovat, znám dost lidí co jej rádi využijí a popravdě počítáme s tím, že se tento koloběh zachová.

Pozn.: CrossFireX jsem se snažil prostudovat, protože jej má dost základních desek (možná všechny). Všude píšou o možnostech propojení více grafik. Ale našel jsem nějaké zmíňky o možnostech využití integrované grafiky, resp. že by docházelo přepínání mezi Geforce a integrovanou v CPU nebo jinak jí využívalo. Pak by se toto hodilo, především aby se využil celý potenciál CPU.

Mockrát děkuji
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 10. 2012 13:11

Ber GTX460.

14.699,- Kc

Vzhledem k nejasne grafice jsem se o tichost nesnazil.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 29. 10. 2012 13:19

Mockrát děkuji,
jen bych potřeboval ATX desku, nikoliv mATX. Prošel jsem si v dané cenové relaxi i ostatní základní desky. Zajímavé je, že Gigabyte se furt chlubí jak kvalitní má desky a kondíky. U asusu jsem nic nenašel. Na stranu druhou jsem slyšel že Gigabyte se dost zhoršila a že nyní asus má lepší poměr ceny/výkon při udržení dobré kvality. A taky, cenový orzdíl mezi Intel Core i5-3450 BOX a Core i5-3470 BOX není vůbec velký. To mají natolik srovnatelný výkon? A k tomu zdroji, už je to asi 1/4 až 1/2 roku, co sjem někde četl, že právě Corsair, jehož zdroje mají relativně dobrou životnost, ale když odejdou, vezmou s sebou celý PC. Proto sjem spíš uvažoval nad Enermax NAXN 80+ 500W, který je sice o 300Kč dražší. Ale měl by mít odpovídající kvalitu.
Ale možná že se pletu.
PS: případně mi pls dejte variantu vyšší tichosti (předpokládám že by se lišil pouze skříň a CPU chladič)
Děkuji
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 10. 2012 14:22

Rozdil je tam 100MHz, na % si to prepocitej. FullATX deska neprinese krom vyssi ceny nic navic. Kvalitni Z77 fullATX deska je minimlane za trojku. A jedinym poznatelnym rozdilem bude vice zabraneho mista ve skrini.

Pokud chces lepsi procesor, pak 3570k. ALE tam to chce uz tu desku za trojku, takze se nevejdes financne.

To o zdrojich by mne zajimalo, kde jsi cetl, protoze jsem neco takoveho nikdy nezazil. A jen tak BTW, NaxN je na tom co do kvality hur, neni to Enermax, ale OEM China. Prvni kvalitni Enermax je Triathlor, no a prvni i tichy je az PRO82.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 29. 10. 2012 19:39

Sakra, jakmile dám grafiku (jestli koukám dobře, tak PCI-e 16x je horní), tak se mi ucpe PCI Express, který potřebuji na wifi (tu jsem sehnal dobrou a kvalitní a nerad bych jí měnil za nějakou integrovanou v základce). Navíc v budoucnu bych rád si nechal variantu na další možné rozšíření, u dosavadní se mi to vyplatilo. Což se mi vyplatilo právě u dotyčné wifi a USB3+SATA3 a kámošovi následně na lepší zvukovku.

Ohledně zdroje jsem to do teď hledal, ale nic nenašel. Matně si vzpomínám že ten borec co to psal ještě říkal že dělá v servisu a mam tušení, že se k němu přidalo několik lidí. Právě že se tam nějak řešili Enermax. Ale už je to nějaká doba, tenkrát jsem řešil zdroj, protože kámošovi nějakej hned po koupi začal zlobit.

A ještě bych se rád zeptal ohledně těch kondenzátorů základních desek. Vím že co většinou první odejdou jsou kondíky a že výrobci strašně rádi tláchají co všechno (ne)dokážou. Gigabyte se chlubí jak má dokonalou ochranu proti přepětí, potom něco k vlhkosti a že má pevné kondíky a lepší MOSFETy apod. Jsou to s ,prominutím, kecy, nebo na tom něco je? Mě právě padla do oka tato:
Gigabyte GA-Z77-D3H
Když se podívám na stránky ASUSu, tak tam nikde nevidím podobné řeči (normálně bych předpokládal podobné tláchání). Taky jsem se snažil najít co znamenají jednotlivá písmena v názvu (resp. vše za označením čipu) a nic jsem nenašel. Nechci jít za každou cenu do gigabyte, ale chci za každou cenu za danou cenu koupit co nejkvalitnější :-)
I když je pravda že akždý má něco do sebe, Asus využívá integrovanou grafiku pro zvýšení výkonu, gigabyte je zase přepíná apod. Ale ta kvalita je přednější
Děkuji
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 10. 2012 19:50

Grafiku mas pres kolik slotu? A kolik PCIe ma deska?

Kondiky dneska uz davno "neublinkavaji" ... jsou pevne. A zadne prepinani grafik neres, integrovana ma vykon zhruba jako kdyby se chtel pretahovat traktor s mopedem.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 29. 10. 2012 20:07

Právě že kvůli chladiči zabírá o jeden slot navíc (obě grafiky). Tedy jedno PCIe zabere. PCIe 4x zůstane volné, ale v okamžiku, kdy bych potřeboval připojit nějaký řadič apod. které se dneska spíš dělají v PCIe, tak mam smůlu. Nerad bych si za 2-3 roky rval vlasy z hlavy protože jsem tenkrát nepřidal pár stovek. Vím že to zní blbě a že většina lidí musí vyjít s mATX. Ale pokaždé kdy jsem měl ATX tak se mi vyplatila. Pls ta základka co jsem tam dal je asi nekvalitní že? Optimální asi bude nějaká z těchto že?
ASUS P8Z77-V LK
Gigabyte GA-Z77X-D3H

Nemyslel jsem výhodu přepínání (kromě malé úspory elektřiny, ale alespoň něco), ale spíš že asus se snaží využít potenciál té zabudované. Nevím, nevyznám, ale jako laikovi mi to přijde, že se snaží využít něco, co tam je.
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 10. 2012 20:26

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 29. 10. 2012 21:02

SUPER, mockrát děkuji. A jen hypoteticky, jaký je rozdíl mezi těmito deska kromě 100Kč, 2x USB a nějakých nevyužitelných funkcí? Jen pro zajímavost :-) Protože co jsem projel většinu Vašich momentální doporučení sestav, vždy tam byl Asus.
ASUS P8Z77-V LK
Gigabyte GA-Z77X-D3H
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 10. 2012 21:08

Zadne velke rozdily tam nejsou. ASUS ma teoreticky lepsi napajeni, to je duvod me volby.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 29. 10. 2012 21:13

Teoreticky? :-)
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 10. 2012 21:16

V praxi bys potreboval vybaveni za minimalne desitky tisic korun, aby sis to overil. Laicky v praxi ma nizsi teplotu na napajecich obvodech, tzn. jsou teoreticky lepe dimenzovane.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 29. 10. 2012 21:39

Aha, mockrát děkuji :-)
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod still_wolf 30. 10. 2012 00:20

Bych úplně zapomněl, momentálně mohu ušetřit pokud vyškrtnu mechaniku (Win nainstaluji z flashky). Jen pro jistotu jsem se porozhlédnul na podporované paměti a bohužel jsem Vámi vybranými ramkami nenašel v seznamu podporovaných pamětí. Pokud se nepletu, tak by bylo zbytečné navyšovat na 1600MHz, i když je to o 47Kč dražší.
Taky jsem se chtěl zeptat, momentálně mam USB2 prodlužovačku, lze jí použít i na USB3?
Děkuji
still_wolf
Junior

Další stránka