Kancelářské PC - win XP

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod pestis_pestis 20. 8. 2013 12:32

Prosím o radu, jakou sestavu pořídit, aby na ni šlo nainstalovat win XP. Použití je pro rodiče (>70let), kteří si občas něco přečtou na netu, prohlédnou fotky co jim pošleme. Hlavní využítí je pro malou účetní kancelář. Program nelze nainstalovat a zprovoznit na WIN7 (ani win8).
V současnosti je software provozován na X let starém stroji, který nevyhovuje hlavně výkonově (hlavně po instalaci SP3 + antivir) nestíhá.

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: NE

UCEL PORIZENI SESTAVY: kacelářské PC, použití účetní programy, internet, hry na facebooku :-)

FINANCNI LIMIT: aby sestava pár let vydržela

OPERACNI SYSTEM: win XP, otec používá programy které NELZE spustit na win7, software mu vyhovuje aktualizace na win7 nejsou k dispozici, nové programy se učit nehodlá, hůře vidí, obecně mu win nevyhovují.

SESTAVITE SI PC SAMI: NE

BUDETE TAKTOVAT: NE

MONITOR: máme, nic mimořádného

PERIFERIE, NEBO JEN HOLA BEDNA: jen bedna
Naposledy upravil pestis_pestis dne 20. 8. 2013 12:40, celkově upraveno 1
pestis_pestis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 8. 2013 12:39

K tomu stačí nejlevnější kancelářský PC:
viewtopic.php?p=7951755#p7951755
Ale tohle vůbec nejde dohromady:
pestis_pestis píše:účetní programy, internet, hry na facebooku

Naivismus.
Otec by asi nebyl nadšen, kdybys kvůli hrám způsobil napadení OS exploity a jeho zotročení v botnetu.
Pak by měl každý k dispozici data z jeho účetnictví.

Co s tím?
A/ Dva PC, z nichž účetní nebude připojen do internetu.
B/ Jeden fyzický PC, 2 OS.
Optimálně:
OS W7 Pro (internet a hry) + virtuální WXPP/32 pro účetnictví.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pestis_pestis 20. 8. 2013 15:31

Díky za odpověď.
Dva počítače, mne nenapadly, ale je to řešení.
Dotaz je hlavně na to, zda na tu sestavu v odkazu půjdou nainstalovat XPéčka. Variantu win7 + virtual PC jsem zkoušel, podařilo se mi nainstalovat vše včetně fontu Kamenických ve win, ale prostě to netisklo, připouštím, že 9-ti jehlový EPSON je vykopávka, ale pro vytištění nějakých sestav to stačí..

Ale tohle vůbec nejde dohromady:
pestis_pestis píše:
účetní programy, internet, hry na facebooku

- to je tak, otec na tom účtuje a máma, když je volné PC na facobooku něco hraje..inu důchodci, roupama neví co by.
pestis_pestis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 8. 2013 15:33

Ano. Doporučený hw je plně kompatibilní s OS WXPx/32.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 20. 8. 2013 15:37

Jestli to dobre chapu, chces tedy primou podporu Windows XP od vyrobce i pres fakt kolem podpory WinXP. Levnejsi (nikoliv cenove naklady na tisk) by bylo jim koupit novou tiskarnu nepotrebuji-li traktor nebo prupis - mene problemu.

Fujitsu Esprimo E410 E85+ (polozka S26361-F2007-E910)
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod pestis_pestis 31. 1. 2014 11:10

Zdravím,
byla zakoupena sestava dle doporučení redaktorů Žive. Varianta PC do 6000 Intel.
viewtopic.php?f=932&t=1131316, navíc přidána karta pro paralelní a com porty.
Nainstalovány "legální" WIN XP. Uvozovky jsou tam proto, že licence pochází ze zakoupeného PC, který byl zlikvidován, zakoupit novou licenci na win XP nelze. Důvod proč win XP viz výše.
Stav:
WIN XP běží, všechny aktualizace nainstalovány.
Co nefunguje dobře je grafika, při přetahování oken neběží překreslování plynule.
Ve správci souborů jsou žluté otazníky u následujících položek:
= řadič jednoduché komunikace po sběrnici PCI
= řadič sběrnice SM
= řadič USB (ale vložený flash disk normálně funguje)
= řadič videa (kompatibilní se standardem VGA)
= zvukové zařízení na sběrnici High Definition Audio)
Podpora ovladačů pro win XP na stránkách výrobce desky bohužel chybí. Dodané CD s ovladači: po vložení do mechaniky nahlásí, že po nepodporuje stávající verzi OS.
Prosím o radu jak pokračovat dále. Přítel google mi příliš neporadil a strávil jsem s ním hodně času.
Děkuji za přečtení ev. i za radu
pestis_pestis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mrnaks 31. 1. 2014 11:31

Promiň, ale měl jsi si tam dát linux a schéma winXP a vše by bylo OK
mrnaks
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 31. 1. 2014 11:37

takova licence nejspis neni legalni, predpokladam ze byla OEM. Vymluvy ze nelze koupit jsou jen vymluvy.

Zkousel jsi ten prehistoricky soft rozjet ve Wine?
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 31. 1. 2014 11:44

Tak to Vám byla podána špatná informace, protože co jsem se díval, tak na 99% Haswelly už bohužel XP nepodporují! Také bych rád zůstal u XP, ale poslední intelovskou platformou, pro kterou jsou ovladače, je Ivy Bridge. Tudíž jste měl zůstat u B75+G1620. Haswell už podporuje jen Windows 7/8/8.1
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod neoras 31. 1. 2014 11:55

V té době tam určitě G1820 nebyl :) (předpokládám, že to nekupoval 4 měsíce po dotazu...)
neoras
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 31. 1. 2014 12:10

Pokud koupil Ivy Bridge, XP by jít měly. Pokud s koupí otálel a koupil sestavu s Haswellem, má smolíka a XP mu nepůjdou. Datum položení dotazu jsem přehlédl, to se omlouvám, ale jinak to nic nemění na platnosti prvních dvou vět v tomto mém příspěvku... :-)
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jjfb 31. 1. 2014 12:43

Tak to chce dohledat ovladače a i grafika by se měla zlepšit, když tam nejsou na některé systémové věci.

-- 31. 1. 2014 11:44 --

Ovladače dohledat pomocí Google a HW ID ve správci zařízení.
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod pestis_pestis 31. 1. 2014 13:26

Děkuji za odpovědi....
S koupí jsme se zpozdili a koupili tu novou sestavu dle současného návrhu.
Ovladače jsem hledal a nic použitelného nenašel.
Linux : jsem schopen nainstalovat, pokud mi někdo dá odkaz kde nastuduji jak tam zprovoznit programy pro win XP (tak to zkusím)
pestis_pestis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 31. 1. 2014 13:37

wiki.ubuntu.cz => WINE

Pro zacatek si hod Ubuntu do virtualu a tam to otestuj a pak uvidis.

-- 31. 1. 2014 12:38 --

http://wiki.ubuntu.cz/wine?s[]=wine
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 31. 1. 2014 14:31

pestis_pestis píše:byla zakoupena sestava dle doporučení redaktorů Žive. Varianta PC do 6000 Intel.

Můžeš sem dát odkaz, který trumberoid Ti doporučil tenhle komický herní PC k profi účelům? :shock:
AFAIK nikdo.
Dostal jsi doporučení k nákupu profi PC na platformě AMD:
Milanr1 píše:K tomu stačí nejlevnější kancelářský PC:
viewtopic.php?p=7951755#p7951755

Co s tím?
1) Stávající herní PC použij pro starší hry. Pro novější hry je to slabota. Nebo ho prodej.
2) K profi účelům použij doporučený profi PC.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Další stránka