Pracovní PC, 20.000Kč +- (RYCHLE PLS)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod still_wolf 1. 10. 2013 16:07

Dobrý den,
potřebuji racovní PC, přede bych rád upozornil, že zaměstnavatel podal požadavek, aby se díly dali objednat v Alze nebo jinde, pokud tam bude o dost výhodnější cena (bohužel dál to neupřesnil).

Hlučnost: ULN ne, ale tižší by se hodil.
Účel pořízení sestavy: Práce s AutoCad a jeho alternativami, photoshop, office, možná sketchup a další blíže nespecifikované (zaměstnavatelem) programy.
Finanční limit: 20.000Kč s tím, že u Alzy máme nějakou VIP slevu. Kolik ale nevím. Pokud by jinde byla mnohem výhodnější cena, tak by jsme to koupili tam (nutné zkonzultovat se šéfem).
Taktování: NE
Monitor: Součást sestavy. 24", matný, do budouctna se bude určitě kupovat druhý.
Periférie: Rozhodně, zde bych si vzal odzkoušenou myš A4Tech X5-70MD, klávesnici mam doma Logitech Internet 350, bohužel jsem jsem četl, tak jeho alternativa Logitech K120 nemá takovou pevnost a má náchylné nožičky, takže nevím.
ČAS: To je to, co mě tlačí. Zaměstnavatel mi toto zadal dneska ve 13h, chvíli jsem se rozhlížel a chvíli mi trvalo, než jsem přišel na nepřítomnost KineCZek (resp. mě na ní upozornil on). Sestava se bude objednávat zítra (2.10.) v 8h. Možná se mi šéfa podaří zdržet, ale ne určitě o moc.
Poznámka: Co jsem projel net, tak mi padla do oka tato sestava, nejsem si u ní vůbec jistý klávesnicí, zdrojem a jestli by nebylo lepší vzít levnější MB a CPU a za ušetřené peníze vzít SSD. A trochu si nejsem jistý vůbec ničím :-) Ohledně monitoru, doteď jsem měl na všech pivot (možnost výškového nastavení). Kdybych se nějak cenově k němu dostal, bylo by to fain. Ale rozhodně budu mít lepší vnitřnosti než pivot :-)
Předem všem děkuji
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 10. 2013 16:21

Kdyz odectu 6 - 10000 za slusny matny 24" 1920x1200 panel, stale premyslim, kam za co zaplatit On-Site NBD servis a kde sebrat ten vykon/certifikace pro CAD a Photoshop. Jasne, mozna bude stacit i i3-3220, mozna to bude chtit alespon P4000/P4600, mozna zakladni FirePro 2xxx a mozna take Quadro K2000 a vyssi. Jako pohadka dobre, ale fakta nestoji za nic.

Racovni PC je co? Preklep, nebo to ma byt ruzova, srsti porostla vibrujici bedna?
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod still_wolf 1. 10. 2013 16:30

CAD se bude kupovat, photoshop (ten taky není jistý, tedy až teď) mi případně dodají. Vím, že to není žádná úžastná částka, ale já si to nevymyslel.
A omlouvám se za překlepy, píšu na téměř nefunkčním ntb. A já jsem zvyklý na klasickou klávesnici.
Ohledně toho výkonu, pokud by některé součástky byli poddimenzované nebo by to mohlo způsobovat seky, tak to tam pls napište. Popravdě jsem spíše počítal s monitorem za 3500Kč. Je možné, že konečnou částku se mi podaří vytáhnout, ale nevím o kolik. A jelikož to hodně spěchá, tak je to takové celé....
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 1. 10. 2013 16:41

Tvoje navržená sestava = čistě herní.
Použít k vážné práci se z ní dá v podstatě jen položka
still_wolf píše: Microsoft Windows 7 Professional SP1 64bit CZ OEM

ovšem opravená na ENG. :-)
Už to tu bylo mnohokrát (hledej):
WKS za takový pakatel staví na platformě AMD FM2.
Na lepší nemáš rozpočet.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 10. 2013 16:43

Skvele, ted mame to spravne svetlo, ktere v hlubinach temnoty naslo citaci "tohle si na triko vezme jen blazen".

- SW neznamy
- Pouziti (obor)/cinnost nezname
- Objem/Slozitost/Narocnost nezname

CAD ... to zavani ISV certifikaci a drivery, cili P4000/P4600 minimum = Xeon E3, nebo FirePro/Quadro, ktere i v low-endu udelaji 10x lepsi sluzbu, nez-li zabavni mainstream. Nevime jaky, nevim co, delas spoje, delas nabytek, delas pevnostni analyzu
PS ... verze (CS6+ = MGE = OpenCL > OpenGL. CL dela vice) a ted muzeme orezavat boty pro web, delat retuse, delat s RAW + xyz layers.

Mozna, ze to udela nekdo jiny, mozna proste nemas informace, ale ja do toho fusovat nebudu. To co jsem psal si nech projit hlavou, nebo to dropni rovnou. At je to jak chce, pravdepodbne koupite neco, co nebude vubec vyhovovat a jen vyhodite penize, nebo budes x let nadavat.

HP Z220/Fujitsu W420
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod still_wolf 1. 10. 2013 16:48

Sakra, mno já doufal, že se ještě dostanu do Intelu. Mohl by jste mi tedy zde dát vlastní návrh sestavy (za ten pakatel) + optimální sestavu (tak do těch 25.000 a kdyžtak další návrh nad) ? Zítra si o tom zkusím prodiskutovat se šéfem. Jen mi pls k tomu napište, proč jsou jednotlvé komponenty vhodné. Popravdě tak nějak nevím, co je u té mé sestavě herního :-)

Práce: projekce elektorinstalace+programování inteligentních systému a základní vývoj (proto možnost photoshopu na vytváření ikon, pozadí apod. pro dotykové displaye. AutoCad není na 100%, spí jeho alternativa, ale nic není jisté.
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 1. 10. 2013 16:54

Co se Ti nelíbí na návrhu špičkového odborníka?
Matysek píše:HP Z220/Fujitsu W420

= v daném minimálním rozpočtu optimální.
http://www8.hp.com/us/en/campaigns/work ... /z220.html
Tvému požadavku na platformu Intel plně vyhovuje.
still_wolf píše: Popravdě tak nějak nevím, co je u té mé sestavě herního :-)

Celá platforma = herní, protože brutálně ořezaná za jediným účelem = max. herní výkon.
Vyhrává ve všech herních benchmarcích. :-) Pro hry to stačí. Ale reálně pracovat bys na tom nechtěl. :-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod still_wolf 1. 10. 2013 19:25

Mě u tohodle vadí taková neprůhlednost, nevím co je tam za MB, DDR (výrobce a typ) apod. Taky nejsem nadšenec zdroje nahoře. Navíc je tam Win8, a ten mi osobně vůbec nesedí, hodně nesedí. Další věc je, nebylo by levnější, kdybych si to sestavil? Já nikdy pracovní PC nedával do kupy, a bohužel řadu informací jsem se dozvídal podobně jako vy. Původně to měl dělat správce serveru, ale ten je nemocnej a tak to padlo na mě. I to je důvod, proč jsem se obrátil s prosbou o pomoc sem. Podle mě, ani šéf přesně neví, kolik do toho investovat a tak oba tápeme.
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 10. 2013 19:42

Spravne otazka zni nejak takto "stoji mi uspora vlastniho sestaveni za to, ze mesic budu bez pocitace, nebo resit zahadne problemy zpusobene kompatibilitou". Pote zacni mluvit o usporach. Takto mas ucelenou a certifikovanou stanici s podporou = drivery, kompatibilita SW, vcetne servisu, ktery za Tebe vyresi vsechny problemy a zavady na miste (u Tveho pracovniho stolu).

Osobne mi zase vadi ignorace, protoze Tve tvrzeni neni pravdive. OS stejne jako konfiguraci si muzes osadit na miru. FreeDOS, Windows 7 Pro, Windows 8 Pro - downgrade, Windows 8 Pro, SLED11, RHEL az po Home verze Windows. Config

Moje rada zni: HP Z220 + HP ZR2440W, protoze se Vam to vyplati se nestarat. Mate ucelene a spolehlive reseni. Muzes si zvolit i s Z230 postavenou na Haswell a nakonfigurovat podle potreby. Kdybys chtel setrit, tak na RAM, snadno zakoupitelna a vymenitalna cast, ne vsak na SSD (varuji pred Samsung 840). O neco tissi a se standardnim zapojenim PSU jsou tolik nepravem opomijene Fujitsu a nabizi to same.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Milanr1 1. 10. 2013 19:49

Souhlasím s Tebou v tomhle bodě:
still_wolf píše: Win8, a ten mi osobně vůbec nesedí, hodně nesedí.

IMHO do WKS OS W8 nepatří, pokud nebude vybavena dotykovým displayem.
Řeší to naštěstí prostá kapitola v OEM licenční smlouvě:
možnost bezplatného přechodu na plnohodnotný OS W7|Vista.

Ostatní své nápady si rychle rozmluv sám, než se dostaneš do tristní až neřešitelné situace, protože:
still_wolf píše: Já nikdy pracovní PC nedával do kupy

Samo-domo sestavy si zkoušej doma. Do profi sféry amatérismus nepatří.
Dokonce ani amatérismus v nejlepším slova smyslu.
Protože budeš sám sobě výrobcem, budeš si poskytovat záruku, kompletní podporu pro hw i OS atd.
Opravdu to chceš riskovat pro svůj podnik a zdarma? :oboze:
S dobrým svědomím Ti takový nesmyslný hazard nikdo nedoporučí.

//
Matýsek byl rychlejší:
Matysek píše:stoji mi uspora vlastniho sestaveni za to, ze mesic budu bez pocitace, nebo resit zahadne problemy zpusobene kompatibilitou

= ten správný dotaz. ;-)
Ad „úspora“:
Z tak komického rozpočtu
still_wolf píše:Finanční limit: 20.000Kč

bys chtěl ještě ušetřit?
Pak už jen nakupovat v bazaru. :-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod still_wolf 1. 10. 2013 20:41

Takhle, aby jsme si rozuměli. Já původně hledal tyto hotové sestavy. Když jsem ale na alze narazil neustále na Windows 8, taky si myslím že jsou vhodné 8GB, tak jsem se rozhodnul pro sestavení. Samozřejmě budu rád, pokud tato možnost bude lepší. Navíc jsem sem napsal, že je možné navýšení ceny. I když jsem se o to snažil hned na počátku, tak se mi to nepovedlo. Jen ještě jedna, do takového PC se nedostanu aniž bych neporušil nějakou pečeť a tím nezrušil záruku že? A ještě, jak to myslíš s tím SSD? Samsung 840 mi byl doporučen, nebo myslíš vzhledem ke kompatibilitě? Pro konfiguraci bych musel být přihlášen jako obchodní partner, tedy můj šéf se tam zaregistruje jakožto firma a provede objednávku?
Případně mohli by jste se trochu víc rozepsat přesnější rozdíly ohledně jednotlivých sestavách? (výkonový rozdíl, reálný provoz). Jak se koukám, tak mnohé konfigurace jsou velice rozsáhlé. Abych kdyžtak mohl konkrétními argumenty zkusit ukecat šéfa na vyšší cenu :-) K tomu monitoru, tento monitor mi přijde jako profi, nebyl by nějaký levnější. Právě u něho si myslím, že mě šéf s ním vyhodí. Jako znám výhody IPS, ale pro jistotu ať mam nějaký kvalitní TN panel v záloze.
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 1. 10. 2013 21:53

MS od 1.1.2013 už nedodává licenci jiného desktopového OS.
Naštěstí umožňuje instalaci plnohodnotných verzí OS WNT řady 6 (ale už ne řady 5).
Kvalitní profi TN panely, např.:
EIZO FlexScan EV2416WFS
NEC MultiSync EA243WM
Samsung SyncMaster S24C450

mají zcela jiné vlastnosti, výhody a nevýhody, než panely IPS.
Všechny uvedené typy jsou vybaveny pivotem.
Nový profi LCD
Matysek píše:6 - 10000 za slusny matny 24" 1920x1200 panel

levnější neexistuje, leda v bazaru.
Na tom nemá smysl šetřit.
Ergonomický monitor, klávesnici a myš by si měl osobně vybrat koncový uživatel.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 10. 2013 23:34

Napr.: Dell U2412M a protoze mi chodi krasne PM od ostatnich, tak to dovysvetlim. Chces-li levnejsi, pouzij proste filter v eshop/prodejce a ignoruj HP Promo, ktere vytriskas z resellers. Ano, v minulosti byl k Z220 HP ZR2240W zdarma a PROMO velmi casto vyuziva.

Zatim nevidim jediny podmet, ktery by nejak specifikoval vyber optimalniho HW, ktery by vyzadoval konkretni SW, protoze nektere (uz to tu na foru bylo - search) vyzaduji pro svuj chod vlastni ISV VGA s xxMB VRAM. Psal jsem a zopakuji znovu: "tohle si na triko vezme jen blazen" protoze je tu az nechutne mnoho neznamych. Neni na cem stavet a kdyz uz, tak se vsi odpovednosti. Ne, opravdu nevim, co upotrebis a co musis nezbytne mit. Muze byt optimem i5-3570 s Q600 1GB (napr.: W420) od Fujitsu s okamzitym shipping, stejne tak muze stacit Z220 s E3-1225v2 a stejne tak muze byt optimem Z420 + Q2000. Muzes to "rozchodit" kockopsu s G2xxx? Ano i to je mozne. Nelze poradit jinak, nez-li v obecne rovine bez konkretnich komponent, natoz pak delat nejaky souhrn a pomer cena/vykon/tco. Referecni Quadro jsou proste hlucne. Vymena za tissi chlazeni je kapitola sama pro sebe (zaruka, regulace, bios vga, kompatibilita chladice).

Samsung 840 (i Pro) se choval na Z420 dost zvlastnim zpusobem, za coz v minulosti mohl Intel RST driver, avsak ani po fix - update - flash se stale S840 nechoval korektne a tento problem se tykal i C200, nikoliv jen C600. Jsou to workstation, ktere pouzivaji upravene bundle SSD/HDD s odlisnym firmware, ktery garantuje maximalni kompatibilitu (Micron + Intel) vcetne zabezpeceni (tzn. nejen HP Protect Tools) a spravou. Vracet se k tomu nebudu, vysvetlovat to zde nema vyznam a na vecer mame hlidani.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod still_wolf 2. 10. 2013 09:17

Strašně se omlouvám, teď přílítnul šéf, dali mi PC složen:
Intel Core i5-3570K
8G Ram (BLS4G3D1609DS1S00)
HDD WD20EFRX
zdroj EvolveZE P 450 plus
MB MSI B75IA-E33 (je to HTPC, původně měl být pro zákazníka)
Mam si k tomu vybrat dva monitory a případně grafiku. Grafika Intel HD 4000 by podle měla stačit, zvažuji, že bych si řekl o SSD. Ohledně monitorů, opravdu si nejsem jistý, že by šéf chtěl investovat 12.000Kč za monitory. Pls dohodili by jste mi sem kromě oněch zmíněných i další lacinější, které sice budou mít mnohem horší kvalitu, ale prostě budou ve své cenové kategorii nej?
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 2. 10. 2013 09:34

Šílený herní křáp. :-/ To by si nikdo rozumný nepořídil ani domů.
Dej od toho ruce pryč.
Laciné monitory snadno najdeš, když si v libovolném e-shopu seřadíš sekci Monitory dle ceny. ;-)
K tomuhle křápu můžeš postavit jakýkoliv monitor z bazaru: horší už to být nemůže.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Další stránka