PC - PS, Lightroom, lehce hry - 20 tis.

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod deny_cz 4. 2. 2014 10:57

Zdravím,

po 5 letech dozrál čas na upgrade mého PC a jelikož HW problematiku již delší dobu nesleduji, potřebuji poradit s výběrem komponent. Sestavu bych chtěl postavit na platformě Intelu.

CO MÁM
Ze stávající sestavy bych chtěl zachovat:
zdroj: Corsair TX750W
GK: SAPPHIRE HD 6870 1GB GDDR5

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI
Není rozhodující. LN bych uvítal, ale vzhledem k tomu, že chci použít stávající zdroj a GK, nevím, do jaké míry je to reálné.

UCEL PORIZENI SESTAVY
60% práce s RAW (úprava fotografií + jejich archivace), 20% hry, 20% běžná "kancelářská" práce

FINANCNI LIMIT
20 000,00 Kč

OPERACNI SYSTEM
Mám vlastní krabicovou verzi W7.

SESTAVITE SI PC SAMI?
Ne.

BUDETE TAKTOVAT?
Nejspíš ano.

MONITOR
Mám EIZO SX2262

PERIFERIE, NEBO JEN HOLA BEDNA?
case, klávesnice, myš

Díky za tipy.
deny_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 2. 2014 13:06

Chces se jak VGA tak i PSU zbavit, jen o tom jeste nevis a hledas ve vodach FirePro/Quadro (verze SW) s alespon 16GB RAM.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod deny_cz 4. 2. 2014 13:39

Tak o tom ještě opravdu nevím :) Nejsou to karty spíše pro práci s 3D ?
Proč by měl jít pryč i zdroj ?
S 16GB RAM v sestavě počítám.
deny_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 2. 2014 14:43

Protoze DP dava 10bit/color + 12bit/gray na kanal a to z Tve VGA nedostanes. Uz jsem to vysvetloval.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod deny_cz 4. 2. 2014 15:49

Díky moc za vysvětlení. A asi máš pravdu, že bych se měl své GK zbavit :)
Proč by ale měl jít pryč i zdroj ?
Psal si, že bych měl koukat po kartách verze "SW". Nemělo to být "W" ? Nějak k tomu nemůžu nic najít...
deny_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 2. 2014 16:00

Nevim, jak v jazyce Tveho kmene, ale v tom nasem informaticko eskymackem, metisovskem, britsko francouzkem mixu SW znamena zkratku slova Software a to znamena, ze se snazim z Tebe vypacit verze pouziteho SW, protoze OpenCL (AMD) umi Photoshop CS6/CC, nikoliv CS5 nebo starsi. Kdybys mluvil o BeautyBox v CS5, prisla by na radu CUDA, tedy nVidia.

Protoze Corsair nikdy nebyl zrovna uzasny a nebude se pohybovat v optimalnich provoznich hodnotach. Nechat si ho muzes, ale s troskou sauce Ti kupujici trumberoid zaplati kvalitnejsi Seasonic G.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod deny_cz 4. 2. 2014 16:20

Tak verze SW je "CS5 nebo starsi".
deny_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 2. 2014 01:48

Popadni DS za CZK 18.000,00 a vykopni RAM, SSD, PSU i VGA.
-> Quadro k600 PNY (3yW + Acelero)/HP (2yW), Sapphire FirePro 22/24xx (V3900) 3yW
-> Crucial Ballistix DDR3 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9
-> Crucial M500 120GB
Vice nepotrebujes a nic moc lepsiho stejne nevykoumas, protoze nemas adekvatni budget.

Druhou moznosti by bylo cele to soupnout na AMD a to by se dalo udelat i relativne tiche.
- Carbide 330R
- AC Freezer a30 + 5x AC F12PWM + ACE LP2
- Scythe Himuro
- PNY k600 (ACE LP2) Sapphire FirePro 22/24xx (V3900)
- 1TB Seagate 7200.14
- 120GB Crucial M500
- Crucial Ballistix Sport 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL9 1.5V
- AMD FX-6300
- Gigabyte GA-970A-UD3P

Intel bude vykonejsi, AMD bude tissi, protoze Intel za 20.000,00 na RAW nepostavis se SSD a 16GB RAM v prijatelne konfiguraci. Kapacitu a/nebo optimalnejsi SSD (mel bys mit alespon 2) tzn.: - 100GB+ OS+SW, 100GB+ ACR Cache + Previews a catalog, 1TB+ pro RAW/JPEG do budget nenapasujes.

Tvuj idealni a tichy cil by vypadal nejak takto (uz bys mel rovnou CC/CS6)
- Define R4
- Seasonic SS-660XP2 F3
- Noctua NH-D14
- Noctua NF-P12 PWM 6x
- PNY k2000 / Sapphire W5000 (ACE + 1-2x NF-P12 1300/NF-P12 PWM)
- Kingston KC100/300 / Crucial M500 480-960GB+
- Intel S3700 200GB / Samsung SM843T 240GB / Micron P400m 200GB+
- Samsung 840 Pro 256GB
- Cokoliv 120GB+
- Core i7-3930k/4930k / i7-4770k / E3-1240v3
- 32 - 64GB RAM 1600MHz 1.35V CL9 LP/VLP / 4x8GB ECC UDIMM
- Asus P9X79 WS / Gigabyte GA-Z87X-UD5H / Asus P9D WS
... a slusny NAS.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod KineCZek 5. 2. 2014 11:15

K poslednimu postu od Matyska neni moc co dodat, snad jen to nekde naklikat jako odkaz na kosik.

BtW, kdyz jde o CS5 nebo starsi, zatim by to slo asi nechat i s tim starym Radeonem. Skoda, ze Accelero Twin Turbo i S1 Plus jsou uz opet nedostupne, byly by v tuhle chvili pro grafiku idealnim resenim - lze posleze prehodit na Quadro, nebo FirePro.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 2. 2014 11:41

Tim by zustalo nevyuzite Eizo SX2262 (subj. neznam nikoho, kdo si poridi 30bit Eizo, aby ho nevyuzil) a v podstate ani jinou moznost nema, zejmena u CB snimku.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod KineCZek 5. 2. 2014 11:56

Ten panel jsem prehledl. :))
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod hoax 5. 2. 2014 12:25

Jen bych přidal názor k tomu LR. Ono když nebude rozložený na 2 SSD, tak se taky nic extra nestane. LR jde hlavně o čistý výkon procesoru, to je nejvetší brzda. Přínos ssd je u něj, alespoň zatím, poměrně malý. Já jen, že vzhledem k ceně je to prostě o kompromisu, další ssd se dá dokoupit potom.
hoax
Junior

Odeslat příspěvekod deny_cz 5. 2. 2014 15:54

Pánové, díky za Vaše doporučení a názory. S ohledem na to, co bylo napsáno a na to, že na mojí stávající sestavě se už prakticky nedá seriozně pracovat, rozhodl jsem se do upgradu investovat trochu více financí.

Upravil bych tedy původní zadání takto:

Komplet nová sestava
POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI - LN bych uvítal
UCEL PORIZENI SESTAVY - 60% práce s RAW (úprava fotografií + jejich archivace), 20% hry, 20% běžná "kancelářská" práce
FINANCNI LIMIT - 35 000,00 Kč + cena za sestavení
OPERACNI SYSTEM - Mám vlastní krabicovou verzi W7.
SESTAVITE SI PC SAMI? - Ne.
BUDETE TAKTOVAT? - Nejspíš ano.
MONITOR - Mám EIZO SX2262
PERIFERIE, NEBO JEN HOLA BEDNA? -case, klávesnice, myš
Grafická karta + SSD disky - S ohledem na celkovou cenu zvažuju dvě vatianty: 1) K2000 / Sapphire W5000 + 1SSD disk
nebo 2) Quadro K600 + 2 SSD disky

Laickým pohledem mi to vychází na něco mezi "ideálním a tichým cílem" dle Matyska a původním zadáním (blíže k tomu původnímu). Zkusím něco nakonfigurovat sám, ale doporučení od povolanějších uvítám.
deny_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 2. 2014 15:57

V poradku, nemyslim to nijak zle (pro pripadne darkove kosiky - ano, PM block), ale nema smysl se k tomu vyjadrovat nebo cokoliv navrhovat, dokud si nevyjasnis zasadni otazku:

30bit (10bit/color per channel) vs hrani her

Odpoved znas jen Ty a dokud to nebude jasne, nema smysl reagovat. W5000/Q2000 Ti bude prozatim docela k nicemu. Sice tam narust OpenGL bude, ale ... u Tveho rozpoctu dost diskutabilni. Mimochodem ani na jedne si nezahrajes.
Naposledy upravil Matysek dne 5. 2. 2014 16:04, celkově upraveno 1
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod deny_cz 5. 2. 2014 16:04

Myslel jsem, že to vyplyne z volby grafických karet.
Rozhodl jsem se pro - 30bit (10bit/color per channel)
deny_cz
Kolemjdoucí

Další stránka