TRADING STATION (server) + 50tis.Kč LN

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod E00NCZ 5. 6. 2014 09:17

•POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI : Počítač bude pouze na práci. Nemusí to být vrtulník - ocenil bych spíše klidný nenápadný server.

•UCEL PORIZENI SESTAVY : Potřebuji opravdu velice silný hardware pro výpočty obchodních systému, kdy tento PC propočítává i několik let historických dat (převážně grafy) + bude na nich ověřovat základní naprogramované stragie (algoritmy jsou podobné jazyku C) Hlavní informace je , že by to měl být PC , který vydrží bežet klidně i týden v kuse. Jednou týdně bych udělal zálohu a nechal PC chvíli oddychnout. Další zásadní informací je , že potřebuji připojit tři veliké monitory - min. 23" . Nejedná se o nějaké zásadní grafické orgie - pouze grafy , tabulky atp. Podle rad mých kolegů je potřeba opravdu výborný , ideálně 4 a více jádrový procesor a min. 8 GB ram.

•FINANCNI LIMIT : Dal jsem si strop 50tis. Kč., pokud ale bude navýšení ceny opodstatněné - nebráním se limit navýšit.

•OPERACNI SYSTEM - Windows 7 - je nutný mít server , který podporují i obchodní platformy typu NinjaTrader, Multicharts a Tradestation.

•SESTAVITE SI PC SAMI ? : Chci to nechat sestavit na míru - nemám zájem o to, aby mi to někdo skladál způsobem "sériová výroba" .

•BUDETE TAKTOVAT : Zde mám dilema, u osobního/herního PC bych ani nepřemýšlel, u serverového typu , který potřebuji , aby měl životnost alespon 5-6 let a maximální spolehlivost bych to velice zvážil.

•MONITOR? bez monitorů. Ty už vyberu sám. Periferie : NE
E00NCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 6. 2014 09:27

Jestli se tím mají vydělávat peníze, viděl bych to právě na hotovku (třeba od FS) s pořádnou zárukou a opravou do druhého dne:

http://www.czc.cz/fujitsu-celsius-w530- ... mn3qtho9t9

nebo lépe:

http://www.alza.cz/fujitsu-celsius-w530-d508476.htm

Ale jelikož nedělám do profi, nýbrž do herních sestav, vyčkejte spíš na Matýska či Milana1. Nicméně nechat to stavět obchodem (CZC, Alfacomp), to by byl kardinální nerozum podle mého. FS patří navíc mezi ty tišší profi sestavy.

Navíc můžete zkusit obeslat velké firmy (Dell, HP, Fujitsu, Lenovo) a nechat si zpracovat individuální nabídku, která je mnohdy lepší než oficiální ceníkové. Zkrátka něco jako retence u mobilních operátorů.

Každopádně bych trval na NBD (Next Business Day), čili oprava do druhého dne přímo u Vás, viz cernakus. Tohle totiž opravdu nevypadá na něco, u čeho by bylo žádoucí, aby to někde muselo čekat týden na opravu + podmínka připojení TŘÍ(!) monitorů.
Naposledy upravil dockalacek dne 5. 6. 2014 10:18, celkově upraveno 10
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cernakus 5. 6. 2014 10:01

Je třeba si položit tři otázky:

1) Je daný tajný program schopen masivně paralelizovat své výpočty? Rozpočet na 6ti a více jádro totiž je.
2) Jsou dané výpočty v dávkách a nebo kontinuální? rozpočet na ECC je
3) Je týden až dva bez toho počítače problém? Pokud ano, tak žádná stavba, ale hotový stroj s NBD
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod E00NCZ 5. 6. 2014 10:20

Já se bohužel v tomto druhu HW absolutně nevyznám.

Nejedná se o super složité programy - nejsem programátor. Ten programovací jazyk je pro laiky - slouží jen k omezenému využítí.

1) Více jader = rychlejší výsledek backtestování strategie. Pro příklad : na jednojádru trvájí výpočty cca 5 hodin. Známý tu samou simulaci na obyčejném 4 jádru měl za 25 min. (já 4GB ram, on 8GB)

2) Výpočty pouštím vždy já , když dodělám úpravu systému - pak spustím backtest , zanalyzuji výpočty a pořád dokola. Toto trvá zhruba v počas celého večera. Pokud u PC nejsem , beží sám a dělá už jen rutinní analýzu trhů , pouze párkrát denně se program spustí naostro - toto už je nenáročná část pro hardware.

3) Týden až dva bez PC později = průser. Hlavně potřebuji mít k serveru přístup na dálku např. přes iPhone.
E00NCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 6. 2014 10:22

OT:

Přiznám se, že jsem o tradingu nikdy neslyšel, ale když jsem zagooglil, zjistil jsem, že největší důraz se klade na kvalitu, velikost či počet monitorů. Opravdu bude potřebovat tazatel tak velký výkon?

http://zpravy.kurzy.cz/359059-jaky-pocitac-na-trading/
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod E00NCZ 5. 6. 2014 10:29

Díky za podnět, obchodník v článku ani trochu nezmínil právě automatické obchodování a backtest dat. Zde si opravdu stojím za potřebným vypočetním výkonem :)

Nyní mám i5 2500k OC, 2x2GB ram a SSD 120GB a výkon mi nestačí. Na klasické manuální obchody bez backtestu stačí opravdu i stará mašinka :)
E00NCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 6. 2014 10:30

E00NCZ píše:Já se bohužel v tomto druhu HW absolutně nevyznám.

Nejedná se o super složité programy - nejsem programátor. Ten programovací jazyk je pro laiky - slouží jen k omezenému využítí.

1) Více jader = rychlejší výsledek backtestování strategie. Pro příklad : na jednojádru trvájí výpočty cca 5 hodin. Známý tu samou simulaci na obyčejném 4 jádru měl za 25 min. (já 4GB ram, on 8GB)

2) Výpočty pouštím vždy já , když dodělám úpravu systému - pak spustím backtest , zanalyzuji výpočty a pořád dokola. Toto trvá zhruba v počas celého večera. Pokud u PC nejsem , beží sám a dělá už jen rutinní analýzu trhů , pouze párkrát denně se program spustí naostro - toto už je nenáročná část pro hardware.

3) Týden až dva bez PC později = průser. Hlavně potřebuji mít k serveru přístup na dálku např. přes iPhone.

Tím pádem bych bral to Fujitsu Celsius - 3letá záruka on-site, HP Proliant nemají většinou grafiku, Lenova mají zase jen integrovanou. Šel by ještě tenhle Dell:

http://www.czc.cz/dell-precision-t1700- ... ejdddendf9

-- 5. 6. 2014 11:37 --

E00NCZ píše:Díky za podnět, obchodník v článku ani trochu nezmínil právě automatické obchodování a backtest dat. Zde si opravdu stojím za potřebným vypočetním výkonem :)

Nyní mám i5 2500k OC, 2x2GB ram a SSD 120GB a výkon mi nestačí. Na klasické manuální obchody bez backtestu stačí opravdu i stará mašinka :)

Tak to je problém - když jsem se mrknul sem:

http://www.servethehome.com/intel-xeon- ... 8t-3-4ghz/

tak oproti 2500K ten Xeon 1240 v3 nějaký nárůst výkonu má, ale nedokážu posoudit, jestli dostatečný na to, abyste zlepšení výrazně pocítil. I když v rámci rozpočtu, potřeby připojit tři monitory a kvalitního servisu, se asi stejně na nic lepšího, než 1240 v3, nezmůžeme. Ale v rámci rozpočtu to nebude zlá volba:

http://www.servethehome.com/Server-deta ... enchmarks/

A ještě k nadpisu - myslím, že jste rozhodnutý jít předem do hotové značkové sestavy, což koncept LN předem vylučuje. V rámci alespoň částečného ticha bych volil jednu z těch stanic Fujitsu Celsius. Jen nechám na Vás, zda oceníte 16GB RAM místo 8 a plotnový disk navíc.
Naposledy upravil dockalacek dne 5. 6. 2014 10:50, celkově upraveno 1
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 6. 2014 10:47

A to je problem? Pro trading se pouzivaji Matrox M91x8 (podle poctu vystupu) s minimalni spotrebou a pasivnich chlazenim, nebo FirePro W600 pro 6 panelu a lipne se na to Accelero L2+. Quadro by to muselo pochazet od PNY, protoze na zadnou jinou nedas alternativni chladic bez ztraty zaruky a navic maji self-clean rezim (zvysi profuk), coz je problem - nepusti Te bios. I do serveru se davaji VGA - no doubt.

Fujitsu sice maji standarni PSU reseni + 3 okruhy PWM, ale nejdou pod 670rpm
HP Z2xx - 8xx nemaji standardni PSU + okruhy a Dell T1xxx pouzivaji jeden "prubojnik", ktery to cele promrska (CPU obsahuje pasivni heatsink). Jak se cela pakarna resi jsem tu rozebiral podrobne u HP Z420 a zminoval jsem i reseni Dell. Plnohodnotne IPMI samostatne nemaji, pouzivaji se RAD nebo RDP/VPN atd.

Plnohodnotne IPMI se stabilitou, standardnim napajenim a rizenim PWM umoznuji MB SuperMicro a sestavy (vc onsite) posazene na SuperMicro (Thomas-Krenn apod).

Pro 24/7/365 potrebujes ECC RAM, mezi UDIMM neni rozdil v cene, RDIMM samozrejme ano. Dale nemuzes mit libovolny SSD, ale potrebujes krapet lepsi (smejd jako Evo polozi i Thunderbird).

- Na 1sock s ECC a 8core dostanes AMD Opteron 3000 (multitasking+multithreading) vuci E3 a nebo 16core Opteron 6300 do G34 (desky dela pouze SuperMicro).
- Intel nema smysl brat nejakou Core i7 zmetka bez ECC, ale Xeon E3 pod s1150 nebo E5-1600 s2011. i7 + OC by melo smysl u smikani, renderu atd.

Quadro2000 bude k cemu? K nicemu ...
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod cernakus 5. 6. 2014 10:55

ECC je tedy podle popisu činnosti zbytečné. Pokud je paralelizace opravdu podporovaná, tak je 4C/8T xeon úplně jinde než Ci5.

Co se týče dostupnosti počítače, tak to vidím na NBD a tedy hotový (a bohužel nevýhodný) produkt.

Osobně u dvou klientů, kteří PC potřebují a přitom chtěli stavěné PC mám nastaven systém, tak, že jsme připraveni zneužít eshop a jeho 14 dní na vrácení zboží ale není to úplně morální (tedy, zakoupíme komponentu, která je v reklamaci a vrátíme ji do 14dnů, pokud se reklamace nevyřeší, opakujeme).
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 6. 2014 10:57

Matesi, vždycky mám problém porozumět tvému textu - spousta zkratek, kterému já a nejspíš ani tazatel moc nerozumíme:-) Uvítal bych více češtiny a polopatičnosti. Dík.

Quadro nebude k ničemu, ale není má vinna, že už je osazena. Chtěl jsem poradit podle mě nejlepší a nejjednodušší řešení. Pokud všechny jeho požadavky splní Thomas-Krenn, ok.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 6. 2014 11:00

E3 stoji prakticky uplne stejne, jako i5 nebo i7 a podporuje ECC, ktere jsou zakladem stability a nestoji o nic vic, nez obycejne UDIMM non-ECC. Neni nahodou spolehlivost dulezita?

Jsou tu vyrobci jako ATComp.cz, ktere delaji standardni pocitace se zarukou a nahradnim dilem druhy den pres zasilkovou sluzbu nebo postu a vymenit si to musis sam. Jsou uplne obycejne, jen tomu davaji 3 roky sluzby a dalsi dva pro nahradni dily. Moralizovat nebudu, i kdyz je to podraz, ale stejne tim nevyresit discontinued/eol ... tady mas penize a starej se sam (OEM licence atd). Bezny stav, nikdo nic negarantuje, tzn. nedrzi zasoby 5 - 7 let po prohlaseni za EOL. Takze tim nic u 5 - 7y lifetime nevyresis, jen si pridelas problemy.

Prepisoval jsem to za frenglish, dvakrat, ... mam s tim problemy, vim to a bude to jen horsi (asi proto zustavam, jazyk). Neznam ani cesky ekvivalent. Ale to nebude problem, dlouho tu strasit nebudu. Ale je ... staci vytisknout a obeslat. Nezavdecis se vsem, nikdy a vzdy se drz toho, co jsi uz vyzkousel v praxi.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 6. 2014 11:33

Jen stras,radis dobre.Jen tve prispevky byvaji moc odborne,o jazyk vubec nejde.Ten posledni post je o dost srozumitelnejsi:-) ATComp by byl fajn,jen je drazsi a je otazka,zda se tazatel u nich do 50k vejde.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 6. 2014 12:04

Mozna je drazsi, ale druhy den u sebe mas balik s nahradnim dilem a protoze drzi zasoby, tak nahradni dil garantuji i dva nebo tri roky po zaruce, kdyz uz to v normalni shopu nedokazes koupit.

Ale ja nechci chodit do banerovske ovcarny - tak zni bitevni plan budoucnosti. Zelenej ovcacky pes bude proskolen ve Vatikanu (pece o duse ovecky) a v AUS (strihani, ustajeni, kydani) a budou slouzit na salasi samotneho baci Krakonose. Sojka praskacka, pokazde, kdyz v reviru zmecri Trautenberka (lide jako Kernel, Oooo, Milan ... nebo ja) spusti na poplach. Volny je zatim hajnu, Kuba a Ance.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 6. 2014 12:07

dockalacek píše:Matesi, vždycky mám problém porozumět tvému textu - spousta zkratek, kterému já a nejspíš ani tazatel moc nerozumíme:-) Uvítal bych více češtiny a polopatičnosti. Dík.

tady je ale evidentne chyba na prijimaci... sorry ale kdyz nevis tak se vzdelavej

-- 5. 6. 2014 12:10 --

a jen tak IMHO bazirovat na zivotnosti 5 let apod je nesmysl kdyz je to primarne na vykon. Mas prave 3 roky stary CPU a menis.

a asi posledni vec: potrebujes windows 7 ve verzi PROFESIONAL (home edice ma limit na RAM a nema RDP server)
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Další stránka