Low-end "herní PC" do 11 tisíc

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 6. 7. 2014 09:03

Zdravím, do příbuzenstva vybírám novou sestavu (na můj PC už jsem domluven s KineCZkem ;-) ). Úkolem bylo vybrat něco, co vydrží několik let a zároveň by se na tom dalo zahrát i něco málo náročného (Minecraft, nové NFS atp.) :-)

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: Nic speciálního
FINANCNI LIMIT: Chtěli by se vejít se do 11tis. Takže +- nějaká ta stovka.
SESTAVITE SI PC SAMI: Skládat bude CZC, proto ten CZC seznam (dole).
BUDETE TAKTOVAT?: Ne
MONITOR: Mám
OSTATNÍ: Mechaniku a další periferie mám taky

>> Zde můj návrh (CZC košík, kvůli skládání) <<

POPIS (proč jsem vybral, to co jsem vybral):

Fany: 2x F12 PWM jsou jistota, ale váhal jsem u Freezer 13, přijde mi, že na Pentium G3220 je tak trochu zbytečný, ale nenašel jsem vhodnější levnou alternativu. //Teď mě ještě napadlo, neutáhl by to ten BOX?

Case: CoolerMaster Elite 311 - dle recenzí dobrá a objevuje se i v doporučených sestavách.

Zakl. deska: Prvně jsem měl vybranou levnější variantu s čipsetem H81, ale ta třeba umí jen 1x sysfan a 1x CPU fan. Proto jsem vybral raději ověřenou (a dražší) - GA-B85M-D3H. Nevím jestli mám zrovna zde šetřit a vzít jen 1x F12 PWM a levnější MB.

GPU: GIGABYTE GTX750 OC 1GB - pro dané účely výkonu dostatek. Verze Gigabyte kvůli tomu, že se objevovala taky v doporučených sestavách.

CPU: Pentium G3220 - klasický Haswell s dostatečným výkonem i na nějaké ty hry

HDD: Stačí opravdu 500GB .. Seagate Barracuda 7200.14 500GB - zde jsem zvolil oproti doporučovanému WD Blue 500GB raději Seagete. Pročítal jsem desítky recenzí a dost lidem se WD kazil (po pár měsících odcházel nebo vydával divné zvuky).

RAM: Určitě (1x)4GB budou stačit. Vybral jsem tento modul Kingston HyperX - 4GB DDR3 1333, časování CL9 při napájení 1.5 V. Ale na listu od MB Gigabyte se nevyskytuje, tak se bojím, aby to vůbec vzalo.

Zdroj: Zde bylo snad největší dilema. Měl jsem vybraný Corsair CX430, ale co jsem začal číst, tak snad polovině lidí co koupilo jim začal pískat a i při vypnutém PC je to dost slyšitelné. I zde na fóru byla diskuze ohledně toho. Vzal jsem radši tedy Seasonic SS-400ET 400W. Na CZC se objevují dva typy T3 (asi tento) a pak dražší F3. Vzal jsem ten levnější.

==============

To je tedy vše. Chtěl bych teda poprosit o kontrolu, zda vše bude v pořádku a jestli jsou vybrané věci dobrou volbou. Nemělo by být potřeba dokupovat žádné kabely/prodlužky (kromě napájení 230v, ten mám).

Díky za kontrolu! ;-)
Naposledy upravil Leeroy Jenkins dne 6. 7. 2014 09:50, celkově upraveno 3
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 6. 7. 2014 09:11

Dal bych Alpinu 11, Corsair CX nebo Be Quiet!, disk 1TB verzi, deska by stačila H81-D2V. Seasonicy mají krátké kablíky, také jsem to nevěděl, proto se doporučuje Corsair CX. Pokud se ho obáváte, šel by i "Buďte tiše". B85-D3H je pro případný upgrade na i5, pokud upgrade neplánujete, postačí pod dvoujádro i H81. BOX to uchladí, ale hlučně a paměti, ač v seznamu chybí, by tam fungovat měly.

Jinak pochvala za dobře položený dotaz a i sestavu máte navrženou až na pár drobností moc pěkně. Záleží, jak moc bažíte po tichu, jak moc toužíte po regulovatelných větráčcích, zda plánujete upgrade procesoru, protože pak se nám to nepěkně cenově řetězí - B85-D3H kvůli i5, pokud chcete i5, chtělo by to i11/AC 13 a hle - dohromady je to příplatek nějakých 700 korun. Pokud budete chtít zahrnout i ty dva AC 12 PWM, další téměř tři stovky navíc, takže to ve finále bude za nějakých 11 500-11 700 korun. Skříň jsem dal Z3 kvůli USB 3.0.
Přílohy
za 11.jpg
za 11.jpg (38.69 ) Zobrazeno 3478 krát
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MISLcz 6. 7. 2014 09:46

Pokud nevadí půl kila přes limit tak takto:http://www.czc.cz/714pqesq3kht1a1npk679hn7sf/seznam
Pokud vadí, tak místo 750 Ti kupte grafiku tuto-http://www.czc.cz/msi-n750-twin-frozr-iv-1gd5-oc-gaming/146867/produkt

Jinak ten návrh sestavy dost záleží na tom, jestli plánujete upgrade na i5. To by jsme museli vzít lepší desku, chladič procesoru a možná nějáké drobnosti.
Naposledy upravil MISLcz dne 6. 7. 2014 09:49, celkově upraveno 1
MISLcz
Junior

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 6. 7. 2014 09:49

Reakce na sestavu od dockalacek:
Díky, silně překopané ;)

G3240 nechci kvůli Refresh, jelikož by to v CZC asi nezvládli aktualizovat (museli by mít po ruce klasický Haswell). Refresh deska umí až od F4.

Ten Alpine 11 Pro Rev. 2 - vejde se bez problému na tu základní desku? Koukám na recenze a dost lidí si stěžuje na to uchycení. Není skladem, ale snad ho naskladní.

HDD - proč 1TB? Bohatě by stačil 500GB. Nebo nejde o velikost?

Deska - desku teda asi levnější, ten 1 fan to nejspíše zvládne.

Mechaniku mám, už jsem to dopsal i úvodního postu.

Zdroj - téměř žádné recenze jsem nenašel, snad bude v pohodě (má ho někdo popř. nějaké zkušenosti s ním?)

Po náhledu a aktualizaci vašeho postu ještě doplním: Opravdu se nepočítá s upgradem na i5, výkonově by tohle mělo stačit na několik let a vyšší náročnost na ten PC už kladen nebude. Tiché (v rámci možností tzn. s HDD atp.) by to být mohlo - ty větráčky nepůjdou s tou deskou regulovat?
Naposledy upravil Leeroy Jenkins dne 6. 7. 2014 10:01, celkově upraveno 2
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod neoras 6. 7. 2014 09:49

lepší cpu, lepší gpu, 1TB disk...
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... UP02130Q01
neoras
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 6. 7. 2014 09:56

MISLcz píše:Pokud nevadí půl kila přes limit tak takto:http://www.czc.cz/714pqesq3kht1a1npk679hn7sf/seznam
Pokud vadí, tak místo 750 Ti kupte grafiku tuto-http://www.czc.cz/msi-n750-twin-frozr-iv-1gd5-oc-gaming/146867/produkt

Jinak ten návrh sestavy dost záleží na tom, jestli plánujete upgrade na i5. To by jsme museli vzít lepší desku, chladič procesoru a možná nějáké drobnosti.

Za mě se nevyplatí ani jedna, Ti už vůbec a už vůbec ne MSI Gaming. A totéž platí i pro její sestřičku bez Ti - připlácet 300 korun za kartu se stejným čipem jen od jiného výrobce, navíc v sestavě za 11 000, kde bojujeme o každou kačku, to není dvakrát rozumné. Ani ta Gigabytka nebude letadlo.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MISLcz 6. 7. 2014 09:57

HDD: 1TB mají jen o 200 Kč vyšší cenu a jsou v mnoha parametrech mnohem lepší a 500GB berte jen v absolutní nouzi.
Deska-Berte D2V, jsou celkem kvalitní. Ventilátory od arcticu se dají zapojit do "vláčku", takže by neměl být problém.
Zdroj-Já se v BeQuietech moc nevyznám, ale doporučoval bych spíše CX.
Upgrade na i5:Tak to by stačila moje sestava
Tichost:S tou deskou by měly jít regulovat. A záleží, jestli chceš "ticho", semi-LN a nebo opravdové neošizené LN.
MISLcz
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 6. 7. 2014 10:03

Leeroy Jenkins píše:Reakce na sestavu od dockalacek:
Díky, silně překopané ;)

G3240 nechci kvůli Refresh, jelikož by to v CZC asi nezvládli aktualizovat (museli by mít po ruce klasický Haswell). Refresh deska umí až od F4.

Ten Alpine 11 Pro Rev. 2 - vejde se bez problému na tu základní desku? Koukám na recenze a dost lidí si stěžuje na to uchycení. Není skladem, ale snad ho naskladní.

HDD - proč 1TB? Bohatě by stačil 500GB. Nebo nejde o velikost?

Deska - desku teda asi levnější, ten 1 fan to nejspíše zvládne.

Mechaniku mám, už jsem to dopsal i úvodního postu.

Zdroj - téměř žádné recenze jsem nenašel, snad bude v pohodě (má ho někdo popř. nějaké zkušenosti s ním?)

Po náhledu a aktualizaci vašeho postu ještě doplním: Opravdu se nepočítá s upgradem na i5, výkonově by tohle mělo stačit na několik let a vyšší náročnost na ten PC už kladen nebude. Tiché by to být mohlo - ty větráčky nepůjdou s tou deskou regulovat?

Připlátek na 1TB minimální, aktualizaci BIOSu by mělo CZC provést, pokud si to necháte u nich postavit. Navíc na stránkách Gigabytu mají u všech procesorů F4, takže bych řekl, že Vás to trápit nemusí, stejně tak jako uchycení chladiče. S tímhle vším by si měli dle mého poradit. A Be Quiet! jsou dle recenzí velmi dobré a velmi tiché.

Když mechaniku nepotřebujete, nechte si ty 4 stovky třeba na pivo :-) Aktuálně nevím, kam je investovat do sestavy, aby se to vyplatilo. Asi nikam, nechte si je v peněžence.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MISLcz 6. 7. 2014 10:06

Dočky:Gigabytky jsou kvalitní karty, to neříkám, že ne, ale mě se zdá lepší MSI Gaming. Gigabytky nejsou startující letadla, ale ty MSIčka mají fakt dobrý chladič. A nebo, pokud bude tazatel chtít opravdu tichý počítač, tak na ně může přidělat nějáké dobré accelero+případně větrák na accelero. 750Ti jsou podle mě taky dobré karty, ale znáš to, tisíc lidí, tisíc názorů :-). Ale eshopy by mu to odmítly sestavit a musel by si to doma udělat sám.
MISLcz
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 6. 7. 2014 10:14

Jasný, jen mi u takhle levné sestavy přišlo neadekvátní připlácet 10% ceny (2 774 vs 3 040) za "jen" tišší chladič, když obě karty nabídnou v podstatě stejný výkon. Ne, nejsem příbuzný strýčka Skrblíka, jen mi přišlo, že 300 korun nejsou, vzhledem k rozpočtu, zas tak malé peníze a tazateli ten příplatek, alespoň z mého subjektivního pohledu, nic zajímavého, kromě tiššího chladiče, nepřinese.

Přesně je ten příplatek 266 korun, což odpovídá 9,51694304% :D
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 7. 2014 10:15

10.645,- Kc

Zahrajes si az prekvapive dobre. Zhruba jako na notebooku za 25tisic. Pokud by nevadilo par korun pres a chtel bys nizsi spotrebu, vyssi vykon a tissi chod, zkus toto:

11.228,- Kc
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 6. 7. 2014 14:23

Tak jsem si snad vzal od každého něco a vytvořil nový návrh >> Zobrazit << ;-)

Nakonec je tam tedy lepší deska GA-B85M-D3H, G3420, Zalman Z1, 1TB HDD, GPU jsem nechal GIGABYTE GTX750 OC 1GB, na to menší hraní bude stačit a není nutné zde připlácet.

Kde si vůbec nejsem jistý je stále ten zdroj. Stále se rozhoduji mezi CX Builder Series 430W a Seasonic SS-400ET 400W, ještě asi postnu dotaz na výběr zdroje do tématu se zdroji. :-)

V diskuzi jsem našel délky kabelů u toho Seasonicu a mělo by to sedět do Zelman Z1 s tou Gigabyte deskou ne? Je pravda, že nižší verze toho Seasonicu (350W) skutečně má krátké kabely.

Ale tohle jsou délky kabelů u té 400W verze, co mám ve výběru:
Obrázek

Mělo by to sedět ne?
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 7. 2014 14:27

Seasonicu je vice verzi, ty levnejsi maji kratke kabely, drazsi sice delsi, ale vsechny jsou v zatezi proti CX vyrazne hlucnejsi. Zbytecne vynalezas kolo, pameti si beres zbytecne pomalejsi, navic drazsi, ale hlavne ze jsou dost frikulinske.

Zbytecne vynalezas kolo. Ale chapu - asi je to fajn uz jenom pro ten pocit vlastni zmeny.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod dockalacek 6. 7. 2014 14:30

Prdlajz, paměti jsou ok. Na nich neušetří skoro nic a když se mu líbí, proč ne? Rychlejší paměti mají stejně minimální přínos, to je to poslední na čem bych bazíroval. Hřebenáče to nejsou, specifikace splňují, to je to (po)hlavní.

Navíc jsem konzerva, takže nejradši mám DDR3 1333/1600 CL9 1,5.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 6. 7. 2014 14:36

Nesnažím se nic vynalézat :)

Asi vezmu teda CX430. Ohledně těch pamětí, ten tvůj Kingston jsem na CZC vůbec nemohl najít. O barvu ani o vzhled mi vůbec nejde.

// Už jsem ho asi našel: http://www.czc.cz/kingston-value-4gb-dd ... 08/produkt Product number není totiž identické. Je to on?
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Další stránka